Manolya Ağacı (Magnolia Grandiflora), büyük, kokulu ve beyaz çiçekli bir bitkidir. Büyük çiçekli manolya olarak da bilinen manolya ağacı, bulunduğu ortama adapte olabilen ve yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Sonbaharda çıkan meyveleri kuşları cezbettiğinden etrafta kuşlar uçuşacaktır.
En büyük türlerden biri değildir, genellikle 150-200 cm uzunluğa ulaşırlar ancak yoğun bir kanopisi ve sığ bir kök sistemi vardır. Bu ağaç çok fazla alana ihtiyaç duyar ve erozyon sorunlarını önlemek için malçlama yapmak gerekir. Ayrıca onun altında herhangi bir bitki yetiştirmek iyi bir fikir değildir.
Bu araçları ilkbaharın sonunda ya da sonbaharın başında dikin ve tam boylarına 10 ila 20 yılda ulaşacaklarını göz önünde bulundurun.
Manolya Ağacı Bakımı
Güneydeki manolyalar göz alıcı ve nispeten kolay yetişen ağaç türleridir, şiddetli rüzgârlardan korunacakları ve büyümeleri için yeterli alan sağlayacak bir yer seçmeniz yeter. Mahremiyet sağlayacak bir perde olarak veya mülk sınırlarını tanımlamak amacıyla kullanıldığı için genellikle sıra halinde dikilir.
İlkbahar ve sonbaharda çok fazla yaprak döktükleri için çimenlik alanlar için iyi bir tercih olmayabilir. Süs yatağına dikerseniz düşen sert yaprakları doğal malçlama malzemesi olarak kullanabilirsiniz.
Dilediğiniz zaman (yine de yaz sıcağında dikmekten kaçının) saksı ağacı olarak dikebilirsiniz, çuval bezine sarılmış olanlar ise genellikle Ağustos ve Ekim ayları arasında yerlerine ekilir. Yer değiştirme şoku bu türlerde yaygın olarak görülür ancak ilk büyüme mevsiminde fazla yaprak dökerse endişelenmeyin.
Işık
Güney Manolyaları, toprak koşulları pek nemli değilse en çok kısmen gölge alan yerlerde rahat eder. Yerine alıştıktan sonra nemli ve verimli toprakta tam güneş alan yerlerde mutlu olurlar.
İdeal olanı ağacın günde en az doğrudan güneş ışığı almasıdır. Doğada, güney manolyası alt bitki türüdür yeni gölgeyi tolere edebilir ancak güzel çiçek açabilmesi için güneşe ihtiyaç duyar.
Toprak
Güney manolyaları en çok nemli, drenajı iyi, tınlı, asidik ve verimli topraklarda güzel yetişir. Ancak, tolere edebildikleri koşullar ve pH aralığı geniştir. Çok kurak ya da uzun süre suya doygun koşullar ve yüksek alkaliniteyi pek sevmezler.
Su
Güney manolyanıza köklerinin gelişebilmesi için geniş bir alan sağlayın, toprağın ise verimsiz, kuru tipte olmamasına gayret edin, kuraklığa karşı toleransı vardır.
İlk ekildiğinde yerine alışana kadar her hafta sulanmayı gerekir. Yerine alıştıktan sonra sulama sıklığı toprağın drenajına ve bölgedeki yağış miktarına göre değişiklik gösterecektir. Ağacı diktiğiniz alanın çevresine malçlama yapmak faydalıdır ancak malçı ağacın gövdesine değdirmeyin.
Sıcaklık ve Nem
Güney manolyaları, ılıman ve nemli yarı tropik iklimleri tercih eder. Ekstrem hava sıcaklıkları iyi değildir ve hafif bir don bile filizlere hemen zarar verir.
Gübre
Güney manolyanızın yeni yaprakları çıkmaya başladıktan sonra ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere yılda üç kez gübre vermek faydalı olacaktır. Dördüncü veya beşinci yıldan sonra ağacınızı verimsiz bir toprağa dikmediyseniz genişleyen kökleri sayesinde yeterli besini kendisi bulabilir.
Manolya Ağacı Nasıl Budanır?
Güney manolyanızın derli toplu durması ya da ağaca benzemesini istiyorsanız çiçek açma dönemi sona erdikten sonra budayabilirsiniz. Bu işi kış gelmeden yapın çünkü manolya dalları uyku halindeyken kolay iyileşemez.
Daha açık ve doğal bir görünüm kazandırmak ve hastalık kaynaklı stres ve emicilerin oluşmasını önlemek için alt dalları budamayın.
Manolya Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
Mümkündür ancak güney manolyasını çelikten çoğaltmak kimi zaman gerçekten zor olabilir. Böyle bir planınız varsa dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:
- Yaz aylarında çoğaltmak için kestiğiniz yarı sert ağaç çeliklerden 15 cm uzunluğunda üzerinde en azından birkaç yaprak olanını seçin, düğümün hemen üstünden kesilmiş olmalıdır. Alttaki yaprakları koparın.
- Başarı oranını artırmak için köklenme hormonu uygulayın
- En az 10 cm derinliğinde, nemli, drenajı iyi bir köklenme ortamına yerleştirin
- Çeliği taşırken etki ve narin köklere zarar vermemeye dikkat edin.
Manolya Ağacı Tohumu Nasıl Dikilir?
Güney manolyasını tohumdan yetiştirmek istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarına bakın:
- Ağaçlardan birinden olgun konileri toplayın. Etli meyveleri dağılana kadar kurutun. Tohumları 1-2 gün suda bekleterek tohum kabuklarının çıkmasını sağlayın. Kabuklar yumuşayınca suyu boşaltın.
- Üzerinde doku kalan tohumları temizleyip kurutun. Tohumları tazeyken ekip kış boyunca serada tutabilir ya da nemli turba, vermikülit veya kumla karıştırıp plastik torba içinde iki ay buzdolabında sakladıktan sonra ekebilirsiniz.
- Çimlenmesi 18 ay sürebilir.
- Fideler ele gelecek kadar büyüdükten sonra hafif gölge alan bir yere taşıyın. Geçirecekleri ilk tam kış boyunca serada tutmak faydalı olabilir.
Fideler en az 15 cm boya ulaştıktan sonra fideleri dikin, güzelce malçlayın ve ilk birkaç kış koruyun.
Büyük yapraklı manolya çiçeği bakımı ile ilgili içeriğimizi de okumanızı öneririz. https://evterapisi.com/buyuk-yaprakli-manolya/