Ana SayfaÇiçekKauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk çiçeği; çok kolay yetiştirilmesi, detaylı bir bakım istememesi ve her ortama uyum sağlaması sebebiyle sıklıkla tercih edilen ev bitkileri arasındadır.

Kauçuk Çiçeği

Kauçuk çiçeği, iç mekan dekorasyonlarımızda sıklıkla tercih ettiğimiz ve yemyeşil yaprakları ile dekorasyonlarımızı tamamlayan eşsiz bir salon bitkisidir.

İri ve geniş yapraklarını tamamlayan ağacı andıran bir gövdeye sahiptir.

Hemen hemen tüm topraklarda gelişim gösteren ve aynı toprak içerisinde uzun süreler yaşayabilen kauçuk ağacı bitkisi gösterişli bir görünüm sergiler.

Peki kauçuk ağacı bitkisi bakımı nasıl yapılır? Kauçuk ağacı bitkisi nasıl çoğaltılır? Kauçuk nasıl budanır?

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk Bitkisi Bakımı

Kauçuk bitkisi bakımı oldukça kolaydır ve detaylı bir bakım istememektedir. Kauçuk ağacı bitkisini bakımında toprak seçimi önem taşır. Tüm toprak çeşitlerinde yetiştirilebilen kauçuk bitkisinin hızlı ve gösterişli bir gelişim göstermesi için su tutmayan, yumuşak dokulu, parza ve perlit taşı açısından zengin, topraklarda yetiştirilmesi önerilmektedir.

Kauçuk çiçekleri çok sıkı topraklarda yetiştirilmemelidir ancak gün ve gün uzayan kauçuk çiçeğinizin dik durabilmesi için sıkıştırılması gerekir.

Kauçuk çiçeği ılıman ve nemli alanlarda yetiştirilen bir bitkidir bu sebeple özellikle havaların çok sıcak ve kuru olduğu yaz dönemlerinde yaprak altlarının sık sık su püskürtülerek sulanması gerekmektedir.

Yapraklarının nemli bir bezle silinmesi de kauçuk ağacı çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalardandır.

Kauçuk ağacı toprağının nemli olması gerekmektedir. Elinizle kontrol ederek toprak nemine müdahale edebilirsiniz. Kauçuk ağacı bitkinizi sulamak için doğru yöntem gövdesinden toprağa doğru sulamak olacaktır.

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Evde Kauçuk Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Kauçuk ağacı havadar ve geniş alanlara ihtiyaç duyan bir salon bitkisidir. Bu sebeple kauçuk ağacınızın direkt hava alabileceği pencere önlerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir.

Direkt gün ışığı alan kauçuk ağaçlarının yaprakları sararıp kuruyacağından, yakıcı güneşe maruz kalmayacağı ancak aydınlık alanlara konumlandırılmalıdır.

Her ne kadar direkt gün ışığından zarar görse de kauçuk ağacı bitkisi gelişimi için gün ışığına ihtiyaç duyar. Bu sebeple karanlık ve güneş almayan alanlarda yetiştirilmesi önerilmez.

Kauçuk Çiçeği Özellikleri

Moraceae familyasına ait olan kauçuk çiçeği bir ficus elastica türüdür. Kauçuk ağacının kökenleri Asya bölgelerine dayanmaktadır.

Kauçuk çiçeklerinin dört mevsim yeşil kalan büyük iri parlak yeşil yaprakları vardır ve kauçuk çiçekleri 2 metreye dek ulaşabilmektedir.

Dayanıklı bir bitki olan kauçuk çiçeği bol hava alan mekanlara ihtiyaç duyar. Havadar mekanlarda yetiştirilmeyen kauçuk bitkileri hastalanarak yapraklarını dökecektir.

Kauçuk Ağacı Anlamı Nedir?

Kauçuk kelimesinin anlamı Güney Amerikalı bir halkın yerel dili Keçuva dilindeki ‘’kauchuk’’ kelimesinden gelmektedir. Kauçuk anlamı ise ağlayan ağaçtır. Kauçuk ağacının gövdesi akan bir suyu anımsattığı için bu isim tercih edilmiştir.

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk Çiçeği Çoğaltma

Dinlenme döneminde olan kauçuk çiçeğinizin budanmasının ardından dallarından çoğaltma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Budanan kauçuk ağacı dallarını oda sıcaklığında dinlendirilmiş su içerisine bırakarak köklendirebilirsiniz.

Kauçuk dallarınızdan yeni bir kauçuk çiçeği elde etme sürecinde dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri köklenme döneminde suyu 10 ila 15 günde bir yenilemek olacaktır. Köklenen kauçuk dallarınızın kök uzunları en az 10 cm’e ulaştığında yeni bitkinizi uygun bir saksıya dikebilirsiniz.

Kauçuk Bitkisi Ne Zaman Budanır?

Kauçuk bitkiniz ilkbahar aylarının ortalarında ya da sonbahar başlangıcı olan eylül aynın ikinci haftasından itibaren budanabilmektedir.

Kauçuk Çiçeği Zehirli Midir?

Kauçuk bitkisi zehirli değildir. Kauçuk bitkisinin yaprakları kırıldığında süt benzeri bir sıvı akmaktadır. Bu sıvının zehirli olup olmadığı evlerinde kauçuk yetiştirilen kişilerce sıklıkla merak edilmektedir. Kauçuk bitkisinde yer alan sıvı zehirli değildir ancak göz, açık yara ya da burun ile fazla temas ettiğinde alerji oluşumuna sebep olabilmektedir.

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk Çiçeği Yaprakları Nasıl Parlatılır?

Kauçuk bitkisinin geniş yeşil yaprakları zaman içerisinde tozlanmakta ve eski parlaklığını kaybetmektedir. Özellikle yeni yetişen ve hızlı büyüyen kauçuk bitkilerinin yaprak temizliği büyük önem taşımaktadır.

Kauçuk bitkisi yapraklarını parlatmak için düzenli uygulanan temizleme işlemi yeterli olacaktır. Yaprak temizleme ve parlatma işleminde dinlendirilmiş su ile yapraklar temizlenerek arındırılabilir. Kauçuk bitkisinin yaprakları parlatılırken kesinlikle kimyasal ürünler kullanılmamalıdır.

Kauçuk bitkisi parlatma işlemi için bitki su ile arındırılarak temizlenebilir ve tozlardan arındırılır. Daha parlak bir yaprak görünümü tercih erdenler için kauçuk yapraklarına zeytinyağı da sürülebilmektedir.

Kauçuk Çiçeğinin Yararları

Dekorasyonlarımızda sıklıkla kullandığımız kauçuk çiçeklerinin pek çok faydası da bulunmaktadır. Kauçuk çiçeğinin en önemli faydalarından biri havayı temizleme özelliğidir.

İç mekanlarda sıklıkla tercih edilen kauçuk bitkileri evlerinizin havasını temizlemek için en büyük yardımcılardan olacaktır.

Dekorasyonlarda sıklıkla kullanılan ve dekoratif görünümü ile süs bitkisi sınıfında yer alan kauçuk ağacı evlerinizin ambiyansını değiştiremeye yardımcı olmaktadır.

Güzel görünümü ve havayı temizleme faydalarının yanı sıra kauçuk ağacı bitkisel tedavilerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kauçuk ağaçları özellikle soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır.

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk Çiçeği Hastalıkları

Kauçuk çiçeğinin dayanıklı ve uzun ömürlü bir çiçek olduğundan bahsetmiş olsak da kauçuk çiçekleri doğru bakım ve yetiştirme koşulları gerçekleştirilmediğinde hastalanabilmektedir.

Kauçuk çiçekleri esinti ve rüzgara çok maruz kalmamalıdır. Başka bir cisme temas eden, soba ve klima gibi dış etkenlere maruz kalan kauçuk çiçekleri olumsuz etkilenmektedir.

Yapraklarını kurutarak rahatsızlıklarını ifade eden kauçuk bitkileri yerlerinin değiştirilmesini istediklerini anlatmaktadır.

Kauçuk Çiçeği ile İlgili Temel Bilgiler

Kauçuk Yaprakları Neden Kıvrılır

Kauçuk yaprakları dış etmenlerde karşılaştığı olumsuz durumlar sebebiyle hastalanabilmekte ve yapraklarını kıvırabilmektedir.

Kimyasala maruz kalma, yanlış sulama, düşük nem, çevresel değişiklikler ve dış zararlılar sebebiyle kauçuk ağacı yaprakları zarar görmektedir.

Kimyasala maruz kalan kauçuk bitkilerinde yaprak kıvrılması gözlenebilmektedir. Bahçe ve saksılarınızda kullandığınız kimyasal maddeler kauçuk bitkinize zarar verecektir. Özellikle kauçuk yapraklarının parlatılması içim sıklıkla kimyasallardan faydalanılmaktadır. Kimyasal kullanımı kauçuk bitkisine zarar vererek yaprak kıvrılmasına sebep olmaktadır.

Yanlış sulama kauçuk bitkisinin hastalanmasına sebep olan en yaygın etkenlerden biridir. İdeal su seviyesinden ayrı olarak daha çok ya da daha az sulanan kauçuk bitkilerinin yaprakları kıvrılmaktadır.

İç mekanda yetiştirilen kauçuk bitkisinin yapraklarının kıvrılmasının sebebi iç ortamın havası olabilmektedir. Nemli ve ılıman alanlarda yaşamayı seven ve havadar alanlarda gelişim gösteren kauçuk bitkisi gerekli hava değişimleriyle iyileştirilebilir.

Kauçuk bitkisinin yapraklarının kıvrılmasına sebep olan en önemli dış etmen haşerelerdir. Yaprak bitleri, pul böcekleri ve örümcek akarları kauçuk bitkinizin yapraklarına zarar verecektir. Bitkinize zarar veren haşerelerden kurtulmak için yoğun kimyasal içermeyen dış ilaçlardan faydalanmanız gerekmektedir.

Çevresel değişiklikler de kauçuk bitkinizin yapraklarının kıvrılmasına sebep olmaktadır. Sıcaklık değişimi a da bitkinizin yerini sıklıkla değiştirmeniz bitkinizin yapraklarını kıvırarak tepki vermesine sebep olur.

Kauçuk Çiçeği Saksı Değişimi

Kauçuk ağacı bitkisi havadar alanlarda yaşamayı sevdiğinden doğru saksı seçimi de bu yönde gerçekleştirilmelidir. Alt tabanında birden fazla hava deliğine sahip ve bitkinizin rahatlıkla sığabileceği saksıları tercih etmeniz doğru olacaktır.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR