Zambak (Lilium), yaklaşık yüz farklı soğanlı ve otsu çok yıllık türü içeren bir cinstir. “Kazablanka”, süs bitkisi olarak yetiştirilen, harika bir zambak hibritidir. Çiçek açan muhteşem soğanları, yazın başlarında açan Japon zambağından sonra, yaz mevsiminin ortası ile sonunu kapsayan dönemde tomurcuklarıyla boy gösterirler. Her iki zambak türünün de bakımı oldukça kolaydır. Kazablanka’nın baş döndürücü bir kokuya sahip, iri çiçeklerine sert ve sağlam yapıdaki yaprakları eşlik eder.
Kazablanka çiçeği gibi süs amaçlı kullanılan kültivarlar soğuk bölgelerde serpilirler, fazla elverişli olmayan toprak tiplerini tolere edebilirler ve 1-1,5 metreye kadar uzayan olağanüstü uzun saplarının üstünde büyük çiçekleri vardır. Her bir sap altı ila sekiz adet çiçek üretir.
Her Kazablanka çiçeğinde kırmızımsı-kahverengi tonlardaki erkek organlarına eşlik eden altı adet parlak beyaz taçyaprağı vardır. Bu eşsiz bitki çiçeklendikçe 20 santimetre genişliğinde ve oldukça iri olan her bir taçyaprağı dışa doğru kıvrılır ve yaz güneşinde büyüleyici bir şekilde parıldar.
Sağlam ve koyu yeşil sapların üzerinden uzanan hoş kokulu çiçekler, çiçekçiler ve gelin buketlerini hazırlayanlar için emsalsiz birer taze kesme çiçek haline gelir. Bazen 4-9, çoğunlukla ise 5-8 arası kuşaklarda büyümeye elverişli olan bu soğanlı çok yıllık bitki hem saksılarda hem de çiçek tarhlarında yaygın bir biçimde ve büyük bir özveriyle yetiştirilmektedir.
Büyüleyici Kazablanka çiçeğinin bakımına yönelik püf noktaları siz de öğrenebilir ve bu eşsiz bitkinin bahçenize nasıl da bereket ve doku kattığını hayranlıkla izleyebilirsiniz.
Soğanlar Nasıl Ekilir?
Kazablanka soğanları soğuk iklimlerde (4-7 kuşakları) ilkbaharda, ılıman iklimlerde ise ilkbaharda ve sonbaharda ekilebilir. Soğanları aralarında 25 santimetre boşluk olacak şekilde yerleştirmeli ve 15-20 santimetre derinlikte delikler açmalısınız.
Hoş bir görünüm elde etmek için soğanları üçlü, ufak gruplar halinde ekebilirsiniz. Bahçenizde çok yıllık bitkilerinizi sergilediğiniz bir bölümde üç zambağı bir arada yetiştirmek pratik olacaktır. Bu bitkiler saksılarda da kalabalık olmayı sorun etmeden, dengeli bir şekilde büyüyebilirler.
Düzgün bir bakımla Kazablanka çiçeğinin soğanları ilk yıllarında açacaktır.
Işık
Bu eşsiz zambak türü tam gün güneşi tercih eder; fakat kısmen güneş aldığı, kısmen ise gölgede kaldığı bir yeri de sevecektir. İdeal olanı, bitkinin üst kısmının bol miktarda, günde altı ila sekiz saat kadar güneş ışığı almasıdır. Alt kısmı ise soğanların kurumasının önlenmesi için boyları fazla uzamayan bitkilerin gölgesinde kalmalıdır.
Büyürken saplarının güçsüzleşmesine yol açacak derecede fazla gölgeye maruz kalan bitkiler bir direğe bağlanabilir.
Toprak
Kazablanka çiçeği ortalama kalitedeki, iyi drene edilmiş ama aynı zamanda nemli olan herhangi bir bahçe toprağında büyüyebilir. Toprağınız ağırsa ve drenajı iyi değilse soğanlarınızı yükseltilmiş bir sebze yatağına da ekebilirsiniz. Kökleri serin tutmak ve nemi muhafaza etmek için bölgeyi malçlayın.
Sulama
Toprağın nemli kalması adına bitkilerinizi düzenli bir şekilde sulamalı ve toprağın kurumasına izin vermemelisiniz. Aşırı sulamadan da kaçınmalısınız. Bu bitkiler topraklarının birer bataklığa dönüşmesinden hiç hoşlanmazlar.
Gübre
İlkbaharda bitkiniz yeni açtığında onu az nitrojen içeren, iyi dengelenmiş 5-10-5 oranında bir gübreyle besleyebilirsiniz. Büyüme dönemi boyunca bitkinizi iki haftada bir beslemelisiniz.
Isı
Kışın özellikle soğuk geçmesi bekleniyorsa soğanlarınızı kazıp çıkarın. Onları kapalı ortamda muhafaza edip ilkbaharda yeniden ekebilirsiniz.
Kesme Çiçekler
Çiçekleri buketlere konmaları için keseceğiniz zaman açılmak üzere olan tomurcukları seçin ve sapın yalnızca üçte birini budayın. Bu sayede, bitkinin soğanı için besin üretmeye devam etmesi ve fotosentez yapabilmesi için yeterli sayıda yaprağı üzerinde kalmış olur. Kahverengi polenlerin ellerinizde ya da giysilerinizde leke bırakmaması için erkeklik organlarını da kırpmalısınız.
Kazablanka Çiçeğinin Çoğaltılması
Üç-dört yılda bir bitkilerin devrilmesi için tomurcuklar muhtemelen fazlasıyla irileşecektir. Bu durum gövdeyi güçsüz düşüreceği için çiçekler tam olarak açana kadar bitkilerinizi bir destek direğine bağlayabilirsiniz. Ardından, sonbaharda soğanları kazıp çıkarabilir ve her bir kümeyi bölebilirsiniz. Sonrasında ise soğanları başka bir yere ekebilir ve bu bölgeye birkaç santimlik organik malç serpebilirsiniz.
Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar
Aşırı sulama yapmaktan ve toprağı adeta bir bataklığa çevirmekten kaçının; zira bu durum soğanların çürümesine sebebiyet verir. Aşırı derecede rutubetli hava da kurşuni küfe neden olabilir. Tüm zambaklarda olduğu gibi, tedavisi mümkün olmayan zambak mozaik virüsünü yayan yaprakbitlerine karşı tetikte olmalısınız. Zambaklara dadanan yaprak böceklerini ise elinizle ayıklayabilirsiniz.