Ana SayfaÇiçekKüstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm çiçeği, sahip olduğu hikaye ile Türk halkının en çok bildiği ve sevdiği çiçek türlerinden bir tanesidir. Zarif ve bir o kadar da güzel olan küstüm çiçeği, birçok evin dekorasyonunda yer alan güzide çiçeklerdendir.

Küstüm Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Küstüm çiçeği, Baklagiller ailesinden olup, Mimosa cinsine bağlı olan bir çiçek türüdür. Öte yandan küstüm çiçeği halk dilinde, dokunma bana çiçeği ya da küs küs çiçeği olarak da anılmaktadır.

Halk arasında çok meşhur olmasının asıl sebebi, yapraklarına dokunulduğu zaman hemen yapraklarını kapatmasıdır. Bu çiçeğe ismini veren özellik, dokununca kapanan yapraklarının, bir küsme davranışına çok benzer olmasıdır. Yetiştirilmesi ve bakımı biraz zor olan küstüm çiçeği, çiçekler arasında en çok besine ihtiyaç duyan çiçekler arasındadır.

Narin çiçekler arasında olan küstüm çiçeği, çiçek severlerin hem çok sevip hem de bakarken bir o kadar da özen gösterdiği çiçek türleri arasındadır. Küstüm çiçeğinin boyu 1.5 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bu çiçeğin ortalama yaşam süresi 7 yıldır.

Küstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Küstüm çiçeği hassas bir bitki türüdür ve ilgi ister. Küstüm çiçeğinin yaşadığı ortam sıcak ve nemli olması gerekmektedir. Çiçeğin bulunduğu ortamın genel olarak güneş alıyor olması, küstüm çiçeğinin gelişimine çok katkı sağlamaktadır.

Her gün düzenli olarak 1-2 saat güneşlendirerek gelişimine katkı sağlanmaktadır fakat sıcak yaz aylarında yüksek güneş ışınlarına maruz kalmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Küstüm çiçeğinin bakımında kullanılacak toprağın özelliği oldukça önemlidir. Toprağın çok verimli olması, gelişimi çok hızlandırarak bitkinin çok sağlıklı bir şekilde büyümesini kolaylaştırır. Özellikle suyu içinde tutmayan bahçe toprağı, küstüm çiçeği için önerilen topraklar arasında yer almaktadır.

Öte yandan çiçeğin bulunduğu toprağın sürekli olarak kurumaya yakın olduğu zamanlarında sulama yapılması çok önemlidir. Yaz aylarında sıcakların artmasıyla, küstüm çiçeğinde oluşabilecek kurumaları önlemek adına her gün sulama yapılması tavsiye edilmektedir.

Küstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm Çiçeğinin Hikayesi ve Deprem

Küstüm çiçeğinin hikayesi, en belirgin özelliği olan yaprakların dokununca kapanması olayıdır. Özellikle bitkiler açısından sıra dışı olan yaprakların dokununca büzüşmesi, küstüm çiçeğinin hikayesinin temelini oluşturmaktadır. Bazı insanlara göre de bu olay sadece yaprakların açılıp, kapanmasından öte, daha sıra dışı bir durumdur.

Ülkemizde yaşanan depremlerde, küstüm çiçeğinin sarsıntıdan hemen önce kapanmasını keşfeden insanlar, bu çiçeğin daha gizemli olmasını sağlamaktadır. Bu sayede küstüm çiçeğinin halk arasında deprem habercisi çiçek olarak da anılmasına sebep olmaktadır.

Küstüm çiçeği ayrıca süs çiçeği olarak da bilinir ve genellikle evde bakılan çiçek türleri arasındadır.

Küstüm Çiçeğine Dokunulduğunda Yapraklarını Neden Kapatır?

Küstüm çiçeğinin sahip olduğu savunma mekanizması, bu çiçeğin dokunulduğunda bir anda yapraklarını kapatmasına sebep olmaktadır.

Temas, yani çiçek için olan tehlike hali devam ediyor olursa küstüm çiçeği kendini daha çok aşağıya çeker ve gövdesinde bulunan iğneleri düşmanlara karşı kullanabilmek için çıkartır. Bu sayede olası böcek saldırıları gibi olaylar savurulmuş olur.

Küstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm Çiçeği Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Küstüm çiçeğinin tohumdan yetiştirilmesi oldukça kolay bir işlemdir. Her şeyden önce küstüm çiçeğinin tohumu 50 derecelik suda belirli bir süre bekletilmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından bekletilen tohumlar, nemli toprakların içerisine konulur. Gelişiminin hızlandırılması adına poşetle sarılarak saksı üzerine kapatılır.

Aşağı yukarı 21 gün boyunca filizlenmesi için bekletilir. Bu işlemi yaz aylarında gerçekleştirmek, küstüm çiçeğinin daha çabuk filizlenmesinde yardımcı olur. Son olarak filizlenen çiçekler ayrı ayrı saksılara konulur.

Küstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tohumlama ya da çelikleme işlemi yapılarak küstüm çiçeği iki türlü çoğaltılabilir. Tohumlar, toprağın biraz daha yüzeyine yakın olacak şekilde konulmalıdır. Genel olarak önerilen dikim zamanı ilkbahardır.

Çelikleme yöntemi ile çoğaltmak çok kolaydır. Yan dalların, geniş yüzeye sahip olan topraklara dikilmesiyle yapılmaktadır çünkü geniş alanlara dikilen küstüm çiçeği daha hızlı yayılabilmektedir.

Küstüm Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Küstüm Çiçeği Çiçek Açar mı?

Küstüm çiçeği, mor-pembe renklere sahip çiçekler açar. Genel olarak mayıs ve haziran aylarında tohumlar patlamaya başlar ve ekimin ortasına kadar çiçekler açmaya devam eder.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR