Nakışlara, iğne oyalarına kültürümüzün her noktasına işlenen küpe çiçeği, süs çiçeği severlerin vazgeçilmez bitkilerindendir. Rengarenk çiçekleri ve salkım görünümü ile küpe çiçeği, adını çiçeklerinin bir küpe gibi sarkık durmasından almıştır. Halk arasında küpeli olarak da bilinmektedir. Peki bahçelerimizi ve balkonlarımızı süsleyen küpe çiçeği nasıl yetiştirilir? Küpe çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Küpe Çiçeği Nedir?
Fuchsia ismiyle de bilinen küpe çiçeğinin kökeni Tropik Orta ve Güney Amerika’nın dağlarından gelmektedir. Küpe çiçeğinin Afrika’da 100’e yakın türü bulunmaktadır.
Küpe Çiçeği Anlamı
İsmini küpe aksesuarına benzerliğinden alan küpe çiçeği, sevimli ve cana yakınlık anlamlarını taşımaktadır.
Saksıda Küpe Çiçeği Yetiştirme
Ev dekorasyonu, ofis dekorasyonu ya da balkon dekorasyonlarında etkileyici görünümü ile göze çarpan küpe çiçekleri saksıda yetiştirmek için uygun çiçeklerdir. Saksı yetiştiriciliği için oldukça uygun olan küpe çiçekleri; uygun genişlikte saksı, doğru toprak, ışık ve ısı sağlandığında bakımı oldukça kolay bitkilerdir.
Küpe Çiçeği Bakımı
Bakımı ve çiçeklenmesi oldukça kolay olan küpe çiçeği, dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapıya sahiptir. Kış aylarında çiçeklerini döken küpe çiçekleri soğuğa dayanıklıdır. Ancak çok soğuk ya da çok sıcak alanlarda küpe çiçeğinizi bırakmamanız faydalı olacaktır. Direkt olarak gün ışığına maruz kalan küpe çiçekleri sararak yapraklarını dökebilmektedir bu sebeple gölge ve direkt gün ışığı almayan alanların tercih edilmesi gerekmektedir.
Küpe Çiçeği Çoğaltma
Küpe çiçekleri tohumlama ya da çelikleme yöntemleri ile çoğaltılabilmektedir. Küpe çiçekleri yaygın olarak çelikleme yöntemi ile çoğaltılmaktadır. Tohumlama yöntemi ile üretilen küpe çiçeklerinin büyümesi ve gelişmesi uzun sürmektedir.
Küpe çiçeğinizin sağlıklı dallarından birini uygun bir bıçak yardımıyla keserek çelikleme işlemini yapabilirsiniz. Çelikleme yöntemi ile elde ettiğiniz dalı doğrudan toprağa ekebilirsiniz. Çelikleme işlemi gerçekleştirdiğiniz dalınızı yarı aydınlık bir odada 2 ila 3 hafta kadar tutarak toprağa alışmasını beklemelisiniz. 3 haftanın sonunda bitkinizin köklendiğinden ve toprağını tamamen tuttuğundan emin olduktan sonra diğer küpe çiçeklerinizin yanına taşıyabilirsiniz.
Küpe çiçeğinizin budamasını ilkbahar ve kış dönemlerinde yapmanız doğru olacaktır. Kuru ve cansız dalların yanı sıra sağlıklı dallardan da budama işlemi gerçekleştirmeniz bitkinizin daha gür olmasını sağlayacaktır. Küpe çiçeğinizi budamanız çiçek sayısında artış gözlemleyeceksiniz. Kış başlarında uçlarından budadığını küpe çiçeğinizi kış sonunda daha sert bir şekilde budamanız gerekmektedir.
Küpe Çiçeği Saksı Değişimi
Küpe çiçeği saksı değişimi bitkinizin büyüklüğü ve gelişim hızı ile yakından ilgilidir. Küpe çiçeği saksı değişimi yılda bir kez olmak üzere, ilkbahar aylarında yapılır. Bitkinizin büyüklüğüne uygun şekilde tercih etmeniz gereken saksılarınızda, asılabilen saksılar tercih edilmesi önerilir. Küpe çiçeği saksınızı diğer çiçeklerinizde olduğu gibi suyu tutmayan drenaj delikli bir saksı olarak tercih etmeniz gerekmektedir.
Küpe Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Küpe çiçeğiniz için uygun boyutta ve delikle sahip saksınızı seçtiğinizde geriye gelişimi için uygun toprak seçimi kalmaktadır. Küpe çiçeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için vitamin ve mineraller açısından doygun topraklar seçmeniz gerekmektedir. Küpe çiçeğinizin toprağı taze olmalıdır. Bu sebeple saksı değişiminde toprak değişimi de yapılması önerilir. Küpe çiçeğiniz için uygun toprağı yaratmak için besin değerli su ile ayda bir kez küpe çiçeği toprağınızı besleyebilirsiniz.
Küpe Çiçeği Çeşitleri
Küpe çiçekleri sarkan görünümleri, küpe şeklinde pembe renkli çiçekleriyle bahçe ve balkonlarımızı süsleyen kendine özgü kokusu olan göz alıcı bir çiçektir. Küpe çiçeğinizin çiçek renklerini uygun aşılama yöntemleri ile değiştirebilirsiniz. Küpe çiçekleri; beyaz, kırmızı, mor ve pembe renklerinde olmaktadır.
Küpe Çiçeği Tohumu Nasıl Elde Edilir?
Küpe çiçeği tohumu nasıl elde edilir sorusu küpe çiçeklerini çoğaltmak isteyen tüm süs çiçeği severlerin merak ettiği önemli bir konudur. Küpe çiçeklerinin tohumları, çiçeğin içerisindeki tomurcuklarında bulunmaktadır. Ancak küpe çiçeğinizi çoğaltmak için küpe çiçeğinizin içinden elde ettiğiniz tohumlar ile yeni bir çiçek elde edilmesi çok zordur. Küpe çiçeklerinin tohumdan yetiştirilmesinin yanı sıra çelikleme yöntemi ile yetiştirilmesi önerilmektedir.
Küpe Çiçeği Hastalıkları
Küpe çiçekleri hemen her süs bitkisinde olduğu gibi doğru uygulanmayan bakımlar yüzünden hastalanabilmekte ya da ölebilmektedir. Küpe çiçeklerinin balkon ya da bahçe gibi açık alanlarda bakılması çiçekleri hastalıklardan uzak tutmaktadır. Ancak iç mekanlarda bakılan küpe çiçekleri, sineklenebilmekte, et böcekleri ya da yaprak bitlerine maruz kalabilmektedir.