Çoğu bilinen ev bitkisi olan düzinelerce türü bulunan mor kadife çiçeği bitkisi yapraklarını dökmeyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Mor kadife çiçeği, göz alıcı zümrüt ve mor tonlarında tüylü yapraklarıyla hem güzel hem de farklı bir bitkidir.
Bu bitki, evde her an yetiştirilebilir ve oldukça hızlı bir şekilde olgunlaşır. Sadece birkaç hafta içerisinde bir fideden küçük çalı gibi gür bir bitkiye dönüşebilir ve yaprakları 15 cm uzunluğa ulaşabilir.
Mor Kadife Çiçeği Bitkisinin Bakımı
Mor kadife çiçeği bitkisi, yetiştirmesi nispeten kolay bir ev bitkisidir. Güneş alan bir yere yerleştirme, doğru şekilde sulama ve düzenli olarak besin verme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması yeterlidir. Mora kaçan yaprakları oldukça göz alıcı olduğundan, koleksiyonunuzdaki yeşiller arasına biraz farklılık katmak istiyorsanız evinize almak için mükemmel bir ev bitkisidir. Bu bitki hızlı büyür ancak sadece birkaç yıllık ömrü vardır. Bu yüzden genellikle saksısının değiştirilmesine gerek yoktur. Ömürleri kısa olduğu için olgun bitkileri çoğaltıp elinizde sürekli kalmasını sağlamak iyi bir fikirdir. Güneş alan bir pencere pervazında diğer parlak renkli bitkilerle birlikte muhteşem görünürler. Üzerlerine vuran güneş ışınları bu bitkilerin doğal rengini ilgi çekici bir şekilde öne çıkaracaktır.
Hızlı büyümesi dışında mor kadife çiçeği bitkisinin bilinen bir diğer özelliği de kötü kokan çiçekleridir. Bitki olgunluğa eriştiğinde güçlü (ve oldukça nahoş) bir koku yapan küçük kırmızı ve sarı tomurcuklar vererek çiçek açmaya başlar. Pek çok yetiştirici bu kokulu çiçekleri keserek bu sorunu ortadan kaldırır. Çiçek açma aynı zamanda bitkinin olgunluğa eriştiğinin ve yakın zaman içinde öleceğinin bir göstergesidir.
Işık
Mor kadife çiçeği bitkisi parlak ışığı sever ve güneş alan bir camın önünde mutlu olacaktır ancak öğleden sonra güneş ışığının doğrudan üzerlerine vurmasını engellemek faydalı olacaktır. Üzerlerine vuran ışık ne kadar parlaksa yaprağın rengi de o kadar canlı görünür ancak az ışık alırsa bitki mor tonunu tamamen kaybedebilir. Bitkinizin yaprakları yanma belirtileri gösteriyorsa güneşin doğrudan vurduğu zamanları sınırlamanız gerekir.
Toprak
Mor kadife çiçeği bitkisi toprak ihtiyacı bakımından da size hiç zorluk çıkarmaz. Öyle gösterişli özellikleri olmayan tamamen sıradan bir saksı karışımı işinizi görür. Sadece altında çok sayıda drenaj deliği olan bir saksı seçtiğinizden emin olun. Yoksa mantar hastalıkları veya köklerin çürümesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Su
Bu bitkiler düzenli olarak nemlendirilmeyi sever ve kurak koşullarda hızlıca solar. Mor kadife çiçeği bitkinizde solma belirtileri başladıysa hemen su verin, hızlıca kendine gelecektir. Sonbahar ile kışın sonları arasındaki dönemde daha az sulayın.
Uyarı: Mor kadife çiçeğinin yapraklarına su püskürtmeyin, yumuşak yüzeyleri suyu tutar ve bu da mantar enfeksiyonuna yakalanma ihtimalini artırır.
Sıcaklık ve Nem
Mor kadife çiçeği, doğal ortamı gereği sıcak ve nemli koşulları tercih eder. İdeal yetiştirme sıcaklığı 15 – 21 santigrat derece aralığındadır ve toprağı sürekli nemli tutulduğu müddetçe farklı nem seviyelerini tolere edebilir. Evinizdeki ortam kuru ise neme ihtiyaç duyan bitkilerin yanına küçük bir ortam nemlendirme cihazı yerleştirebilirsiniz.
Gübre
Mor kadife çiçeğinize bir veya iki haftada bir hafif sıvı gübre verin. Kış aylarında, gübreleme sıklığını gübrenizin gücüne ve bitkinizin büyüklüğüne göre bir ay ya da iki haftaya düşürebilirsiniz.
Mor Kadife Çiçeği Bitkisinin Çoğaltılması
Mor kadife çiçeği bitkisi çelikten kolaylıkla çoğaltılabildiği için elinizde daima bulunacaktır. Bitkiyi çoğaltmak için bitkinin gövdesinden birkaç yaprak düğümü bulunan en az 7-8 cm kadar kesin. Üç ila beş gün kadar kestiğiniz ucun kabuk bağlamasını bekleyin. Kuruduktan sonra kestiğiniz uca köklenme hormonu verin ve kabuk bağlayan kısım aşağı gelecek şekilde içinde saksı toprağı bulunan bir kaba yerleştirin, kesiğin üzerini şeffaf filmle örterek sıcak ve nemli kalmasını sağlayın. Birkaç hafta içinde filizlenecektir, daha sonrasında örtüyü çıkararak genç bitkinin yapraklarının kurumasına izin verin.
Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Mor kadife çiçeği bitkisi, özellikle gövdelerinin çekici geldiği böcek ve hastalıklara yakalanmaya yatkın tipik bir ev bitkisi türüdür. Ayrıca, örümcek akarları ve kabuklu bitlere karşı daima tetikte olun, bunların her ikisini de erken fark ederseniz ıslak bir bezle silerek kolayca kurtulabilirsiniz, ancak daha ciddi vakalarda böcek ilacı uygulamanız gerekir.