Özellikle sonbahar aylarında renkli gönümü ile göz kamaştıran kasımpatı çiçekleri, cenaze çiçeği, ölümsüz aşk çiçeği ya da platonik aşk çiçeği olarak anlamlandırılmaktadır.
Kadife görünümlü kat kat yapraklara sahip olan kasımpatı çiçeği, papatyagiller familyasının en yaygın süs çiçekleri arasında yer almaktadır.
Hassas bir çiçek çeşidi olarak bilinen kasımpatılar, detaylı ve özenli bir bakımla bahçe ve balkonlarınıza etkileyici renkleri ile eşsiz bir görünüm katabilir.
Peki kasımpatı çiçeği özellikleri nelerdir? Kasımpatı bakımı nasıl yapılır? Kasımpatı hikayesi nasıldır?
Kasımpatı Çiçeği Özellikleri
Latince ismi chrysanthemum olan, krizantem ismi ile de bilinen kasımpatı çiçeği, sonbahar aylarında renkli çiçekleri ile karşımıza çıkan ender çiçeklerden biridir.
Kasımpatı çiçeği ismini, diğer çiçeklerin çoktan öldüğü kasım aylarında çiçeklenmesinden almaktadır.
Tek yıllık ve otsu bir bitki olan kasımpatı çiçeği; sarı, pembe, mor, bordo, kırmızı ve beyaz gibi birbirinden farklı renkler ile karşımıza çıkmaktadır.
Kasımpatılar papatyagiller ailesinin en büyük çiçeklere sahip olan türüdür. İyi bakılan kasımpatı çiçekleri coşkuyla çiçeklenerek yeşil yapraklarını kapatacak kadar çiçeklere sahip olabilir.
Kasımpatı Bakımı
Kasımpatı çiçekleri doğru ve düzenli bakım koşulları gerçekleştirildiğinde çiçekleri ile göz kamaştıran süs bitkileridir.
Kasımpatı bakımınızda dikkat etmeniz gereken en mühim nokta çiçeğiniz için doğru ve yeterli miktarlarda sulama düzeni oluşturmanız olacaktır. Kasımpatı çiçekleri çok su isteyen süs bitkileridir. Bu sebeple sık ve az miktarlarda yapılan sulamalar kasımpatınızın büyümesini olumlu yönde etkiler.
Kasımpatı çiçeğinizin sulama suyunun her zaman aynı saatlerde ve miktarlarda verilmesi çiçeğiniz için olumlu bir alışkanlık oluşturur ve büyümesini destekler.
Aynı zamanda kullanacağınız sulama suyunun musluk suyu olmaması ve oda sıcaklığında suların tercih edilmesi doğru bir sulama düzeninin ilk adımı olacaktır.
Kasımpatı çiçekleri toprağında bulunan vitamin ve minerallere ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple düzenli aralıklarla kasımpatı toprağınızı gübre ve bitki besinleri ile beslemeniz gerekmektedir.
Kasımpatılar sonbaharın soğuk dönemlerinde açan çiçekler olsalar da çok fazla soğuklara karşı savunmasız çiçeklerdir. Uzun süre donma seviyesinde bırakılan kasımpatılar zarar görmekte ve güzel çiçeklerini uzun süre sergileyememektedir.
Kasımpatı bakım rutininizi oluştururken kasımpatınızı budamayı ihmal etmemelisiniz. Özellikle çok rüzgar alan ortamlarda yaprak ve gövdesinin kırılmasını engellemek amacıyla budama işlemi gerçekleştirmeniz önerilmektedir.
Kasımpatı Çiçeği Hikayesi
Geniş güzel çiçekleri ve kat kat yaprakları ile mitolojik öykülere dek konu olan kasımpatı diğer bir ismi ile krizantem çiçeğinin bilinen iki hikayesi bulunmaktadır.
Anlatılan kasımpatı çiçeği hikayeleri umutsuz aşkın sahibi bir kadın ve bir erkek adına anlatılmaktadır. İki kasımpatı çiçeği hikayesi de mutlu sonla bilmemekte ve kasımpatı çiçeğinin hüznünü yansıtmaktadır.
Kasımpatı çiçeği hikayesini hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Gururlu Bir Aşk Hikayesi
Dönemin birinde Crisan isimli gururlu ancak fakir bir köylü genç yaşarmış. Bu genç köyün ağasının kızına kara sevdaya düşmüş. Gel zaman git zaman gururlu genç güzeller güzel ağa kızının da dikkatini çekmiş hatta onu kendine aşık etmeyi bile başarmış.
Ağanın kızı sevdalısını her gün farklı bahaneler ile görmeye gitmiş. Kimi zaman bahçede, kimi zaman camda sevgilisinin yolunu gözlemiş. Bu durumu fark eden köyün ağası çok sinirlenmiş ve kızının bu fakir köylü ile görüşmesini yasaklamış.
Crisan ne yaparsa yapsın ağanın evine yaklaşamamış ve sevdiğini görememiş. Crisan’ın neden onu görmeye gelmediğini bilemeyen genç kız, sevdadan yataklara düşmüş. Genç kızın durumuna üzülen dadısı Crisan’ı bulup ona durumu anlatmış.
Crisan dadısı ile genç kıza bir mesaj göndermek istemiş. Etrafındaki en güzel çiçekten bir dal koparıp ucuna not iliştirmiş: “Crisan seni seviyor…”
Crisan ölene dek her gün sevgilisine aynı çiçek ile aynı notu yollamış. İşte o sevda çiçeği krizantemmiş.
Kıskanç Bir Çiçeğin Hikayesi
Anlatılan bir diğer kasımpatı çiçeği hikayesi ise karşılıksız aşkın acısını ölüm ile çeken bir gen kız hakkındadır. İsmi Ante olan güzeller güzeli genç kız, kırda genç ve çok yakışıklı bir delikanlı ile karşılaşmış. Yakışıklı genç, Anteden habersiz önünde duran güzeller güzel çiçeği koklamış ve öpmüş. Ante bu gence o denli aşık olmuş ki hemen tanışmak istemiş ancak genci yeniden bulamamış.
Üzülerek yakışıklı gencin öptüğü çiçeğe dudaklarını kondurmuş. Utançtan kıpkırmızı olan Ante bu haliyle öyle güzelmiş ki kıskanç çiçek dudaklarından tüm kanı çekerek onu öldürmüş.
Bu masum buse ile ölen Ante’yi krizantemin dibine gömmüşler. Zaman içerisinde çok pişman olan krizantem bir sürü çiçek açıp genç kızın mezarını yaprakları ile örtmüş.
Anlatılan iki ayrı kasımpatı çiçeği hikâyesinde de görüldüğü üzere içerisinde hem mutluluk hem de acı barındıran kasımpatı çiçeği aşkı en güzel simgeleyen çiçeklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kasımpatı Çiçeği Renkleri ve Anlamları
Rengarenk çiçekleri ile adeta bir görsel şölen sunan kasımpatı çiçeklerinin başlıca renkleri; beyaz, sarı, turuncu ve mor olarak sıralanmaktadır. Kasımpatı krizantem çiçeğinin renklerine göre değişen farklı anlamları bulunmaktadır.
- Beyaz kasımpatının anlamı: Masumiyet ve bolluk anlamlarını ifade eder.
- Sarı kasımpatın anlamı: Sıcaklık ve sevgi duygularını ifade eder.
- Pembe kasımpatının anlamı: Sadakat ve şefkat duygusunu ifade eder.
- Mor kasımpatının anlamı: Asalet, derin sevgiyi ifade eder.
Kasımpatı Ne Zaman Açar?
Kasımpatı çiçekleri sonbaharın soğuk dönemlerinden olan kasım aylarında eşsiz çiçeklerini göstermektedir.
Kasımpatı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kasımpatı çiçeği tohum ekme ve kökten ayırma yöntemleri ile çoğaltılabilmektedir.
Kasımpatı çiçeğinizin tohumlarını ekmek için kış sonu ve bahar başı dönemleri oldukça ideal olacaktır. Kasımpatı tohumlarının ekilmesi için torf toprağının üstüne tohumlar bırakılır ve üstü 1 cm torf ile kapatılır. Kasımpatı tohumu dikimi sonrasında can suyu verilmesi unutulmamalıdır.
Tohumları ekilen kasımpatı çiçekleri ekiminden yaklaşık 15ila 20 gün sonra çimlenir. Çimlendirmeyi hızlandırmak amacıyla streç film ile kaplama gerçekleştirilir ve kaplanan streç film üzerine delikler açılır. Bu yöntem tohumlarınızın hızlı gelişmesi ve filizlenmesi için en uygun ortamı sunar.
Hâlihazırda bulunan kasımpatı bitkinizi de saksıya ekerek çoğaltmanız mümkündür. Özellikle mayıs aylarında yapacağınız kökten ayırma ile çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen kasımpatı çoğaltma yöntemlerinden biridir.
Kasımpatı çiçeğinizi çoğaltmak için ekim yaptığınız toprağın, mineral ve vitamin yönünden gelişmiş olması kasımpatınızın sağlıklı gelişimi için büyük önem taşımaktadır.
Kasımpatı Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Kasımpatı tohumunu Ocak ayından başlayarak Mart ayına kadar ekme şansınız vardır. Bu aylar arasında ekilen tohumlardan kaliteli kasımpatılar elde edebilirsiniz.
Kasımpatı Ne Zaman Dikilir?
Kasımpatı çiçekleri hızlı gelişim göstermez ve yayılmacı bir tür değildir. Kasımpatı çiçeğinizin çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan kasımpatı yumruları başka bir saksının içine ekilerek çoğaltılır. Yeni kasımpatı çiçeğinizin dikilmesi için en uygun zaman mayıs ayı olarak belirtilmektedir.
Kasımpatı Böceklenmesi
Saksıda yetiştirilen kasımpatı çiçeklerinde dönemsel olarak küçük sinekler ve böceklenmeler gözlenebilmektedir. Peki kasımpatı böceklenmesi için neler yapılabilir? Kasımpatı çiçeği neden böceklenir?
Kasımpatı çiçeği böceklenmesi yaygın olarak karşılaşılan durumlardan biridir. Kasımpatı çiçeğinizin böceklenmesi, bitkinizde yaşanan kuruma ve çürüme, bitki toprağınızın çok sulanması ya da bitkinizin hastalanmasından kaynaklanabilmektedir.
Uzun vadede çiçeğinizi sağlıklı bir şekilde korumak için uygulamanız gereken yöntem, böceklenme için üretilen uygun ilaçları kullanmak ve bitkinizi bu şekilde korumak olacaktır. Ancak doğru kullanılmayan ve gereğinden fazla kullanılan böceklenme ilaçları bitkinize zarar verecektir.
Evde kasımpatı böceklenmesi için kullanabileceğiniz alternatif yöntemler de bulunmaktadır. Kesin sonuç garantisi vermeyen bu yöntemlerden bazıları; Çiçeğinizin toprağına aspirinli su dökmek, çiçeğinizin toprağına sigara külü ya da izmarit bırakılması olarak sıralanabilmektedir.