Ana SayfaBahçeLatin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Latin çiçeği (Tropaeolum spp.), zengin, canlı ve mücevher gibi parlak renkleri sebebiyle sevilir. Don tehlikesi geçtikten sonra ilkbaharda ekilen bu bitki çok hızlı ve kolay şekilde büyür. Doğrusunu söylemek gerekirse biraz ihmal edilmek onların işine gelir.

Sınır ve kenarlar için çalı şeklindeki bitkilerden, duvar ve saksıların içine ekmek için sarkan bitkilere ve belirgin bir yükseklik eklemek için kullanılan tırmanıcı türlere kadar neredeyse her türlü bahçecilik amacına uygun Latin Çiçeği çeşidi mevcuttur. Üstelik yaprakları ve çiçekleri yenebilir, biberimsi bir tadı vardır ve hatta tohumları kapari yerine kullanılabilir.

Latin Çiçeği bitkisinin çok sayıda, dolgun parlak yeşil yaprağı ve bu yaprak kütlelerinin içinden dışarı fırlayan parlak renkli çiçekleri vardır. Yaprakları Nilüfer çiçeğinin yaprakları gibi yuvarlaktır, çiçeklerinin şekli ise alt kısmında pençe veya mahmuz şekli bulunan açık bir huniye benzer. Çeşit çeşit renklerde çiçeği vardır ancak en popüler olan renkler sarı, turuncu, pembe, kırmızı veya maun rengidir. Tereyağı sarısı ve krem gibi daha sönük renkte ve alacalı yapraklı çeşitleri de bulunur.

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Latin Çiçeğinin Bakımı

Latin Çiçeği genellikle tohumdan yıllık olarak yetişir, bu nedenle genellikle fidanlıklarda bitki şeklinde bulamazsınız. Ancak tohumları hızlı şekilde filizlendiği için bitkiler kısa sürede büyüyüp çiçek açar.

Tohumlar, toprak ısındığında doğrudan bahçeye ekilebilir veya iki ila dört hafta önceden içeriye ekilebilir. Latin Çiçeği bitkisini saksısının değiştirilmesinden pek hoşlanmaz, fideleri içeride turba veya tohum çimlendirme saksısı içinde büyüterek yer değiştirme şokunu hafifletebilirsiniz. Ekildikten sonra çoğunlukla kendi kendine yeten bir bitkidir, sizi güzel çiçekleri ve yapraklarıyla ödüllendirir. Bitki strese girmedikçe ve eski çiçeklere tutunmadığı müddetçe genellikle eski çiçeklerin çıkarılmasına (deadheading) gerek yoktur.

Latin Çiçeği kenar süsü bitkisi olarak kullanıldığında duvar ve kaldırım taşları üzerine güzelce dökülecektir. Saksılara da iyi tutunur. Tırmanan çeşitleri de çalıların üzerinden ve içinden dolanır. Çalılık şeklinde yerleri kaplayan Latin Çiçeği, tamamlayıcı renklerdeki gün güzeli ve güllerin arasındaki çiçek boşluklarını dolduracaktır. Ayrıca, kümeler halinde kullanarak sebze bahçenizi aydınlatabilirsiniz.

Hangi Latin Çiçeği türünü yetiştireceğinizi seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, bazı türlerin yaprakları çok fazla olduğu için çiçeklere engel olabilmektedir. Latin Çiçeği bitkinizi yer seviyesinde yetiştirecekseniz çiçeklerini kendi yapraklarının üstünde tutan çeşitleri tercih edin, böylece onları kolayca görebilirsiniz.

Işık

Latin Çiçeği en iyi tam güneş altında yetişir ve çiçek açar. Ancak bir miktar gölgeyi tolere edebilirler ve sıcak iklimlerde sıcak akşamüstü güneşinde gölgede kalmayı tercih edebilirler.

Toprak

Bu çiçekler, drenajı iyi normal bir toprakta rahat ederler. Kuru toprağı tolere edebilirler ancak orta düzeyde nemi sevinçle karşılarlar.

Su

Latin Çiçeği genellikle haftalık sulanma ihtiyacı duyar. Kurak şartlarda da bir ölçüye kadar hayatta kalabilirler ancak çiçek açma azalır ve yapraklar büzüşük görünmeye başlar.

Sıcaklık ve Nem

Bu çiçekleri ilkbaharda son dondan sonra ekin, sonbaharda don gelene kadar tadını çıkarın. Neme pek meraklı değildir ancak genel olarak orta hem düzeylerini tercih eder. Ancak çok kurak ya da aşırı nemli koşullarda zorluk çekerler.

Gübre

Toprağınız çok verimsiz değilse Latin Çiçeği bitkisine büyüme sezonu boyunca besin vermenize gerek olmayacaktır. Zayıf ila ortalama topraklarda gelişirler, gübreleme yapıldığında yapraklar coşabilir ve çiçekler azalabilir.

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar

Latin Çiçeği yaprak biti hastalığına yakalanmaya meyillidir, bu özellikleri sebebiyle sebze bahçelerinde zararlı böcekleri kendi üzerine çeken bitki olarak da kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakları kırışık ya da sağlıksız görünüyorsa yaprak bitleri sarmış olabilir. Bitkinin üzerinde çok fazla karınca gezmesi de yaprak biti belirtisi olabilir çünkü karıncalar yaprak bitlerinin bıraktığı yapışkan salgılarla beslenir. Genellikle üzerlerine tazyikli su tutarak böcek ilacı kullanmadan bu yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün olabiliyor.

Latin Çiçeği Türleri

Latin Çiçeğinin düzinelerce türü vardır, bunlardan bazıları:

  • ‘Alaska’ Serisi: Yaprakları yoğun alacalı olan ve çiçekleri yaprakları üzerinde duran gür ve cüce bitkilerdir.
  • ‘Jewel’ Serisi: Çift ve yarı-çift çiçekleri olan bu serideki bitkiler gür ve bodur yapıdadır. Çiçekleri çok fazladır ancak çiçekler genellikle yapraklar arasında kaybolur.
  • ‘Peach Melba’: En iyi saksıda yetişen bu türün çiçekleri yarı-çift yapıda, ortası turuncu-kırmızı terayğı sarısı renktedir, bitki ise gür ve bodur yapıdadır.
  • ‘Canary Creeper’: Latin Çiçeğinin bu türü, kuş kanadına benzeyen sarı çiçekleri olan çok yıllık bir asmadır.

Bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz. instagram.com/evterapisi

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Latin Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR