Ana SayfaBahçeKına Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Kına Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Kına Çiçeği (Impatiens balsamina), kenarları tırtıklı açık yeşil renkli yapraklarıyla ince ve dik saplar üzerinde büyüyen çiçekli bir bitkidir. Fincan şeklindeki çiçekleri yaklaşık 2,5-7,5 cm  büyüklüktedir.

İlkbaharın sonlarında çiçek açmaya başlar ve sonbaharda don gelene kadar hayatta kalır. Çiçekler tek renk ya da iki renk ve bazen de beneklidir. Kına çiçeği hızlı büyür, ilkbaharda don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra ekilmelidir.

Kına Çiçeği

Kına Çiçeğinin Bakımı

Kına çiçeğini yetiştirmek kolaydır, biraz bakımla mevsim boyunca çiçek açmaya devam eder. Zararlı böcekler ya da hastalıklar konusunda ciddi sorunlar yaşamazlar. Genellikle yüksek yaz sıcaklıkları ve güçlü güneş ışığına bağlı solduklarında hızlıca kendilerine gelirler.

Dikerken köklerin serin kalması ve topraktaki nemi tutmak için bitkilerin etrafına bir kat koruyucu malç çekmek faydalı olacaktır.

Daha güçlü ve gür gelişmesi için bitki 10 cm boya ulaştıktan sonra sapların budanması önerilir. Bu çiçeklerin uygun gelişme şartları sağlandığında kendi tohumlarını üretme konusunda oldukça başarılı olduğunu söylemek gerekir. Bu yüzden tohumlar istemediğiniz yerlere sıçrarsa çıkan filizleri yolmaya hazır olun.

Bunun dışında, büyüme dönemi (ilkbahardan sonbaharın başlarına kadar) boyunca düzenli olarak sulayıp besin verdiğinizde kına çiçeği güzelce çiçek açmaya devam edecektir.

Kına Çiçeği

Işık

Bu çiçekler tam güneş ve kısmi gölgede güzel gelişir. Yetiştirmek için en ideal yer yakıcı ikindi güneşinden korunacakları bir yerdir çünkü yapraklarının kahverengileşmesine neden olur. Kına çiçekleri tam gölgede de yaşar ama bu şartlar altında çiçekleri seyrekleşir.

Toprak

Organik madde bakımından zengin, drenajı iyi topraklar kına çiçeği bitkisi için en iyisidir. Kumlu ve killi topraklarda da yetişebilirler ama tınlı toprak önerilir. Hafif asidik ila nötr toprak pH düzeyi idealdir ama hafif alkali toprağı da tolere edebilirler.

Su

Kına çiçeği bitkisinin toprağını büyüme dönemi boyunca sürekli nemli tutun. Isı dalgalarında da çiçek açmaya devam edebilirler ama yeterince sulanmaları gerekir. Ancak bunun aksine, kuraklığı iyi tolere edemezler ve yeterince sulanana kadar çiçek açmayı bırakırlar.

Toprağa dokunduğunuzda üstten 2,5-5 cm kuruysa su verin ama fazla sulamayın ve bitkinizin suya doymasına izin vermeyin.

Kına Çiçeği

Sıcaklık ve Nem

Kına çiçeği düşük sıcaklıkları pek tolere edemez ve dona karşı hassastır. Yüksek sıcaklıkları sever ama yaz sıcağı dalgalarında boynunu bükebilir. Kına çiçeği suya ihtiyaç duyduğu için bu bitki biraz nemi sever. Ancak toprak nem ihtiyaçları karşılanırsa daha kuru havaları tolere edebilirler.

Gübre

Büyüme dönemi boyunca etikette yer alan talimatlar doğrultusunda dengeli ve yavaş salınımlı bir çiçek gübresiyle besleyin. Ekerken toprağa bir miktar kompost karıştırılması sağlıklı gelişim ve çiçek açma bakımından faydalı olacaktır.

Kına Çiçeği

Kına Çiçeğinin Çoğaltılması

Fidanlıklarda fidelerini bulma ihtimali çok düşüktür ama bu yıllık bitkiyi kendiniz tohumdan kolayca yetiştirebilirsiniz. Tohumlar nemli toprakta 21 Santigrat derece sıcaklıkta dört gün gibi kısa bir sürede filizlenir. Bulunduğunuz bölgedeki son don tarihinden altı ila sekiz hafta kadar önce evde filizlendirin, tohumdan ilk çiçek açma evresine ulaşması tahminen 60 gün alır.

Işık çimlenmeyi hızlandırır bu yüzden tohumları tamamen toprakla kaplamayın. Tohum çimlendirme karışımı içine hafifçe bastırın. Toprağını sürekli nemli tutun ama çamursu hale gelmemesine dikkat edin.

Dışarıdaki toprak ısınmaya başladığında kına çiçeği bitkinizi daha uzun süreler dışarıya çıkarabilirsiniz. Hava durumu tahminlerinde artık donların sona erdiği bildirildikten sonra bitkilerinizi en iyi etkiyi almak için birbirlerinden 30 cm uzaklıkta grup halinde dikin.

Başka alanlara da ekmek için mevsimin sonunda tohumları toplamak istiyorsanız yakınlarda küçük bir poşet bulundurun. Olgunlaşan tohum başlarını elinizle ovuşturursanız içindeki tohumlar her yere dağılır.

Kına Çiçeği

Kına Çiçeğinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması

Kına çiçeği balkon ve teraslarda saksıda iyi yetişir. Altında bol drenaj deliği bulunan geniş bir saksı kullandığınızdan emin olun. Bitkilerin arasında en az otuz cm (bir foot) mesafe olması gerekir. Yeterince büyük bir saksıda yetiştirmeye başladıysanız bu yıllık bitkileri yeni saksıya almanız gerekmeyecektir.

Kına Çiçeği

Kına Çiçeği

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR