Tropik bir bitki olan saksılarda ve iç mekanlarda kolaylıkla yetiştirilen mum çiçekleri, diğer bir ismi ile hoya çiçekleri nefis kokusu ve güzel görünümlü çiçekleri ile çiçek severlerin bir numaralı tercihlerindendir.
Mum çiçeği bitkileri Myrtle ailesindendir. Kış sonundan erken ilkbahara kadar çiçek açar ve çiçeklerini 3 haftaya kadar sergileyebilir. Çoğu bölgede çiçek açan çalıların “ek ve unut” çeşitlerinden biridir. Hafif budama, düşük gıda ve nem ihtiyaçları ve minimum haşere-hastalık sorunları, Chamelaucium mum çiçeği bakımının ayırt edici özellikleridir.
Uğraşsız süs bitkisi severlerin favorisi olacak, az bakım gerektiren mum çiçeklerinin bakımı, mum çiçeğinin faydaları ve mum çiçeği çoğaltılması hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için okumaya devam edin!
Mum Çiçeği Bakımı
Eşsiz çiçekleri ile balkon ve bahçelerimizi süsleyen mum çiçeklerinin bakımı oldukça kolaydır. Parlak güneş ışığı alan ve ılık sıcaklıktaki ortamlarda kolaylıkla yetişen mum çiçekleri ılıman iklimlerde hızlı gelişim gösterecektir.
Mum çiçeğinizin saksı yerini zaman zaman değiştirerek her yerinin eşit miktarda güneş almasını sağlamanız oldukça önemli olacaktır.
Mum çiçeği bitkinizin bakımında dikkat etmenizi gereken diğer bir önemli nokta bitkinizin sulama düzenidir. Mum çiçeğinizi çok soğuk olmayan yeterli miktardaki sularla sulamanız büyük önem taşır. Kış aylarında iki haftada bir, kış aylarında ise haftada bir sulama mum çiçeğiniz için yeterli olacaktır. Çok sıcak günlerde mum bitkinizin yapraklarını nemlendirmeniz bitkinizin oldukça hoşuna gidecektir.
3 ila 4 ayda bir yeterli miktarda bitki besini ilavesi mum çiçeği bakımınız için oldukça faydalı bir yöntemdir. Gübre vermek için dünlenme dönemi olarak adlandırılan sonbahar ve kış ayları yerine bitkinizin uyandığı ilkbahar ayları daha uygun olacaktır. Bitkinizin saksı genişliğine ve bitkinizin büyüklüğüne göre gübre eklemeniz gerekmektedir. Çok fazla ya da çok az gübreleme yapmak bitkinizi strese sokacaktır.
Mum bitkinizin saksı değişimini bitkinizin gelişim hızına göre iki yılda bir gerçekleştirebilirsiniz. Mum çiçeği saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Bitkinizin çıkan sürgünlerine dokunmadan dikkatli şekilde geniş bir saksıya alabilirsiniz.
Mum Çiçeği Ne Zaman Açar?
İlk yılından itibaren güzel çiçekleri ile büyüleyici bir görünüm sunan mum çiçeğinin renkli çiçekleri bitkinin yetiştirildiği ortama ve budama düzenine göre farklı zamanlarda kendini göstermektedir. Bitkinizin zamanında çiçeklenmesi için eski ve kurumuş yaprak ve dallarından arındırılması gerekmektedir.
Genel olarak mum çiçekleri ilkbahar sonu ve yaz başı dönemlerinde çiçeklenmektedir. Bu süre bitkinizin yetiştirme koşullarını etkileyen ışık ve ortam ısısına göre değişebilmektedir.
Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Mum çiçekleri nasıl çoğaltılır? Mum çiçekleri ne zaman çoğaltılır? Soruları süs bitkisi severlerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Mum çiçeği gövdesinden kesilen çeltiğin köklendirilmesi ile çoğaltılabilmektedir. Köklenen mum çiçekleri uygun saksılara yerleştirilerek yetiştirilir.
Mum çiçeğinden çeltiklerin kesilmesi için; üzerinde 2-3 yaprak bulunan dallardan 10 cm’lik çentiklerin kesilmesi gerekmektedir. Kesilen çeltikler su içinde ya da direkt toprağa ekilerek köklendirilebilmektedir.
Dinlendirilmiş su içine yerleştirilen mum çiçeği çeltikleri köklenene dek suda bekletilir ve su eksildikçe üzerine ekleme yapılır.
Direkt toprağa dikilen mum çiçeği çeltikleri ise dikim için özel olarak hazırlanan torf ve perlit karışımı topraklara yerleştirilir.
Kesilen yapraklarından da çoğaltılabilen mum çiçeklerinin yapraklarını dikmek için önce toprak üzerine yapraklar bırakılır. Yaprağın tüm enerjisini köklendirmeye harcayabilmesi için dikilen yaprakların yarısı kesilir ve köklenmeye bırakılır.
Mum Çiçeğinin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalı?
Bir metre uzunluğuna ulaşan tüm mum çiçekleri mutlaka çiçek açmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında yeni uzamaya başlayan yapraklanmış dallarında tomurcuklar oluştuğu gözlenen mum çiçekleri bu tomurcuklar ile çiçeklenecektir.
Mum çiçeğinizin çiçek açması için hava sıcaklığına ve çiçeğinizin bulunduğu konuma dikkat etmeniz gerekmektedir. Hava sıcaklığı mum çiçeğinizin çok hızlı gelişim göstermesini sağlayarak bitkinizin çiçeklenmesine destek olur.
Uygun bakım şartları sağlanan mum çiçekleri yılda iki ila iç kez çiçeklenebilmektedir.
Mum çiçeği çiçekleri karanfile benzeyen mini bir koçan üzerinde salkım halde aşağı sarkar.
Mum çiçeği bitkinizi dallar, kökler ve yapraklardan oluşan tüm sisteminin yeterli sıcaklığı hissetmesi gerekmektedir. Henüz dallar ve yapraklar büyük çoğunluk hale gelmemişse ve kök fazla serin toprakta kalıyorsa çiçek açmaz. Bu durumda mum çiçeği saksısının küçük, toprağının ise çok fazla havadar olması işe yarar. Yani mum çiçeğinin kökleri serinde kalmazsa çiçek açacaktır.
Diğer şart özellikle gece boyunca ılık hava hareketlerini yaprakların ve dalların hissetmesidir. Hava hareketleri bizim hissedemeyeceğim kadar zayıf olsa bile gece boyu sürekliliği önemlidir.
Bunların sayesinde mum çiçeğiniz ilkbahar sonuna doğru çiçek açamaya başlar. Çiçek açması sürekli veya ara ara sonbahara kadar devam eder.
Mum Çiçeği Faydaları
Mum çiçeklerinin birçok faydası bulunmaktadır. Mum çiçekleri bol ve kuvvetli yaprakları ile iç mekanlarda havayı oldukça iyi temizlemektedir. Ferah bir yaşam alnı sunan mum çiçeklerinin bilinen en önemli faydası diğer süs bitkilerine oranla havayı daha hızlı ve verimli şekilde temizlemesidir.