KonMari metodu, insanları artık bir amacı olmayan veya artık “neşe kaynağı” olmayan eşyalardan kurtulmaya, bir amacı ve anlamı olan eşyaları saklamaya teşvik etmektedir.
Marie Kondo’nun “At, Kurtul, Rahatla” adlı kitabı kültürel bir fenomen haline gelmiş, normalde eşyalarından kurtulamayan insanlara torbalar dolusu gereksiz eşyayı atması için esin kaynağı olmuştur. Kondo’nun kitabı, KonMari Yöntemi olarak adlandırılan ve bir evi veya ofisi radikal bir şekilde düzene koyma yöntemine odaklanmaktadır.
Bu herkes için uygun olmayan oldukça katı bir yöntemdir ve bütünüyle tamamlanması birkaç ay sürebilir. Marie Kondo’nun felsefesi, gerçek minimalizmden ziyade (yani genelde çok az eşya bulundurmak), gerçekten sevilen şeylere sahip olmayı savunmaktadır.
Japon düzen uzmanı Kondo’nun yönteminin, sizin için doğru olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacak düzenleme adımlarının ana noktaları aşağıda verilmiştir.
Eşyaları Atmaya Hazır Olun
Kitabın başlığındaki “Toplayıp Düzenleme” ifadesine rağmen, KonMari Yöntemi birçok eşyanızı titiz bir şekilde düzenlemekle ilgili değildir. Bunun yerine eşyalardan kurtulmaya odaklanmıştır. Kondo’nun teorisine göre, ne kadar çok eşyadan kurtulursanız, ortalığı toplamanız ve düzenli kalmanız o kadar kolay olacaktır.
Yeni Bir Düşünce Tarzı Geliştirin
Kondo’nun yöntemi, evinizi fiziksel olarak nasıl düzene koyacağınızı açıklamaktadır. Ancak bunun ötesinde Kondo’nun derleyip toplama tekniği, dağınıklık ve düzen konusunda yeni bir düşünce tarzı geliştirmekle ilgilidir. Kondo, müşterilerini sık sık büyük bir temizlik yapmak yerine, sürekli olarak derleyip toplamaya ve gereksiz eşyalardan kurtulmaya teşvik etmektedir.
Tüm Yaşam Alanınızı Tek Seferde Düzenleyin
KonMari temizleme yöntemi, evinizdeki her şeyi küçük adımlar yerine tek seferde derleyip toplamayı vurgulamaktadır. Kondo, tüm yaşam alanınızı tek bir hamlede düzenlemenin, eski, darmadağın yöntemlerinize geri dönme olasılığınızın daha düşük olacağı anlamına geldiğini dile getirmektedir.
İlk derleyip toplamayı normal ev işlerinizin bir parçası olarak değil, “özel bir olay” olarak düşünün. Bu, ilk başta birkaç hafta veya ay sürebilir, ancak bitirildikten sonra gelecekte olabilecek derleyip toplamalar daha kolay hale gelecektir.
KonMari Dolap Düzeni Nasıl Olmalı?
KonMari metodu, eşyaları saklamaktan yana değildir. Kendisi “Bir şeyleri bir kenara koymak, dağınıklık sorununun çözüldüğü yanılsamasını yaratır” diye yazmaktadır. Dolaplar ve raflar gibi depolama alanlarınız, yaşam tarzınız için işlevsel olmalı ve yalnızca sevdiğiniz ve kullandığınız eşyalarla dolu olmalıdır.
Yere Göre Değil Kategoriye Göre Düzenleme Yapın
Kondo, eşyaların saklandığı yerlere değil, eşya kategorisine göre toplamayı vurgulamaktadır. Örneğin kıyafetlerinizi şifonyerde, dolapta ve tavan arası saklama kutusunda tuttuğunuzu varsayalım. Bu alanların her birini farklı zamanlarda düzenlemek yerine, aynı anda gözden geçirmek için tüm kıyafetlerinizi bir araya getirin.
Her Soruna Uygun Tek Çözüm Yaklaşımını Uygulayın
Kuralına uygun yapıldığında KonMari Yöntemi kontrol listesi, kişisel yaşam tarzınıza uyacak şekilde değiştirilemez. Dağ gibi bir dağınıklığa neden sahip olduğunuza dair kişisel sebeplerden bağımsız olarak Kondo, kendi yönteminin yardımcı olacağını belirtmektedir. Her soruna uygun tek çözüm yaklaşımını uygulamaya ve kendisinin kural kitabına uymaya açık olmanız yeterlidir.
İki Bölümlü Sistemi Kullanın
KonMari Yöntemi atma ve düzenleme gibi iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak dağınıklığı ortadan kaldırdığınız “atma” aşamasını komple tamamlamanız gerekir. Ardından, elinizde tutmak istediğiniz eşyaları düzenleyebilirsiniz.
Yaşamınızı Gözünüzde Canlandırın
Kondo, müşterilerinden yaşamak istedikleri hayatı gözlerinde canlandırmalarını ister. Belirli bir şeyi neden yapmak istediğinizi değerlendirerek, her bir hayalinizin veya hedefinizin en ince ayrıntılarına kadar inin. Örneğin amacınız her gün yoga yapmaksa, yoga yapma nedeninin, dinlenme ve rahatlamaya zaman ayırmak istemeniz olduğunu fark edebilirsiniz.
Elinizde Tutmak İstediğiniz Eşyaları Seçin
Derleyip toplama, birçok insan için sadece birkaç eşyadan kurtulmak anlamına gelir. Ancak KonMari Yöntemi, nihayetinde sizden neyi atmanız gerektiğini değil, neyi saklamak istediğinizi seçmenizi ister.
Sahip olduğunuz her bir eşyayı elinizde tutun ve kendinize bunun bir “neşe kıvılcımı” olup olmadığını sorun. Cevabınız evet ise eşyayı saklayın. Cevabınız hayır ise eşyayı atın.
KonMari Metoduyla Belirli Bir Sırada Çalışın
Eşyaları atarken Marie Kondo, genellikle diğer eşyalardan daha az duygusal olan kıyafetlerle başlamanız gerektiğini dile getirmektedir. Kıyafetlerden sonra kitaplar, gazeteler, koleksiyonlar ve yadigâr eşyalar gelmelidir.
Bu kategoriler içinde Kondo daha ayrıntılı bir detay sunmaktadır. Örneğin kıyafet kategorisinde üst kıyafetlerden (ceket gibi) alt kıyafetlere (çorap gibi) geçebilirsiniz.
KonMari Katlama Tekniğini Öğrenin
Kondo’nun yöntemi, kıyafetleri katlama konusunda oldukça başarılıdır. Bir kıyafetin saklanmaya değer olması için, bu kıyafet “neşe kıvılcımı” olmalıdır. Bir kıyafet askıda değilse, Kondo’nun tanımladığı belirli bir şekilde katlanmalıdır. Bu özel katlama tekniği, giysinin kolayca erişilebilir olmasını ve minimum yer kaplamasını sağlamaktadır.
Düzenleme İşini Tek Başınıza Yapın
KonMari metoduna göre derleyip toplamak kişisel bir süreçtir. Bir eşyanın sizin açınızdan “neşe kaynağı olup olmadığını” yalnızca siz bileceğiniz için, derleyip düzenleme işini kendiniz yapmalısınız. Fikrinizi bir şekilde değiştirebilecek dış etkilerden kaçının. Aynı şekilde evinizde yaşayan hiç kimsenin eşyasını onlardan izinsiz atmamalısınız.
Uç Çözümlerden Kaçınmayın
Kondo, fotoğraflar ve kitaplar da dâhil olmak üzere neredeyse tüm belgelerin atılmasını tavsiye etmekte, sizin için gerçekten önemli olan eşyalardan mümkün olan en küçük grubu tutmanız gerektiğini savunmaktadır. Bu çözüm uç bir çözüm gibi gelebilir, ancak nihayetinde, kullanılmayan eşyaların yer kaplamaktan ve toz toplamaktan başka bir şey yapmadığını fark etmeniz mümkündür.
Benzer Eşyaları Birlikte Saklayın
KonMari metodu, eşya saklamada “nihai basitliği” tercih etmektedir. Bunun temel prensibi, benzer eşyaları evinizin çeşitli yerlerinde saklamak yerine bir arada tutmaktır. Örneğin paltoları çeşitli dolaplar ve askılar yerine tek bir dolapta tutun. Mutfağınızdaki bardaklara tek bir dolap ayırmak gibi benzer eşyaları bir arada tutmaya çalışın.
Yaşam Değişikliklerine Açık Olun
Kondo, derleyip toplamanın hayatınızın düzenleme boyutundan daha fazlasını değiştirebileceğine inanmaktadır. Attığınız eşyalar, bir veda töreni ile “yeni bir yolculuğa” “çıkarılmalı” ve sizin için ne anlama geliyorsa, evinizi düzenlerken evinizle bir diyalog kurmalısınız. Süreçle ne kadar çok temas halinde olursanız, bağlı kalma olasılığı o kadar artar.