Kentia palmiyesi, ev ortamında yetiştirilebilen en popüler palmiye türlerinden biridir. Bu tür palmiyeler arasında en göz alıcı olanı sayılmaz ama yine de bir ev bitkisinde isteyebileceğiniz her şeye sahiptir. Bu eşsiz bitki gölgede büyümekten şikâyetçi olmadığı gibi soğuğa da dayanıklıdır. Üstelik, aşırı derecede boy atmaz da. Doğru şartlar altında bir Kentia palmiyesi aheste aheste büyüyüp 10 metrelik büyüleyici bir bitki haline gelir (açık havada boyu daha bile fazla uzar).
Güney Pasifik bölgesinde doğal olarak yetişen bu bitki genellikle iki ila beş palmiyelik gruplar halinde satılmaktadır. Böylece, her biri görkemli, kemerlenen yapraklarla bezenmiş birden fazla sapın bir araya gelmesiyle ortaya şahane bir görünüm çıkar. Geçmişte uzun yıllar boyunca salon palmiyesi olarak kullanılmış olan bu bitkinin (Kraliçe Victoria her evinde bir tane bulundururmuş) İngiltere, Londra’daki The Ritz Hotel ve New York’taki The Plaza Hotel gibi otellerin atriyumlarında boy gösterdiği de bilinmektedir.
Kentia palmiyesi 9-11. kuşakların tropikal sayılan bölgelerinde açık havada yetiştirilebilse de genellikle tüm yıl boyunca ekilip doya doya seyredilmesine olanak veren kapalı ortamlarda, çoğunlukla bir ev bitkisi olarak büyütülmektedir.
Kentia Palmiyesi Bakımı
Kentia palmiyenizi mutlu etmek için tropikal şartlara sahip olmasını sağlayın. Bitkinizin büyüyüp serpilmesi için doğal habitatındaki şartları olabildiğince taklit etmelisiniz. Yumuşak, ılık hava ve ekstra nem de bu şartlara dahildir. Bu bitki gölgelik alanları sever. Anlayacağınız, ona banyodan tutun da yatak odanıza kadar evinizin hemen her yerinde yer verebilirsiniz.
Kentia palmiyeniz saksısına güzelce yerleşti mi çok az bakım onun için yeterli olur. Bitkinizin yapraklarını düzenli olarak temizlemeye özen göstermelisiniz; zira yapraklar tozu içeriye taşıyabilir. Çok gerekli olmadıkça palmiyenizin saksısını değiştirmeyin. Budama da bitkinizin yaprakları sararmadığı ya da kahverengi bir tona bürünmediği, yani, koparılmaları gerekmediği sürece gereksiz bir işlemdir.
Işık
Kentia palmiyesi dolaylı ışığı tercih eder. Bitkinizi, fide haldeyken doğrudan güneşe alıştırılmadığı takdirde güneşe direkt olarak maruz bırakmayın. Aksi halde, bitkiniz kuruyacaktır. Kentia palmiyeleri az ışık alan yerlerde büyüyebilseler de palmiyenizi hafif, filtreli ışık alan bir yere konumlandırdığınızda yapraklarının çoğalmaya başladığını görebilirsiniz. Bu nedenle, bitkinizin günde en az altı ila sekiz saat boyunca ışık almasını sağlayın.
Toprak
Kentia palmiyenizi dikerken toprak konusunda fazla seçici olmadığını aklınızda bulundurabilirsiniz. Bu bitkiler kil, tınlı toprak ve kum dahil çeşitli toprak karışımlarına uyum sağlayabilirler. Ne var ki, seçtiğiniz karışımın muhakkak iyi drene edilmiş olması gerekir; zira bu palmiyenin kökleri çürümeye epey yatkındır.
Sulama
Kentia palmiyesi bolca sulanmayı sever; ancak sırılsıklam olmaktan hazzetmez. Palmiyenizi ilkbahar ve yaz mevsimlerinde haftada bir kez sulamalı, iki sulama arasında toprağın kurumasını beklemelisiniz. Sonbahar ve kış aylarında ise sulama sıklığınızı biraz azaltabilirsiniz. Yine de, bitkinizin kuruluğunu sık sık kontrol ederek hareket etmelisiniz. Yaprakların sararması bitkinizin fazla sulandığının ve/veya köklerinin çürümeye başladığının göstergesi olabilir. Yaprakların ucunda kahverengi lekeler oluşması ise palmiyenizin sulanmak istediğinin habercisidir.
Isı ve Nem
Tüm tropikal bitkiler gibi Kentia palmiyesi de havanın ılık ve epeyce nemli olmasını tercih eder. Kentia palmiyesi diğer palmiyelerden daha dayanıklı olmasına ve -4 santigrat dereceye kadar düşük sıcaklıklara tolerans gösterebilmesine rağmen 12 santigrat derece civarında seyreden hava sıcaklıklarında daha verimli bir şekilde büyümektedir.
Buna ek olarak, Kentia palmiyesi fazladan neme hayır demez. Bu nedenle, bitkinizin yapraklarına haftada en az bir defa su püskürtmelisiniz. Evinizdeki hava özellikle kuruysa bitkinizin nem oranını, saksısını ıslak taşlarla dolu bir zemine koyarak da artırabilirsiniz.
Gübre
Kentia palmiyenizi ayda bir defa gübrelemelisiniz. Ne var ki, bu işlemi yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında, sıvı gübreyle ya da yavaş salınımlı topaklarla (palmiyeler için özel olarak formüle edilmiş bir gübre tavsiye edilir) gerçekleştirmelisiniz. Bitkinize fazla gübre vermeniz halinde alt kısmındaki yaprakların uçlarının kahverengileşmesine neden olabilirsiniz.
Kentia palmiyelerinde potasyum eksikliği görülebilir. Bu durum, ilk etapta en yaşlı yaprakların uçlarında doku çürümesine (ölükol hastalığı) rastlanmasıyla kendini belli eder. Palmiyenizin yeterince besin aldığından emin olmak için onu kontrollü salınım özelliğine sahip bir potasyum takviyesi ile beslemeniz önerilir.
Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar
Çoğu ev bitkisinde olduğu gibi Kentia palmiyesinde de en sık rastlanan haşereler pamuklu bitler ve örümcek akarlarıdır. Palmiyenizi bu haşerelerin elinden kurtarmaya çalışırken alkol içeren herhangi bir ürün kullanmamalısınız; zira bu tür ürünler bitkinizin narin yapraklarını kurutabilir. Bunun yerine, böcek öldürücü sabunlardan ya da neem yağından yararlanabilirsiniz. Ayrıca, tozu önlemek ve olası örümcek akarı istilalarının önüne geçmek adına bitkinizin yapraklarını ayda bir kez su püskürtmek suretiyle ya da nemli bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.