Mutfak, farklı kullanım alanları için farklı fayansların tercih edilebildiği evin tek bölümüdür. Üstelik, fayanslar evinizin daha güzel görünmesini sağlar. Mutfak fayansı seçerken öncelikle bu fayansın nerede kullanılacağını düşünmeniz gerekir. Örneğin, duvarlarınızda tercih edebileceğiniz parlak bir fayans modeli zeminde pek hoş görünmeyebilir. Yer fayansları, üzerlerinde yürüyebilmeniz için güvenli olmalıdır; parlak bir yer fayansı ise ayaklarınızın kaymasına sebep olacağı için pek güvenli sayılmaz. İşte, mutfağınızda doğru fayans modellerini doğru şekilde kullanabilmeniz için bazı ipuçları:
Fayansın Nereye Döşeneceğini Belirleyin
Malzeme seçmeden önce fayansın hangi yüzeyde kullanılacağına karar vermeniz gerekiyor. Fayanslar ocağın arkasındaki tezgah arasında ya da duvarınızda, üst dolaplarınızın alt kısımlarında kullanılabilir. Fayanslar, tezgah için popüler bir malzeme olabileceği gibi mutfak zemininde de tercih edilebilir.
Fayanslar Arasındaki Temel Ayrımların Farkına Varın
Fayans sözcüğü bir yüzeye peş peşe dizilen sağlam bir malzeme anlamına gelmektedir. Mutfakta kullanılan fayans türleri şu şekilde sıralanabilir: karo, taş, mantar, vinil, bambu, seramik, porselen ve cam. Vinil, mantar ve bambu fayanslar genellikle döşemelerde tercih edilir. Karo, seramik ve porselen fayanslar hem tezgahlarda hem de döşemelerde kullanılır. Cam fayans ise genellikle duvarlarda ve tezgah aralarında tercih edilir.
Karar Vermeden Önce Bütçenizi Netleştirin
Vinil ya da muşamba gibi fayanslar hesaplı olabilir. Özel tasarlanmış seramik fayans gibi modeller ise biraz daha maliyetlidir. Hayal ettiğiniz görünümden yola çıkarak kesin kararınızı vermeden önce fayans fiyatlarını iyi araştırmanızı öneririz. Yapı marketler, mutfağınız için gereken malzeme miktarının maliyetini tahmin etmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
Yaşam Tarzınızı Göz Önünde Bulundurun
Mutfak fayansları sağlam olsa da bakım gerektirir ve her malzemenin dayanıklılığı farklıdır. Tezgahta kullanılabilecek seramik fayanslar sağlamdır ve sıcak tavaların ısısına dayanabilir. Üstelik, bu fayansları temizleyip gerekli bakımı yapmak kolaydır. Ne yazık ki, seramik fayans yüzeyleri yamuk olabilir ve kolaylıkla kırılıp çatlamaya eğilimlidir. Bu nedenle, seçtiğiniz fayans modelinin ailenizin yaşam tarzına uyup uymadığına karar vermelisiniz.
Ailenizin Alışkanlıklarına Uygun Bir Yer Fayansı Seçin
Seçeceğiniz yer fayansının evdeki kalabalık misafir, evcil hayvanlar, yere dökülen yiyecekler ve temizlik malzemeleri için yeterince dayanıklı olması önemlidir. Yer fayansı adı verilen bir yer fayansı aldığınızdan emin olmalısınız. Zemin için bir duvar fayansı tercih edecek olursanız sürtünme katsayısı çok düşük olacaktır; bu da zeminin üzerinde yürünemeyecek kadar kaygan olacağı anlamına gelir. Bunun yerine, hafif kabarık desenli bir yer fayansı seçebilir veya bu fayansa mutfak zemininin daha güvenli olması için biraz şekil verebilirsiniz. Daha rafine ve zarif bir görünüm için karo fayans kullanabilirsiniz. Kil ve kireç taşı içeren bir fayans doğal görünüm sunacaktır. Karo fayanslar geleneksel seramik fayanslardan biraz daha pahalıdır; ancak doğru şekilde döşerseniz muhteşem görünür.
Tezgah Arası Fayansı İçin Seçenekler Sınırsızdır
Yani, aslında seçenekleriniz bir dereceye kadar sınırsızdır. Tezgah arasının evdeki kalabalığın üzerine mütemadiyen basacağı bir alan teşkil etmemesi sebebiyle parlak ve boyalı fayanslar bu bölüm için idealdir. Yine de, tezgah arası fayanslarının da kızgın yağ sıçraması, et yağı ve günlük temizlik gibi birtakım tatsız durumlara dayanmak zorunda olacağını akılda tutmanızda fayda var. Mutfağınıza yumuşak ya da cesur dekoratif dokunuşlar yapacak bir tezgah arası görünümü için porselen, seramik, cam, metal veya taş fayanslar tercih edebilirsiniz.
Mutfak zemini, tezgah ve tezgah arası için bütçenize ve zevkinize hitap edecek çok çeşitli fayans modelleri mevcuttur. Mutfağınıza fayans seçerken bu ipuçlarını göz önünde bulundurun. Fayans modellerini iyice araştırıp her zaman hayal ettiğiniz mutfağa kavuşun! Sizin fayanslar için uygun yeri seçme, fayans satın alma ve eleme ile ilgili ne gibi ipuçlarınız var? Yorum olarak yazabilirsiniz. Listemizi uzatmak isteriz!