Mor Telgraf Çiçeği (Tradescantia pallida), mor ve pembe renklerde açan çiçekleri ve ikonik mor gövdesiyle adının hakkını vermektedir. Ancak, kendine has çiçekleri olmasına rağmen çoğu bahçıvan bu bitkiyi özellikle canlı renkteki yaprakları sebebiyle tercih eder.
Hem gövde hem de yaprakların üst yüzeyi koyu mor renktedir ancak bazılarında açık ve bitki yaşlandıkça gitgide koyulaşan turkuaz-gri renk tonları da bulunur. Sıcak mevsimde küçük kümeler halinde üç taç yapraklı pembe çiçek açan bir bitkidir.
Yetiştirmesi kolay, yapraklarını dökmeyen çok yıllık bir bitki olarak değerlendirilen mor telgraf çiçeği, her yıl bahçenize muhteşem bir mor dokunuş yapabilir. Ancak agresif kök sistemi, bitkinin yer örtüsü şeklinde hızla yayılmasını sağlar.
Mor Telgraf Çiçeği Anlamı
Mor rengin anlamı hırs, asalet, güç ve lüks ile bağlantılıdır. Açıktan koyuya kadar kraliyet moru renklerine sahip olan mor telgraf çiçeği yalnızca zarif bir hava vermekle kalmaz aynı zamanda görünüşte sakin bir enerjiyi de davet eder. Bitkinin içsel gücü güçlendirdiği, bağlılığı teşvik ettiği, yaratıcılığı ve barışı ortaya çıkardığı söylenir.
Mor Telgraf Çiçeği Hikayesi
Mor telgraf çiçeğinin hikayesi, telgraf çiçeği ile aynıdır. Telgraf çiçeği hikayesini bu yazımızdan okuyabilirsiniz. https://evterapisi.com/telgraf-cicegi/
Mor Telgraf Çiçeği Bakımı
Mor telgraf çiçeği büyüdükçe yayıldığı için genellikle “çok yıllık sarmaşık” olarak adlandırılır. Bu bitki genellikle 20-35 cm uzunluğunda ve 40 cm derinliğindeki her yere ulaşır. Mor telgraf çiçeği diğer ev bitkileriyle kıyaslandığında çok hızlı bir şekilde büyür. Çiçekleri kış aylarında ölür.
Bahçecilikle uğraşmak isteyenlerin mor telgraf çiçeğinin yoğun yer örtüsü formunda geliştiğini ve diğer bitkilerin çimlenip yetişmesini engelleyebileceğini bilmelidir. Ancak, bu bitkiler her peyzaja gösteriş ve tropik bir yer örtüsü dokusu kazandırır.
Aşağı uzanan gövdeleriyle ister bordür önü, ister duvar bitkisi isterse de kayalık bahçesi şeklinde ekilsin, daima göze çarpacaktır.
Işık
Mor telgraf çiçeği bitkinizi tam güneş alan bir yere ekerseniz mor gövdeleri çok sağlıklı ve renkleri de parlak olur. Bu bitki kısmen gölge alan bir yerde de yetişir ancak gövdesi mor değil de yeşilimsi bir renge dönüşür.
En iyisi bu bitkileri zaman içinde biraz daha ışıklı yerlere taşımaktır ancak çok fazla güneş ışınının doğrudan vurduğu durumlarda yaprakları yanabilir.
Toprak
Mor telgraf çiçeği bitkileri en iyi hafif, gözenekli ve nemli topraklarda yetişir. Hazır satılan saksı karışımları işinizi görecektir ancak ideal olanı turba yosunu, perlit ve kompost içeren bir topraktır. Ancak evde dikecekseniz kabın ya da saksının altında drenaj delikleri olduğundan emin olun çünkü toprak fazla su tutarsa bitkinin kökleri çürüyebilir.
Su
Mor telgraf çiçeği bitkisi kuraklığa karşı toleranslıdır ve çok fazla sulamaya ihtiyaç duymaz. Yine de en iyi şekilde gelişebilmesi için bitkinin uzun süre susuz bırakılmaması gerekir.
Dokunduğunuzda toprağın üst katmanı kuruysa bitkiyi sulayın. Çiçek açma mevsiminde de sulamaya devam etmeniz gerekir. Genç bitkilerin yetişkin bitkilere kıyasla daha çok su ihtiyacı olacağı için onları en az haftada bir kez sulamanız gerekir.
Sıcaklık ve Nem
Mor telgraf çiçeği bitkisi farklı sıcaklıklarda yaşayabilir ancak dona karşı hassastır. Evde ortalama yüzde 40 – 50 düzeyinde nem olması bitki için ideal bir yetişme ortamı sağlar.
Evinizdeki hava daha kuruysa nemlendirme cihazı kullanabilir ya da bitkinizi banyo veya mutfağa koyabilirsiniz. Yapraklar kuru havadan etkilenir ve pörsür.
Gübre
Mor telgraf çiçeği bitkisi genellikle gübreye ihtiyaç duymaz ama yine de verebilirsiniz. Sadece solüsyonu normal konsantrasyonunun yarısına kadar seyreltin.
Mor Telgraf Çiçeği Budama
Bu bitkinin gövdesi uzar çünkü büyüme hızı yüksektir, kısa zamanda çırpı gibi ince ve uzun hale gelebilir. Havanın daha sıcak olduğu aylarda, çiçek açma tamamlandıktan sonra budayabilirsiniz. Keskin makas ve eldiven kullanın. Aşırı büyüyen gövdelerin üstten yarısını alın.
Mor Telgraf Çiçeği Çoğaltma
Mor telgraf çiçeği, en iyi bölerek, çelikten ve başka bir yere ekerek çoğaltılabilir. Bitkinin herhangi bir kısmından bir çelik kesin. Aldığınız boğumu nemli bir saksı karışımı içine veya suya koyarak köklenmesini bekleyin, daha sonra bitkiyi bahçede toprağa veya tohum makinesine ekin.
Bitkinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Bu bitki genellikle çok yayılmadığı için ev bitkisi olarak bırakılır. Saksısını sık sık yenilemek gerekmez ancak bitkinin kökleri saksının altındaki drenaj deliklerinden çıkıyorsa bitkinin başka bir saksıya aktarılması gerekir. Bu da genellikle büyüme döneminde yayılma eğilimi göstereceği için ilkbaharda yapılır.
Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Bu bitki sadece dışarıda bakıldığında tırtıl ve salyangozları çeken sert bir bitkidir. Bu küçük yaratıkları bitkinizden uzak tutmak için bitkinin etrafına bir kat çakış, ahşap talaşı veya diyatomik toprak serin.