Lavinia çiçeği, lavinia gülü olarak da adlandırılan, bahçe ve ev dekorasyonlarında sıkça kullanılan muhteşem rengi ve kokusuyla tercih edilen bir gül çeşididir.
Lavinia çiçeğini yetiştirmeniz ve çoğaltmanız için gerekli bakımlarını yaparak çiçeğinize detaylı bir bakım uygulamanız gerekmektedir.
Sizde evinizde ya da bahçenizde lavinia çiçeği yetiştirmek istiyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Lavinia Çiçeği Anlamı
Laviniza çiçeği; ölüm çiçeği ve misk çiçeği olarak da bilinmektedir. Ölüm çiçeği ifadesi Özdemir Asaf’ın şiirlerinde yer almaktadır.
Özdemir Asaf Lavinia şiirini Mevhibe Meziyet Beyat’a atfetmiştir. Özdemir Asaf üniversite yıllarında Beyat’a duyduğu aşkı dile getirmek için Lavinia şiirini yazar. Asaf şiiri okuduğunda Beyaz salonu terk eder ve duyguları karşılıksız kalır.
Lavinia Çiçeği Hikayesi
Roma İmparatorluğu döneminde başkumandan Titus Andrınicus’un kızının ismi Lavinia’dır. Güzelliği ve hayat dolu karakteri ile Lavinia çevresi tarafından çok sevilmekte ve değer verilmektedir. Öldürmeyi değil yaşatmayı seven, iyi kalpli, merhametli ve yardımsever Lavinia, babasının savaşta olduğu bir gün düşmanları tarafından saldırıya uğramış ve tecavüz edilmiştir.
Roma’da yayılan bu korkunç haberin ardından Lavinia’nın babası Titus kızını kendi elleriyle öldürerek şehirden uzak bir tepeye gömmüştür. Aylar sonra Lavinia’nın mezarı üstünde bir çiçek açmıştır. Bu güzeller güzeli çiçeğe Lavinia ismi verilmiştir. Ölüm çiçeği anlamı da buradan gelmektedir. Bazı yörelerde misk çiçeği ve yavşan otu olarak da bilinmektedir.
Lavinia Çiçeği Nerede Yetiştirilir?
Lavinia bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. Lavinia çiçeğinin yetiştirilmesi için en uygun ortam bahçe ve balkonlardır. Ev ve ofis gibi kapalı alanlar lavinia çiçeğinin yetiştirilmesi için sağlıklı ve uygun ortamı sağlamamaktadır.
Lavinia Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Lavinia çiçeği tırmanan gül ismiyle de bilinmektedir. Güçlü bir şekilde uzanan ince uzun dal ve sürgünlere sahiptir. Lavinia çalıları 3 metre uzunluğa dek ulaşabilmektedir ve genişlikleri 1,5 metre olmaktadır.
Lavinia tomurcukları açıldığında çiçekleri kase şeklini alır. Yapraklar taç etrafında toplanır ve yoğun pembe renkleri ile bahçenizde kolayca ayırt edilir.
Lavinia bitkisinin kök sistemi yerin iki metre derinliğine dek inebilmektedir. Kökler nemi sevmez bu sebeple lavinia bitkileri yüksek topraklara ekilmelidir.
Lavinia Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Lavinia çiçeğinin çoğaltılması için birden fazla yöntem mevcuttur. İlk yöntem lavinia çiçeğinin tohum ekimi yöntemi ile çoğaltılmasıdır, ikinci yöntem çelikleme adı verilen kesilme yöntemidir.
Lavinia çiçeğinizi çoğaltmak için diğer bir yöntem ise katman yöntemidir. Lavinia çiçeğini çoğaltmak için en iyi ve güvenli çoğaltma yöntemi kesim ve tabakalama olarak önerilmektedir.
Lavinia Çiçeği Nasıl Sulanır?
Diğer pek çok çiçekte olduğu gibi lavinia çiçeğinde doğru ve ideal oranlarda sulanması, çiçeğinizin sağlıklı yaşaması için hayati önem taşımaktadır.
Pembe renkli çiçekleri ve yemyeşil yaprakları ile lavinia çiçeğinin yedi ila on günde bir sulanması önemlidir. Tek seferde sulama hacmi çiçeğinizin büyüklüğüne göre değişebileceği gibi yaklaşık bir kova su şeklinde olmalıdır. Çiçeğin kök kısımlarında yoğun su birikmemesine özen gösterilmelidir.
Lavinia Çiçeği Bakımı Nasıldır?
Lavinia çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Lavinia çiçeği bakımında gün ışığı önemli bir rol oynamaktadır. Bitkinin güneşli ya da yarı güneşli ortamlarda bulunması, karanlık ortamlarda bulunmaması önemlidir.
Verimli ve gevşetilmiş topraklarda uygun köklenme sağlayan lavinia çiçeğinin toprağı vitamin ve mineraller açısından doygun bir toprak olmalıdır. Lavinia çiçeğinin bakımında bir diğer önemli husus budamadır. Düzeli budama işlemi gerçekleştirilen lavinia çiçeği hastalıklardan korunur.
Lavinia Çiçeği Nasıl Ekilir?
Lavinia çiçeğini bahçe ya da balkon dekorasyonlarınıza kazandırarak çiçeklerinin göz alıcı gelişimini izleyebilirsiniz. Lavinia çiçeğinizin dikimi için en uygun tarihler ilkbahar sonları olan Mayıs ve Haziran aylarıdır.
Lavinia çiçeği ekimi için bir çukur hazırlanır. Hazırlanan çukur yeterli miktarda ıslatılır. Lavinia fidanı hazırlanan toprağa ekilerek üstü sıkıca kapatılır. Ekimi tamamlanan lavinia çiçeği ilk sulamanın ardından toprağa alışması için bırakılır.