Evlerde en sık yenilenen alanlardan biri tartışmasız şekilde mutfaklardır. Mutfak tadilatının hem maliyeti yüksektir hem de proje ölçeği geniştir. Bu nedenle bir iç mimar tutmadan ve mutfağınızı yıkmadan önce ne istediğinize karar vermeli, belli bir bütçe ayırmalı ve planlama yapmalısınız. İşte mutfak tadilatı öncesinde bilinmesi gerekenler:
Bütçe Belirleyin
Mutfak tadilatı için bütçe belirlerken gerçekçi davranmalısınız. Mutfak oldukça detaylı bir alan olduğu için genellikle mutfak tadilatları beklenenden daha fazla zaman alır ve daha maliyetli olur. Projenin ortasında bütçenizin bitmesi, kredi aramak zorunda kalmanıza veya daha kötü ihtimalle tamamlanmamış bir mutfakla kalmanıza neden olabilir.
Bu tarz bir durumla karşılaşmamak için belirlediğiniz bütçenin %10 ila %20’si oranında bütçenize ekleme yapmalısınız. Planlanmamış ek masraflar olacağını da unutmamalısınız.
Araştırma Yapın
Satın alacağınız mobilyaların fiyatlarını öğrenmek için piyasa araştırması yapmalı ve kaliteli ürünleri en uygun fiyata satan yerle anlaşmalısınız. Tadilat bütçeniz doğrultusunda neleri karşılayıp karşılamayacağınıza karar vermeli ve buna göre bir alışveriş listesi hazırlamalısınız.
Ayrıca tadilat öncesinde evinizle aynı veya benzer plana sahip evleri gezmeniz, dekorasyon ve tadilat planlaması için fikir sahibi olmanızı sağlayarak size yardımcı olacaktır.
Gizli Maliyetleri Hesaplayın
İşçilik ve malzeme maliyetleri dışında ortaya çıkabilecek olası maliyetleri düşünmeli ve bunlara uygun bir bütçe ayırmalısınız. Nakliye ve teslimat maliyetlerini hesaba katmayı unutmamalı ve yapabileceğiniz işler olup olmadığını belirlemelisiniz. Sadece birkaç işi bile nakliye veya işçi yardımı almadan tek başınıza halletmeniz, maliyetin önemli ölçüde düşmesini sağlayacaktır.
Kaliteden Ödün Vermeyin
Tüm alışverişlerinizde bütçeniz doğrultusunda karşılayabildiğiniz en kaliteli malzemeleri satın alın. Mutfak çoğu zaman en fazla vakit geçireceğiniz alan olduğu için yüksek kaliteli, işlevsel ürünler satın almanız faydanıza olacaktır.
Bütçenizin izin verdiği ölçüde kaliteli ve daha önce kullanılmamış malzemeleri satın almaya çalışın. Ancak bütçeniz buna elverişli değilse, daha önceden kullanılmış ancak temiz ve kaliteli olan ürünleri satın alıp kendi tarzınıza uygun şekilde tasarlayın.
İnternetten araştırmayı ve çevrim içi uygun fiyatlı seçenekleri değerlendirmeyi de unutmayın.
İstek ve İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Alışveriş esnasında renk ve tasarımları nedeniyle ihtiyacınız olmayan ürünler cazip gelebilir. Ancak alışveriş öncesinde ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve alışveriş esnasında ihtiyaçlarınızın dışına çıkmamalısınız.
Her küçük ev aleti beraberinde yeni sorumluluklar ve ek maliyetler getirdiğinden dolayı ihtiyacınız olmayan ürünleri almamaya özen göstermelisiniz.
Mutfak Düzenini Planlayın
Mutfak özellikle ev hanımlarının en fazla vakit geçirdiği alandır. Bu nedenle evdeki diğer alanlara kıyasen mutfağın daha işlevsel ve pratik olması gerekir. Mutfak tadilatına girerken mutfağınızda nelerden hoşlanıp hoşlanmadığınızı belirlemeli ve buna uygun bir düzen hazırlamalısınız.
Mutfak düzenini hazırlarken mümkün olduğu kadar klasik çalışma üçgeninden faydalanmalısınız. Lavabo, buzdolabı ve ocağı, mutfaktan en çok kullanılan alanlar olduğu için, üçgen oluşacak şekilde konumlandırmalısınız. Bu konumlandırma mutfakta çalışırken gereksiz yere koşturmanızı ve yorulmanızı engelleyerek işlevselliği arttıracaktır.
Mutfak düzenini planlarken mutfakta aynı anda kaç kişinin çalıştığını da muhakkak göz önünde bulundurmalısınız. Aynı andan birden fazla kişi mutfakta çalışıyorsa birden fazla çalışma alanı oluşturmanız gerekebilir.
Mutfak Alan Planlaması Nasıl Yapılmalıdır?
Mutfağınız için alan planlaması yaparken oldukça dikkatli olmalısınız. Bir iç mimar tutmanız halinde teknik detayları sizin için hesaplayacaktır ancak alan planlamayı kendiniz yapacaksanız bilmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. İşte alan planlaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
- Lavabo alanını iyi ayarlayın. Lavabonun bir tarafında en az 45 cm diğer tarafında ise en az 60 cm olacak şekilde boşluk bırakmalı ve yemek hazırlamak için en az 90 cm’lik bir tezgâh alanı ayırmalısınız. Alanınız genişse ölçüleri mümkün olduğu kadar arttırmalısınız.
- Beyaz eşyaları, mutfak dolaplarına ve kapısına uygun, tam açılabilecek şekilde konumlandırdığınızdan emin olmalısınız. 75-120 cm arasında mesafe bırakmalısınız.
- Mutfak rahatça hareket edebileceğiniz bir alan olmalı. Bu nedenle özellikle tezgâh ile ada tezgâh arasına minimum 100 cm’lik mesafe bırakmalısınız.
Tadilat Öncesinde Bilinmesi Gerekenler
Mutfak tadilatı için alanında uzman kişilerle çalışacaksanız tadilat öncesinde muhakkak tasarımcınızı evinize davet edin. Tadilattan beklentilerinizi ve hayal ettiklerinizi belirtin. Mutfağın sizin ve aileniz için konforlu ve işlevsel bir alan olarak tasarlanması gerektiğini özellikle vurgulayın. İhtiyaç duymadığınız ve sizi zorlayacak ek masraflardan kaçınılması gerektiğini de ekleyin.