Ana SayfaBahçeNergis Çiçeği (Daffodil) Bakımı ve Anlamı

Nergis Çiçeği (Daffodil) Bakımı ve Anlamı

Dayanıklı nergis çiçekleri, soğanlı bahar çiçekleri arasında en popüler ve bakımı en kolay olan türlerden biridir. Bu güzel bitkinin genellikle güneş sarısı çiçekler açtığı bilinse de gerçekte nergisin bilinen 50’den fazla türü ve 25.000’in üzerinde kültivarı ya da hibriti vardır.

Avrupa ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen nergisler için ideal olan, sonbaharın ortasından sonlarına kadar dikilmeleridir. İlkbaharın başlarında başlarını uzatmaya başlayan bu çiçekler yaklaşık bir ay içinde, son donun ardından tamamen çiçeklenirler. Muntazam bir şekilde bakıldıkları sürece daffodil soğanları yıllarca yeniden ekilebilir. Bu bitkilerin çiçeklenmeleri bazen aniden sekteye uğrar. Bu durum, “körleşme” olarak adlandırılır. Bir haşere problemi, aşırı derecede gölge veya bitkilerin toprağa fazla gömülmüş olmaları ve yükseltilmeleri gerektiği ihtimali bu duruma yol açabilir.

Nergis Çiçeğinin Anlamı

Çoğu çiçeğin bir anlamı ve hikayesi varken bazıların ise birden fazla anlamı olabilir. Eşsiz güzellikteki nergis çiçeğin birkaç anlamı vardır. Bunlar saygı, güzellik ve aşktır.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Nergis Çiçeği Bakımı

Genel olarak nergisler bitki yetiştiriciliği ile yeni yeni ilgilenmeye başlayanların acemiliklerini üzerlerinden atmalarını sağlayacak, harika bir bitkidir. Daffodil soğanlarınızı seçerken kuru, kâğıdımsı incelikte bir kabuğu olan, iri ve sert yapılı soğanları tercih etmelisiniz. Soğanlarınızı sivri uçları yukarıda kalacak şekilde, yaklaşık 7,5-12 santim derinlikte ve aralarında eşit boşluklar bırakarak ekmelisiniz. Patikalarda ya da çiçek tarhlarında dümdüz bir sıra halinde çok daha büyüleyici görüneceklerinden emin olabilirsiniz. Nergisler bir dönemde birden fazla kez çiçeklenmezler. Bu nedenle, taçyapraklarının solduğunu fark ederseniz yapraklarının da sararıp kurumasına müsaade etmelisiniz. Bu noktada, soğanları kazıp çıkarabilir ve sonbaharda onları yeniden ekinceye kadar serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Işık

Nergisler kısmen gölgede veya ağaçların gölge yaptığı bir yerde de büyüyebilseler bile tam gün güneşte adeta coşarlar. Şayet nergisinizi gölgelik bir yere dikmek durumunda kalırsanız soğanlarınızı en aydınlık yere ekmeye çalışın. Çiçeklendikleri zaman bitkiler güneşe karşı büyüyeceklerdir. Dolayısıyla, çiçekleriniz ön tarafa bakacak şekilde gelişebilirler.

Toprak

Daffodil bitkileri nötr ile kısmen asidik arasında olan, pH değeri ise 6.0-7.0 aralığında değişen toprakları tercih ederler. Verimli, nemli topraklarda serpilseler de çoğu bitki soğanında olduğu gibi topraklarının drenajının kusursuz olması gerekir. Aksi halde çürürler. Nergisler yıllarca canlı kalabildikleri için onları, sırılsıklam hale gelen bir toprakta kalmayacakları bir bölgeye konumlandırmanız gerekir.

Sulama

Nergisler ilkbahar ve sonbaharda düzenli bir şekilde sulanmak isterler. Karla örtülü olmadıkları sürece bitki soğanlarının da kış boyunca sulanmaları gerekir. Çiçekler solduktan yaklaşık üç-dört hafta sonra sulamaya son verebilirsiniz; zira yazın bu bitkiler durgunlaşır ve topraklarının kuru olmasını tercih ederler. Ayrıca, toprak kuru olduğunda onları topraktan çıkarıp sonbahara kadar muhafaza etmeniz kolaylaşır.

Isı ve Nem

Nergislerin dayanıklılığı türlerine ve soğuğa ne kadar maruz kaldıklarına göre kısmen de olsa değişiklik gösterir. Bununla birlikte, pek çok nergis türü 3-9. kuşaklarda soğuğa dayanıklıdır. Nergislerin pek çoğu köklenmek için soğuk bir periyoda ihtiyaç duymaktadır (genellikle sonbaharda dikilmelerinin nedeni de budur); fakat bazı daffodil türleri, özellikle de yeterli ölçüde sulandıkları takdirde ılıman iklimlerde büyüyebilmektedir. Genel olarak nergislerin ekstra neme ihtiyaçları olmaz.

Gübre

Nergisler kendi kendilerine yeten bitkilerdir; ancak toprağınız verimsizse veya bitkiler olması gerektiği kadar çiçeklenmiyorlarsa yapraklar belirmeye başladığında toprağınıza soğan besini ya da kemik gübresi katabilirsiniz. Bitkileriniz çiçeklendiğinde onları yeniden azar azar besleyebilirsiniz.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Nergis Türleri

Nergisin, her sınıfında çok sayıda kültivar bulunan, her biri çiçeğinin şekline göre ayrıştırılmış olan 13 farklı türü mevcuttur:

  • Trumpet (Trompet): Bu türün en az taçyaprakları kadar uzun olan bir hipantiyumu (çanak; tüp biçimli yapı) ve her sapında ayrı bir tomurcuğu vardır.
  • Large-cupped (Geniş çanaklı nergis): Bu daffodil türünün çanak bölümü taçyapraklarının uzunluğunun üçte birinden fazladır; ancak onlar kadar uzun değildir ve her sapında ayrı bir tomurcuğu vardır.
  • Small-cupped (Küçük çanaklı nergis):Adından da anlaşılacağı gibi bu türün çanağı taçyapraklarının uzunluğunun üçte birinden azdır ve her sapında ayrı bir tomurcuğu vardır.
  • Double: Bu türün çanağı ve taçyaprakları küme halindedir; her dalında bir ya da daha fazla sayıda tomurcuğu vardır.
  • Triandrus (Meleğin Gözyaşları): Sarkık bir çan biçimini sergileyen çiçeklerine ek olarak bu türün her bir sapında genellikle iki ya da daha fazla sayıda tomurcuğa rastlanır.
  • Cyclamineus (Sıklamen çiçekli nergis): Ok biçimli kanatları andıran taçyaprakları ile ilginç bir görünüme sahip olan bu türün her sapında tek bir tomurcuk bulunur.
  • Jonquilla (Fulya): Bu türün küçük, kokulu çiçeklerine düz taçyaprakları ve dar yapraklar eşlik eder. Genellikle her sapında bir ila üç tomurcuk görülür.
  • Tazetta (Çin nergisi): Bu nergis türü, küme şeklinde büyüyen, kokulu çiçekçikleri ile bilinmektedir. Genellikle her dalında üçten fazla tomurcuğu olan bu türün yaprakları ve gövdesi de normalden daha geniştir.
  • Poeticus (Zerrin): Bu türün basık ve pürüzlü çanağının etrafında bembeyaz taçyaprakları göze çarpar. Çanaklarının orta kısımlarının merkezleri yeşil, kenarları ise kırmızıdır. Her dalında tek bir kokulu tomurcuğa rastlanır.
  • Bulbocodium: Bu daffodil türü küçük taçyaprakları ve tam ve kusursuz bir çember biçimi sergileyen bir jüponu andıran çanak bölümü ile nam salmıştır.
  • Split-cupped (Yarım çanaklı nergis): Bu türün çanak bölümü genellikle en azından yarıya kadar açılmış durumdadır.
  • Miscellaneous (Diğer türler): Bu türler, orta sınıf hibritler de dahil diğer kategorilerin hiçbirine uymazlar.
  • Diğer türler, yabani nergis çeşitleri ve yabani hibritler

Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi

Saksıları, köklerinin tamamen yerleşmesine yetecek kadar derin olduğu takdirde nergisler saksıda üç yıla kadar yaşayabilirler. İşte, nergislerinizi saksıya sorunsuzca dikmek için izleyebileceğiniz pratik adımlar:

  1. Çapı 8 ila 12 santim, derinliği ise en az 20 santim olan bir saksı seçin. Nergisin kökleri 30 santimetre kadar derine uzanmaya meyilli olduğundan saksınız ne kadar derin olursa o kadar iyi olur. Seçtiğiniz saksıda drenaj deliği olması elzemdir.
  2. Saksının yaklaşık üçte ikisini toprak karışımıyla doldurun.
  3. Soğanları saksının içinde yakın olacakları ancak birbirlerine değmeyecekleri şekilde yayın ki uçları saksının ağzının hemen altında yer alabilsin.
  4. Soğanların üzerini toprakla hafifçe kapatıp güzelce sulayın.
  5. Saksıyı 12 ila 25 hafta boyunca sıcaklığın sabit bir şekilde 4-7 santigrat derece arasında olduğu, serin ve karanlık bir yerde tutun.
  6. Toprağı kurudukça sulayın.
  7. Dondurucu soğuklar gelip geçtikten sonra saksıyı güneşli olan fakat serin sayılabilecek (12-18 santigrat derece civarında) bir yere taşıyın ve sulama yapmaya devam edin.
  8. Yapraklar belirince saksıyı dolaylı güneş ışığı alan bir yere koyabilirsiniz; ancak onu serin tutmanız gerekir. Sıcak havalar çiçeklenmeyi azaltacaktır. Toprak kurudukça sulamayı sürdürün.
  9. Daffodil soğanlarınızı çiçeklenme sonrasında saksıda bırakın. Saksıyı gölgelik bir yere alıp haftada bir-iki kez sulama yapmaya devam edin.
  10. Toprağın en üst kısmına bir avuç dolusu sıradan gübre ya da kemik gübresi katın.
  11. Yapraklar solunca saksıyı ters çevirip kurumasını bekleyin. Ardından, baştan başlayın.
  12. Saksıya konan nergis soğanları üç ila dört yıl kadar çiçeklenir; ancak onları doğrudan toprağa alıp her yıl taze soğanlar ekerseniz çok daha iyi olur.

Nergis Çiçeği Bakımı ve Anlamı

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR