Ana SayfaÇiçekKraliyet Halısı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kraliyet halısı çiçeği, bahçenize ya da balkonunuza bahar getirebilecek, küçük çiçeklerden oluşan rengârenk bir halı gibidir. Anavatanı Avrupa olan bu şahane çiçeğin yavaş büyüyen yaprakları vardır. Dikildikten iki ay sonra bu güzel çiçek, bulunduğu yeri haç biçimli, dört yapraklı küçük çiçeklerle kaplar. Gri-yeşil tonlar içeren yaprakları kısmen tüylüdür; dar ve mızrak şeklini andıran biçimleri vardır.

Tohumdan kolayca yetişen kraliyet halısı çiçeği serin havalarda, don tehlikesi atlatıldıktan sonra ilkbaharın başlarında büyür. Don tehlikesi olmayan iklimlerde ise bu çiçek sonbahar ve kış boyunca büyümektedir. Bu çiçeğin pek çok çeşidi sıcak havalarda solar, sonbaharda ise yeniden açar.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Söz konusu bitki bakımı olunca kraliyet halısı çiçeği neredeyse eşsizdir. Üstelik, sıcağa ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Çiçeklerinin capcanlı, balı andıran bir kokusu vardır. Bu çiçekler, hardal familyasına aittir. Tohumlarını kendileri saçarlar ve bilhassa sıcak iklimlerde yıldan yıla parlak renkler sergilerler. Kraliyet halısı çiçeğinin pek fazla sıkıntısı olmaz. Yine de, yaprakbitleri özellikle de çiçekler stres altındayken tam bir baş belası olabilmektedir.

Kraliyet halısı çiçekleri yayıldıkça uzun boylu bitkilerin altından capcanlı bir malç yaratabilirler. Bu çiçeklere balkonunuzun bir köşesinde, bahçede ya da patikanın veya duvarların bir bölümünde yer verebilirsiniz. Sıkı, bolca açan bu çiçekler askılı sepetler veya saksılar için de idealdir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Işık

Kraliyet halısı çiçeği akşama kadar güneş almayı sever. Ancak, uzun ve kurak günlerden pek hoşlanmaz. Bulunduğunuz bölge sıcak ve kuraksa kısmen gölgede kalan bir yer bu çiçek için idealdir. Yine de, çiçek gölgede fazla uzun kaldığında yaprakları ve toprağı tam olarak kurumazsa gövdesi çürüyebilir ya da yaprak küfü oluşabilir. Genel olarak, kraliyet halısı çiçeğinizi günde 6 ila 8 saat güneş ışığı alabileceği bir yere koymalısınız.

Toprak

Kraliyet halısı çiçeği orta derecede nemli ve iyi drene edilmiş olan toprakları sever. Pek çok yeri seven bu çiçekler kumsallarda ve kumullarda bile bulunabilir. Ne var ki, bu çiçeklerin tarım arazilerinde, duvarlarda, bayırlarda ve hatta kaldırımlardaki ya da duvarlardaki çatlaklarda bile büyüyebildiği bilinmektedir. Çamurlu topraklar (bataklıklar) veya drenajı az olan yerler ise bu çiçekler için uygun değildir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Sulama

Kraliyet halısı çiçeğinize her hafta en az 2,5 santimetre su vermelisiniz. Sıcak ve kuru dönemlerde ise çiçeğinizi daha sık sulamalısınız. Çiçeğin suyunu iyi çektiğinden emin olun. Aksi halde, çürüme görülebilir. Kraliyet halısı çiçeğinizi bir taşın üstüne dikecek olursanız (ya da çabucak kuruyan herhangi bir yere) ona fazladan su vermeniz gerekir. Aynı durum, sıcak veya kurak havalar için de geçerlidir.

Isı ve Nem

Ilıman iklimlerde kraliyet halısı çiçeği yıl boyu yetiştirilebilir. Ne var ki, asıl çiçeğin kendisi genellikle kısa ömürlüdür. Bu çiçekler genellikle kendiliğinden öylesine çok tohum saçarlar ki aynı çiçekler yıl boyunca dayanıyormuş gibi görünse de esasında yeni tohumlar onların yerini almaya başlamıştır bile. Kraliyet halısı çiçeği yeniden açar. Bununla birlikte, yüksek ısıda çoğu tür çiçek açmayı durdurur. Sonbaharda ise yeniden açarlar. Nem oranı yüksek olan yerlerde çiçeğinize daha az su vererek durumu dengeleyebilirsiniz.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Gübre

Genellikle, toprağın içinde büyüyen kraliyet halısı çiçeği, toprağınız verimsiz olmadığı sürece gübre istemez. Saksıda büyüyen çiçeklerin ise saksı bitkileri için üretilen suda çözünebilir gübre ile ayda bir beslenmesi gerekir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Türleri

Kraliyet halısı çiçeğinin bilinen birkaç türü mevcuttur:

  • “Easter Bonnet (Paskalya Şapkası)”: Çabucak açan bu tür, eflatun veya beyaz renklerde görülür.
  • “New Carpet of Snow (Beyaz Bodur)”: Yavaş büyüyen bu türün küçük beyaz çiçekleri vardır.
  • “Pastel Carpet (Pastel Halı)”: Pembe, eflatun ve krem renginde açan bir türdür.
  • “Snow Crystals (Beyaz Kristal)”: Top şeklinde, küçük, yarısaydam çiçekler açan bir türdür.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Kraliyet Halısı Çiçeği Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Kraliyet halısı çiçeğinizi ister tohumdan yetiştirebilir ister ev bitkisi olarak satın alabilirsiniz. Her ikisi de seralarda mevcuttur. (Her ne kadar bazı tohumları buralarda bulmak zor olsa da.) Çiçeğinizi tohumdan yetiştirmek için tohumları toprağın üstüne gelişigüzel serpin ve hafifçe bastırın. Bu sayede, toprakla güzel bir şekilde temas kurmalarını, aynı zamanda ışığa maruz kalmayı da sürdürmelerini sağlamış olursunuz. Çimlenme gerçekleşene kadar toprağı nemli tutabilir, ardından toprağın kuruduğunu hissettiğiniz zamanlarda çiçeğinizi sulayabilirsiniz.

Toprağın ısındığını hissettiğinizde tohumu dışarı alabilir veya  son don tarihinden 8 hafta kadar önce içeri alabilirsiniz. Don tehlikesi tamamen geçene kadar çiçeğinizin yerini değiştirmemelisiniz. Kraliyet halısı çiçeği büyürken dona karşı tolerans gösterebilir. Ancak çiçeğin yerini değiştirmek hassas bir durum olduğundan çiçek bu noktada dona karşı güçsüzleşebilir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Budama

Çiçeğinizin kuruyan kısımlarını toplamak daha güzel açmasını sağlayacaktır. Çok geçmeden yeni tomurcuklara merhaba diyebilirsiniz. Kuruyan çok fazla çiçek varsa onları tamamen koparmak yerine üçte birini budamak çok daha pratik bir yöntemdir. Bu çiçeğin bazı türleri kendiliğinden çabucak tohum üretir. Ne var ki, çiçek sonradan uzun saplı, ince bir görünüme kavuşabilir. Bu da pek hoş bir durum olmayacağından budama iyi bir çözüm olabilir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR