Ana SayfaBahçeEvde veya Bahçede Nane Yetiştirme

Evde veya Bahçede Nane Yetiştirme

Nane türleri, yalnızca kokuları bakımından değil, yaprak ve gövde şekilleri bakımından da birbirinden ayrılır. Bu farklar sebebiyle nane türleri, tanımlanması oldukça kolay olan dayanıklı ve uzun ömürlü bitkilerdendir. Yazın açan küçük, beyaz ya da mor olabilen çiçekleri; arıları ve kelebekleri kendine çeker. Genelde ilkbaharda ekilirler ve oldukça hızlı büyürler. Ayrıca hayvanlar tarafından yenilmemelidir, onlar için zehirlidir.

Nane Yetiştirme

Nane Nasıl Yetiştirilir?

Naneler baskın bitkilerdir. Bütün besinleri almamaları için onları diğer bitkilerden uzak tutmalısınız.

Ekme Zamanı

İlkbaharda (don tehlikesi geçtikten sonra) nanelerinizi açık havaya ekebilirsiniz. Ayrıca, naneleriniz ilkbahar yağışlarından da memnun olacaktır.

Ekim Alanı

Nane rahatça yayılabileceği, geniş, nemli, tam güneş ya da kısmi gölgeli alanlarda oldukça verimlidir. Nanenizin toprağı iyi drene edilmiş ve kompostla zenginleştirilmiş olmalıdır.

Aralığı, Derinliği ve Sınırı Ayarlamak

Nane, bulunduğu alana kolayca yayılan bir bitki. Bu yüzden nanelerinizi 45-60 cm aralıklarla dikmelisiniz. Sığ kökleri olduğundan, naneyi derine dikmemelisiniz. Yaklaşık 6-7 cm oyuklar açıp nanelerinizi yerleştirebilirsiniz.

Nanelerin istenmeyen alanlara yayılmasını önlemek için onları budamalısınız. Ayrıca, toprağın 45-60 cm derinlerine sınırlar yerleştirebilirsiniz. Böylelikle nane kökleri, o sınırları aşamaz ve daha fazla alana yayılım gösteremez.

Nane Yetiştirme

Nane Bakımı

Işık

Naneler, yarı gölgeye bayılırlar. Ancak onları bol bol sulamak şartıyla, tam güneş alan bir alana da ekebilirsiniz. Çok gölgeli alanlardan ise sakınmalısınız. Naneler tam gölgeye de ayak uydururlar ama sapları gereksiz ölçüde uzar ve yapraklarının lezzeti büyük oranda azalır.

Toprak

Naneler kolay adapte olan bitkilerdir ancak onların verimi için en iyi toprak, hafif asidik ya da nötr pH’a sahip, zengin ve iyi drene edilmiş topraktır.

Su

Toprağın hafif nemli kalması naneler için önemlidir. Aksi halde yaprakları solabilir, kuruluğa yenik düşebilir. Bu sebeple, kesinlikle ıslak olmayan ama nemli olan bir toprak naneler için uygundur. Nanelerinizi özellikle sabahları sulamalısınız. Böylece günün sıcağı karşısında korumasız kalmazlar.

Sıcaklık ve Nem

Nanelerin sıcaklık toleransı, yetiştirilen türe göre değişir ve geniş bir yelpazesi vardır. Örneğin bahçe nanesi aşırı soğuklara karşı dayanıklıyken, mızraklı nane ısıyı oldukça iyi tolere eder. Ancak naneler, kuraklığa karşı dayanıksızdır. Nanelerinizi her zaman nemli tutmalısınız. Eğer nanelerinizi saksıda yetiştiriyorsanız, saksı altlığınızı suyla doldurmanızı öneriyoruz.

Gübre

Toprağınız verimliyse, nanelerinizin ek bir besin kaynağına, gübreye ihtiyacı yoktur. Toprağınız verimsiz ve fakirse, nanelerinizin büyüme dönemi boyunca (ilkbahardan sonbahara kadar) toprağınızı düzenli olarak dengeli ve çok amaçlı gübreyle desteklemelisiniz.

Nane Yetiştirme

Nane Türleri

Nane, farklı tatlarda ve şekillerde pek çok türü bulunan bir bitkidir. Bunlardan birkaçını sizin için derledik:

Bahçe Nanesi

Tıbbi olarak en yüksek faydaya sahip nane türüdür. Dünyanın her yerinde yetiştirilebilir.

Çikolatalı Nane

İnce bir çikolata aroması bulunur. Kısmen gölgeli alanları sever. Karıncalar, yaprak bitleri gibi istenmeyen böcekleri ve bazı kemirgenleri uzaklaştırmasıyla bilinir.

Mızraklı/Kıvırcık Nane

Çayları ve salataları tatlandırmak için en iyi seçimlerden biridir. Pek çok türe kıyasla sıcak iklimlere karşı daha dayanıklıdır.

Bergamot Nanesi

“Nane balı bergamotu” olarak da bilinir. Mor, beyaz ve pembe renklerde küçük çiçekler açan, keskin kokulu bir nanedir. Arıların bu çiçeklerin polenleriyle yaptığı bal da oldukça ferahlatıcı bir tada sahiptir.

Elma Nanesi

Adından da anlaşılabileceği gibi, elma ve nane aromalarının birleşimi olan bir tada sahiptir.

Ananas Kokulu Nane

Elma nanesine benzer. Ancak yaprakları alacalıdır.

Nane Yetiştirme

Nane ile Limon Otu Arasındaki Farklar

Limon otu, nane familyasından olsa da tadı ve kokusuyla diğer nane türlerinden ayrıdır. Daha büyük yapraklara ve daha uzun gövdeye sahip olan limon otu hafif limonlu kokuya ve biraz da nane aromasına sahip

Nane Hasadı

Naneniz yaklaşık olarak 15-20 cm’lik uzunluğa geldiğinde yapraklarını toplamaya başlayabilirsiniz. Tohumdan yetiştirdiğiniz takdirde, 2 ay içinde nanelerinizin hasat zamanı gelmiş olur, fideden yetiştirdiğinizde ise bu süre daha kısa olacaktır. Büyüyen nanelerinizi yaz aylarında hasat edebilirsiniz ama tek seferde nanelerinizin üçte birinden fazlasını toplamamanız gerekiyor.

Nanelerinizi düzenlik olarak hasat etmiyorsanız, dönem ortasında budama yapmanız gerekir. Nanelerinizi budarken saplarının uzadığını ancak yapraklarının kısaldığını fark edebilirsiniz. Bu durumda budama işlemi nanenize iyi gelecek, daha büyük yapraklar vermesini sağlayacaktır.

Saksıda Nane Yetiştirmek

Naneyi saksıda yetiştirmek istiyorsanız; saksınızı geniş drenaj delikleri bulunan, sırsız kil malzemeden seçebilirsiniz. Böylelikle toprak nemini daha uzun süre koruyabilir. Kaliteli bir saksı karışımı kullanmak ve toprağı nemli tutmak naneleriniz için oldukça önemlidir.

Nane Yetiştirme

Naneyi Çoğaltmak

Çelikleme

Nanenizin sapından yeni naneler elde etmek istiyorsanız ilkbaharın sonundan, yazın başlarına kadar şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Temiz bir makas ile bir nanenin dalını 10-15 cm uzunluğunda kesin ve dalın alt yarısındaki yaprakları çıkarın.
  2. Sapı, suyla dolu bir bardakta, dolaylı ışıkta bekletin. Suyu birkaç günde bir değiştirmeyi ihmal etmeyin.
  3. Kökler 2-3 cm uzunluğa ulaştığında, sapı toprağa ekebilirsiniz. Naneniz toprakta köklenmeye devam ederken, sulamayı ve toprağı nemli tutmayı ihmal etmeyin
  4. Birkaç hafta sonra naneniz tamamen köklenmiş olacak. Tekrardan, istediğiniz yere dikebilirsiniz.

Çimlendirme

Nanelerinizi tohumdan yetiştirmek istiyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Tohumları işlenmiş toprağa yerleştirin.
  2. Tohumların üstünü 1 cm toprakla kapatın

3.Toprağı, şeffaf naylonla kapatın.

  1. Düzenli bir şekilde toprağı nemlendirin. Çimlenme, ortalama 10-20 gün içinde gerçekleşecektir.

Nane Yetiştirme

Kışı Atlatmak

Naneler dayanıklıdır. Kışın bile kolay kolay ölmezler. Ancak korunduklarından emin olmak için, kışın üstlerini malçla ya da eski bir çarşafla örtebilirsiniz. Eğer naneleriniz saksıdaysa saksınızı evinize alabilir ve parlak ışığa koyabilirsiniz. Sulamayı ve haşereleri kontrol etmeyi unutmayın.

Yaygın Hastalıklar

Nane genellikle böceklerden pek etkilenmez. Yine de beyaz sinekler, akarlar, yaprak bitleri gibi yaygın haşereler tarafından rahatsız edilebilir.

Bazen nane yapraklarının alt kısımlarında turuncu lekeler görebilirsiniz, bunlar paslanma olabilir. Bunun çözümü mantar ilacıyla birlikte, nanelerinizi suladıktan sonra biraz kurumasına izin vermektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Naneler Güneşi mi Yoksa Gölgeyi mi Sever?

Naneler en çok kısmi gölgeyi sever. Sabah güneşlerine katlanabilirler ancak öğleden sonra güneş görmek yapraklarına zarar verebilir.

Nane Bakımı Kolay mıdır?

Evet. Naneler dayanıklıdır ve az bakım gerektirirler.

Naneler Ne Kadar Hızlı Yetişir?

Naneler oldukça hızlı büyür. Tohumdan yetiştirilseler bile bu en fazla 2 ay sürer.

Mutfağınız için evde küçük bitkiler yetiştirmeyi seviyorsanız Çeri Domates Yetiştirme konulu içeriğimizi de okumanızı tavsiye ederiz. evterapisi.com/ceri-domates-yetistirme

Nane Yetiştirme

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR