Kartopu Çiçeği, popüler ve kolay yetiştirilen, yoğun ve yuvarlak büyüme alışkanlığı olan bir melez çalıdır. İlkbaharda açan büyük beyaz çiçekleri sebebiyle çok değerlidir. Çiçekler ilk çıktığında yeşil elma rengindedir, daha sonra beyaz renge dönüşür, solmaya yakın da gül rengine dönüşür. Görünümü ortanca çiçeklerine benzer.
En iyi sonbaharda ekilen bu hızlı büyüyen çalının akçaağaç gibi zümrüt yeşili yaprakları vardır ve ilkbaharda açan 7-8 cm kümeler şeklindeki çiçekleri daha sonra küçük kırmızı meyvelere dönüşür, en sonunda da olgunlaşarak siyaha döner.
Aynen akçaağaç gibi kartopu çiçeğinin yaprakları da sonbaharda kırmızımsı-turuncu renge dönebilir, yıl boyunca mükemmel bir manzara oluşturur, ilkbahar veya sonbaharın geldiğini müjdeleyen bir çiçektir.
Bu çalı ve meyveleri zehirli değildir ancak bazı insanlar meyvelerini fazla tükettiklerinde sindirim sorunu yaşayabilmektedir. Aslında daha çok kuşlara hitap eder.
Kartopu Çiçeği Bakımı
Kartopu çiçeği, fidanlıklarda üretilen yapay melez bir türdür; ana türler Çin, Kore ve Japonya’ya özgüdür. Bakımı kolay, kokulu ve göz alıcı bir bitki olacak şekilde yetiştirilmiştir.
Bu çalının ilkbahar veya sonbaharda dikilmesi gerekir; kök yumrusunun derinliğinde ve iki-üç katı genişliğinde sığ ve geniş bir çukur kazın. Açtığınız toprakları kök boğazı toprak seviyesinden yaklaşık 5 cm yukarıda kalacak şekilde çukura geri doldurun. Yeni diktiğiniz çalıyı iyice sulayın ve çevresini yaklaşık 10 cm derinliğinde malçlayın.
Bitkinize yer seçerken kartopu çiçeğinin çok fazla büyüdüğünü göz önünde bulundurun. Bol güneş alan ve çalının olgunlaştığında sığabileceği bir yer seçin. Bitki yerini benimsedikten sonra bakımı çok kolay olacaktır. Yılda sadece bir kez gübre verilmelidir ve budama da isteğe bağlıdır.
Bazı viburnum türleri çoğu bölgede istilacı türler olarak değerlendirilse de kartopu çiçeği onlardan biri değildir. Ancak yetiştirdiğiniz bu melez bitki türünün gerçekten de istilacı bir tür olan ve aynı görünüme sahip Japon kartopu (Viburnum plicatum) olmadığından emin olun.
Işık
Kartopu çiçeği için özellikle daha soğuk kuzey kesimlerde tam güneş alabileceği yerler en uygun yerlerdir. Kartopu çiçeğinin kocaman çiçeklerinin olabilmesi için her gün en az altı saat güneş alması gerekir. Havanın sürekli sıcak olduğu iklimlerde yaşayan yetiştiriciler ise kısmen gölge alan bir yeri tercih ederlerse daha iyi olur.
Toprak
Kartopu çiçeği çalısı, drenajı iyi tınlı toprağı sever ancak bu şart değildir, diğer pek çok toprakta da güzel yetişir. Tolere edebildiği toprak pH aralığı geniştir ancak orta düzeyde asidik toprağı tercih eder.
Su
Kartopu çiçeği çalınızı sulayarak toprağı eşit miktarda nemli tutun çünkü kuru toprağı sevmez. Önerilen miktar haftada 2-3 cm kadardır ancak ekstrem sıcaklarda daha sık sulamanız gerekebilir. Ayrıca, çalınızın etrafına ince bir peyzaj malçı çekerek topraktaki nemi koruyabilirsiniz, aynı zamanda yabani otları da baskılamış olursunuz.
Sıcaklık ve Nem
Kartopu çiçeği çalısı, çok soğuk ya da çok sıcak iklimlerde yaşayamaz. Hava sirkülasyonu ve toprak drenajı iyi olduğu müddetçe hem kurak hem de nemli koşullarda yaşayabilir.
Gübre
Kartopu çiçeğinize ilkbaharda yavaş salınımlı bir gübre verebilir ya da dilediğiniz zamanda bitkinin etrafındaki toprağa kompost dökebilirsiniz. Ancak gübreleme işini fazla abartmayın çünkü çok fazla besin verirseniz, hele bir de çok fazla azot alırsa bitkiniz çiçek açmayabilir.
Kartopu Çiçeği Nasıl Budanır?
Gerekiyorsa (örneğin, dar bir alanda bakıyorsanız) çiçek açma dönemi sona erdikten sonra veya çalı çiti şeklinde kullanıyorsanız biraz budayın. Çiçek tezgâhlarında kullanacaksanız çiçekleri kesebilirsiniz, kesmeyecekseniz de solan çiçekleri kopararak yeni çiçek çıkmasını hızlandırabilirsiniz.
Bu çalı gerektiğinde zemin seviyesine kadar radikal budamayı da tolere edecektir, bu budama yöntemi bitkiyi yenilemek için uygulanır.
Kartopu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Pek çok odunsu çalı gibi, kartopu çiçeği de en iyi çelikten çoğaltılır. Zamanlama önemlidir çünkü çelik en iyi yeni sap hala yeşilken ama devrilmeden kendi kendine durabilecek kadar da sertleşmişken köklenir. Pek çok bölgede, bu bitkiyi çoğaltmak için en ideal zaman ilkbaharın sonu veya yazın başıdır. Yapılışına gelince:
- İlkbaharın sonu veya yazın başında yerleşik dallardan bazılarının ucunda küçük yeşil yapraklar çıktığını görürsünüz. Keskin budama makasıyla yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir parça kesin. Bu parçayı yaprak düğümünün hemen altından kesin.
- Çeliğin alt yarısındaki yaprakları koparın ve çeliği su dolu bir kaba koyun, bu sırada siz de bitkiyi ekeceğiniz ortamı hazırlayın.
- Küçük bir saksıya hazır satılan bitki toprağından doldurun, daha sonra çeliğin ucunu köklenme hormonuna batırın ve yaklaşık 5 cm derinliğe dikin. Toprağı çelik yerinde duracak şekilde sıkın ve iyice sulayın.
- Saksıya ektiğiniz çeliği aydınlık ama güneşin doğrudan vurmadığı bir yere koyun ve yeni kökler çıkana kadar nemli tutun. Bunun gerçekleşmesi aylar alabilir ancak köklenme olduğunda yeni yeşil yaprakların çıktığını göreceksiniz. Bu noktada bitkiyi bahçede dilediğiniz yere götürebilirsiniz.
Kartopu Çiçeğinin Tohumdan Yetiştirilmesi
Bu bitki melez bir çalı türü olduğu için tohumdan aynı bitki üretilemez. Bu nedenle daima çelikten üretilir.