Kraton çiçeği sıklıkla tercih edilen iç mekan bitkilerinden olup, yeşil ve sık dekoratif yaprakları ile her ortama kısa sürede adapte olan bir süs bitkisidir.
Süs bitkisi yetiştiriciliğine başlamak için kraton bitkisini tercih ettiyseniz; “Kraton bitkisi bakımı nasıl yapılır? Kraton bitkisi özellikleri nelerdir? Kraton bitkisi nasıl sulanır? Kraton çiçeği zehirli midir?” sorularına yer verdiğimiz yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kraton Bitkisi Bakımı
Dekoratif görünümü sebebiyle ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen kraton çiçeği, uygun bakım şartları sağlandığında 2 ila 2,5 metre arasında boy verebilmektedir. Detaylı bir bakım istemeyen kraton bitkisinin sağlıklı gelişimi için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Kraton bitkileri direkt gün ışığını sevmemektedir. Aydınlık ortamlarda direkt gün ışığı almayacak konumlarda yetiştirilmesi önerilen kraton çiçekleri, kışın 16-20 derece, yazın ise 20-35 derece arasında değişen ısılar ile gelişimine devam etmektedir. Kraton bitkisi için çevre sıcaklığı oldukça önemlidir. Anı ısı değişimlerinden özellikle soğuklardan oldukça etkilenen kraton bitkinizi sıcaklık değişimlerinden korumanız gerekmektedir.
Az ışık alan kraton bitkilerinin yapraklarında kahverengi sararmalar ve formsuzluklar gözlenmektedir. Doğrudan güneş ışığı istemeyen kraton bitkileri uzun süreli direkt gün ışığından uzak tutulmalıdır.
Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda yetiştiren kraton çiçekleri hastalanabilmektedir. Bu sebeple köklerine ve yapraklarına zarar veren hava akımlarından korunmalıdır.
Her süs bitkisinde olduğu gibi kraton bitkisi de besin değeri yüksek topraklarda daha sağlıklı bir gelişim göstermektedir. Topraktaki doğal vitamin ve minerallere ek olarak dışarıdan destek uygulanması bitkinizin sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.
Krato bitkileri doğru bakım koşulları sağlandığında hızla gelişebilmektedir. Gelişen kraton bitkinizin saksı değişiminin genellikle 2-3 yılda bir ve ilkbahar aylarında yapılması önerilir.
Kraton Bitkisi Nasıl Sulanmalıdır?
Kraton çiçeği yetiştiriciliği için yeterli ve düzenli sulama düzeni oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Kış aylarında aşırı soğuktan korunması gereken kraton bitlisi daha az sulanmalı, sıcak yaz aylarında ise sulama miktarı arttırılmalıdır.
Kraton bitkinizi sularken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus sulama suyunuzun bitlinin her tarafına ulaşmasını sağlamak olacaktır. Aynı zamanda sulama suyunuzun musluk suyu olması bitkinize zarar verecek bir husustur.
Bitkinizi sulayacağınız kabı değiştirmemeniz hemen her gün aynı miktarda ve aynı saatte sulama yapmanız kraton bitkisi sulama düzeninizi oluşturmanızda fayda sağlayacaktır.
Kraton bitkinizin yaz aylarında açan çiçekleri düzenli ve yeterli bir sulama düzeni oluşturmadınız takdirde solmakta ve çürümektedir.
Kraton Bitkisi Anlamı
Codiaeum yani croton çiçeği Yunancada ‘’kafa’’ anlamına gelen bilimsel bir isimdir. Ancak craton çiçeğinin ismi İtalya’da bir şehirden gelmektedir.
Kraton Çiçeği Faydaları
Kraton çiçeğinin çok güçlü bir enerji verdiğine inanılmaktadır. Pek çok süs bitkisi yetiştiricisi negatif enerjilerinin yaşam alanlarından uzaklaşması ve dingin bir ortam oluşturulması için kraton çiçeğini tercih etmektedir. Kraton çiçeğinin kötü düşünceleri olan insanları hissettiklerine ve odada yaşayan diğer insanları koruduğuna inanılır. Bu inanışa göre kraton çiçeği evdeki düzeni ve dengeyi korur.
Kraton çiçeği ofis çiçeği olarak da sıklıkla tercih edilmektedir. İş yerlerinin çalışma kapasitesini yükselttiği düşünülen kraton çiçekleri; umutsuzluk, karamsarlık gibi duyguları ortamdan temizler. Öyle ki konuşma sorunu olan bireylerin kraton bitkisi ve yarattığı enerji ile sorunlarından kurtulduklarına inanılmaktadır.
Sanatla uğraşan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilen kraton çiçekleri yeni fikirlerin oluşturulması ve yaratıcı düşüncelerin geliştirilmesi için uygun bir ortam yaratır.
İşyeri ortamının optimize eder ve çalışma kapasitesini yükseltir, kararsız, umutsuzluk, karamsarlık, Codiaeum kendine güvenir ve tüm olumsuz olayları ortadan kaldırır. Konuşma sorunu olan insanlar bitkinin bulunduğu odada daha iyi iletişim kurarlar.
Sanatla uğraşan insanlar için çiçek yeni fikirler ve tasarımlar için kullanışlıdır.
Kraton Bitkisi Zehirli mi?
Kraton çiçeği zehirli bir bitkidir. Ancak kraton çiçeği zehri tesirsiz denecek seviyede azıdır. Bu sebeple çocukların ve evcil hayvanların temaslarında büyük yan etkiler gözlenmemektedir.
Ancak bilinçsizce tüketilen kraton çiçekleri dil ve dudaklarda kızarıklıklara sebep olmaktadır.
Kraton çiçekleri evcil hayvanlar ve çocuklardan uzakta yetiştirilmesi önerilmektedir.
Kraton Bitkisi Çoğaltma
Kraton bitlisinin çoğaltılması kraton yetiştiricileri tarafından sıklık merak edilen konuların başında yer almaktadır. Kraton bitkisi yapraktan çoğaltma işlemi için köklerinden ayrılan kraton başka bir saksı içerisinde bekletilmeden dikilir ve bu şekilde çoğaltılır.
Bu yönteme kraton çiçeğini kökten ayırarak çoğaltma yöntemi denilmektedir. Köklerinden ayrılarak yeni bir saksıya ekilen kraton çiçekleri en kısa sürede büyüyerek çiçeklenir ve yeniden kök vermeye hazır hale gelir.
Kraton çiçeğinizi çoğaltmak için doğru zaman ilkbahar ortası olan nisan ayıdır.