Omurgasız bir sukulent bitkisi mi yetiştirmek istiyorsunuz? Leş kaktüsünü denemek isteyebilirsiniz. Ortalıkla kötü bir koku yaydığına dair bir efsane dolaşıyor olsa da bu ev bitkisinin çiçekleri göz alıcıdır ve diğer çiçek açan ev bitkileri arasından endamı ilk bakışta göze çarpar.
Sukulentler, genellikle çorak iklim koşullarında yetişirken zor koşullara dayanıklılığıyla bilinir. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse, leş kaktüsünüzün temel besin ihtiyaçlarını sağlamazsanız bu havalı görünümünü koruması pek mümkün değildir. Temel bakım ipuçlarını öğrenmek ve normal bakım rutinine dair kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidermek için yazımızın devamını da okuyun.
Leş Kaktüsü Bitkisi Bakımı
Çiçek Açma ve Koku
Siz de daha önce leş kaktüsü bitkisini kokladıysanız kokusunun biraz nahoş olduğu konusunda bana katılırsınız. Çiçek açtığında çiçeğinin gerçekten etkileyici şekilde büyük olduğunu ve diğer iç mekan sukulent bitkilerinde olmayan çarpıcı bir renk deseni ve dokusu olduğunu görürsünüz.
Çiçeklerinin boyu bitkisinin kendisini bile geçebilmektedir. Sürgünlerin alt kısmından parlak renkli çiçekler çıkar ve kokuları kötü olmasına rağmen bahçecilik hobisiyle uğraşanların çoğu yine de bu ev bitkisine sahip olmak için güçlü bir istek duyuyor.
Leş Kaktüsü Sulama ve Besleme
Leş kaktüsü bitkinizin kocaman olduğunu görmek için sabırsızlansanız da sakın onu gerektiğinden fazla sulamayın. Çöl sukulentleri, nem seviyeleri rekor derecede düşse bile hayatta kalmalarını sağlayan su depolama özellikleri sayesinde bu koşullara adapte olurlar.
Toprağını hafif nemli tutun, yeniden su vermeden önce kurumasını bekleyin. Toprağın altında uzun zaman su kalırsa bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Aşırı sulamanın etkileri korkutucu olsa da leş kaktüsü bitkiniz çoğu kaktüs bitkisinin aksine sürekli nemli tutulmaya ihtiyaç duyar.
Yaz aylarında bir ila iki haftada bir sulanması idealdir. İlkbaharda bu sıklığı ayda bire indirin. Kış aylarında ise sulamaların arasını daha da açmanız gerekir, hatta mevsim boyunca sulamasanız bile olur. Saplar bakımsızlıktan dolayı büzülmeye başlarsa, toprağı biraz nemlendirebilirsiniz.
Işık ve Sıcaklık
Diğer yaygın olarak yetiştirilen sukulentler gibi leş kaktüsü de ılık ve hafif nemli ortamları sever. Bu tropik bitkinin bir kap içinde yetiştirilmesine kefil olurum çünkü kış ayları boyunca odanın sıcaklığını ayarlayabileceğiniz bir yere taşımak çok daha kolay olacaktır.
Oda sıcaklığında rahat eder. Dondurucu koşullar bu çiçek açan ev bitkisinin kaldıramayacağı boyuta ulaşırsa, oda sıcaklığının 10 Santigrat derecenin altına inmemesine dikkat edin. En önemlisi, bu bitkiyi kış mevsiminde mümkün mertebe kuru tutun ancak solma belirtileri başlarsa nemlendirin.
Sıcaklığı bitkinin taleplerine uygun şekilde ayarlamak önemlidir ancak bitkinin büyüdüğü ortam ısıtıcıya yakın olmamalıdır. Isıtmalı tezgah ve örtü kullanarak bu ev bitkisinin en hassas kısımlarının kış ayları boyunca hayatta kalmasını sağlayabilirsiniz.
Her ne kadar tam güneş ışığı seven bir çöl bitkisi olsa da kısmi gölge altında yetişmesi en idealdir. Bu çiçek açan güzelliğin kendisini en mutlu hissedeceği ortam sıcaklığı 25-35 santrigrat derece arasındadır. Düşük ışık koşullarında klorofil üretimi engellendiği için bitkinin yaprakları üzerinde göze hoş gelen belirgin şekilde soluk renk tonları oluşur.
Toprak ve Başka Bir Yere Ekilmesi
Diğer çiçek açan sukulent bitkilerinde olduğu gibi, leş kaktüsü bitkisi de suyu düzgün şekilde tahliye eden normal bir toprağa ihtiyaç duyar. Suyun kolayca tahliye olmasına izin verecek kadar geçirgen olması gerekir. Bu bitki için gübre kullanmaya gerek yoktur ancak bol miktarda organik madde içerecek şekilde modifiye edilmiş bir kaktüs saksı karışımı kullanmanızı öneririm.
Hangi seçenek sizin için en uygunsa onu seçin; kaktüs karışımını hazır olarak satın alabilir ya da kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ben, özellikle çiçek açan sukulent bitkileri için “kendin yap” yöntemini tercih ediyorum. Hem de daha ucuz. Kaktüs karışımını hazırlamak için yaklaşık 5 ölçü normal saksı toprağına ihtiyacınız olacak ve toprağın biraz daha uzun süre nem tutmasını sağlamak için içine iki ölçü ponza veya perlit karıştırmanız gerekiyor.
Bu karışıma bir miktar hindistan cevizi lifi de ekleyebilirsiniz. Hindistan cevizi lifi, pH seviyelerinin aşırı asidik olmasını engeller. Turba yosunu zaman zaman hafif asidik olabiliyor ancak onun pH’ı 5.5 ile 6.8 arasında neredeyse nötr. Aynen ponza ve perlit gibi hindistan cevizi lifi malçı da nem tutmaya yardımcı olur. Pik olgunlaşma dönemlerinde leş kaktüsü bitkiniz saksının tamamına yayılacaktır.
Leş kaktüsünüz artık iyice büyüyüp genişlediğinde bitkinizi daha büyük bir saksıya aktarmak zorunda kalacaksınız. Bunu yapmak için en ideal zaman ilkbahardır. Daha büyük çaplı bir yetiştirme kabı kullanın, böylece saplar istedikleri yöne doğru uzayabilsin. Drenaj hızını artırmak için yetiştirme kabına saksı toprağı koymadan önce en alta çakıl serin.
Leş Kaktüsü Çoğaltma
Tohumları tazeyken ekerek bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Tohumların ürün vermesi biraz zaman aldığı için ben genellikle çelik kullanmayı tercih ediyorum. Bu durum sizi fide kullanmaktan vazgeçirmesin çünkü diğer sukulentlere kıyasla çok daha güzel sonuç alınıyor.
Dolayısıyla hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, olgun ve dengeli bir leş kaktüsü çiçeği elde edersiniz. Çiçekten ekilen tohumlar birkaç günde filizlenir. Yapmanız gereken tek şey, olgunlaşan çelikleri ayırıp incelemek ve zararlı böceklerin sardığına ya da bulaşıcı hastalık geçirdiğine dair herhangi bir belirti olup olmadığına bakmak.
Aşağıdaki ipuçlarını uygulayarak bu yöntemi sorun yaşamadan uygulayabilirsiniz:
- Büyüme hormonlarının aktif olduğu ilkbahar aylarında çelikleri ana bitkiden ayırın.
- Onları bir gece dışarıda bırakarak açılan yaralarının iyileşmesini bekleyin.
- Bir kaktüs saksı karışımı satın alabilir veya toprak ve bitkinin başka bir yere ekilmesi bölümünde verdiğimiz ipuçlarını kullanarak kendiniz hazırlayabilirsiniz.
- Çeliklerinizi ve tohumlarınızı çoğaltmak istediğiniz saksı karışımının drenaj kapasitesini iyice kontrol ettiğinizden emin olun. Toprak uzun süre vıcık vıcık kalırsa kökleri çürüyeceğinden bitkinizi kaybetme riski oluşur. Aslına bakarsanız, leş kaktüsü bitkinizi çoğaltmak için yaz mevsiminden daha iyi bir zaman düşünemiyorum çünkü havalar toprağın çok daha çabuk kurumasını sağlayacak kadar sıcak olacak.
- Çelikleri ektikten sonra kabın üzerini örtmeyin. Toprağı biraz sulayın ve yetiştirme ortamını sıcaklığı 15 ila 18 santrigrat derece aralığındaki bir yere yerleştirin.
Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Leş kaktüsü bitkinizin başına gelmesinden korktuğu en büyük sorun aşırı sulanmaktır. Bu ev bitkisinin toprağını çamur gibi bırakmanın yapacağı etkiyi geriye döndürmek çok zordur. Bitkinin alt kısmı siyaha döner ve hamur gibi yumuşar. Bu kesinlikle ev bitkinizin çürümeye başladığının bir göstergesidir.
Belirtiler ciddi görünmüyorsa etkilenen kısımları keserek bitkinin tamamını kaybetmeyi önleyebilirsiniz. Hasar fazlaysa yapılabilecek en iyi şey birkaç çelik kesmek ve onları çoğaltarak yeni leş kaktüsü bitkileri elde etmek olacaktır. Büyüme hormonlarının uyku haline geçtiği kış mevsimi dışında bitkinizin sulama ihtiyaçlarını ihmal de etmemeniz gerekir.
Bu ev bitkisi az sulanırsa saplar büzüşür ve sarkar. İçinde yeterli drenaj deliği olan bir yetiştirme saksısı kullanın.
Saplar üzerindeki sarı noktalar, leş kaktüsü bitkinizi örümcek sardığının belirtisi olabilir.
İzopropil alkole batırılmış bir pamuk ped yardımıyla etkilenen kısımları silin. Ev bitkinizi aşırı sulamaktan hoşlanıyorsanız unlu bitlere özellikle dikkat edin. Sukulentlerin kurak iklimlerde gelişmesine yardımcı olan sulu bitki özünü emerek sapların yüzeyinde yapışkan beyazımsı bir kalıntı bırakırlar.
Bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz. https://www.instagram.com/evterapisi/