Ok başı sarmaşığı, doğru şartlar altında bakıldığı zaman çabucak büyüyebilen yer örtücü ya da tırmanıcı bir bitkidir. Güney Amerika’nın geniş bölgelerinde yetişen bu özel bitki, sakin doğası ve aşağı doğru sarkıttığı yaprakları sayesinde popüler bir ev bitkisi haline gelmiştir.
Ok başı sarmaşığının yapraklarının yapısı olgunlaştıkça değişmektedir. Başlangıçta basit bir ok görünümüne sahip olan yapraklar zamanla belirgin şekilde oymalı veya bölmeli bir şekle bürünür. Bu bitkinin yapraklarının rengi de yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Bu yapraklar koyu yeşil ya da beyaz da olabilir, limon yeşili ya da parlak pembe de. Ok başı sarmaşığı yalnızca Florida ve Hawaii’yi kapsayan USDA 11 ve 12 numaralı iklim kuşaklarında yaşamını sürdürebilir. Bu nedenle, Amerika’nın pek çok bölgesinde yıllık bir ev bitkisi olarak yetiştirilir. Bu güzel bitki kendi haline bırakıldığında en güzel şekilde serpilir. Bu da onu, bitki bakımına yeni yeni merak salanlar ya da evlerindeki bitkilerin bakımını yapmayı unutmaya meyilli olanlar için ideal bir bitki haline getirir.
Ok Başı Sarmaşığı Bakımı
Ok başı sarmaşığının bakımı diğer bitkilerinkine oranla kolaydır. Popüler akrabası devetabanı ile aynı şartlar altında serpilir. Ok başı sarmaşığı doğada tırmanıcı bitkiler arasındadır. Ağaçlardan oluşan bir bitki tabakasında gölgedeyken büyümeye başlayıp tam güneş aldığında zirveye ulaşacaktır. Bitkinin boyu uzadıkça yaprakları da olgunlaşıp büyüyecektir. Bir ev bitkisi olarak da yetiştirilen ok başı sarmaşıkları olgunluğa eriştiklerinde tırmanıcı bitkiler olarak tercih edilirler. Bulundukları ortamda görsel çekiciliği artırmak isteyenler bu güzel sarmaşığı bir direğe ya da çubuğa bağlayabilir. Alternatif olarak, genç bitkinin gövdesinin dik durmasının garantilenmesi adına yeni büyüyen kısımları hafifçe budanabilir.
Doğası gereği tropik bir bitki olan ok başı sarmaşığı, kış bahçeleri ya da seralar için idealdir. Böyle yerler, bitkinin büyümesini hızlandıracak bol miktarda ısı, ışık ve nem düzeyine sahiptir.
Işık
Parlak ışığı sevmekle beraber doğrudan güneş ışığı almaktan hoşlanmaz. Yoğun güneş ışınları bitkinin kendisini ve nazik yapraklarını kavurup renklerini kaybetmesine yol açacağından dağınık ışık bu bitki için idealdir. Bu bitkinin alacalı renklere sahip türleri doğrudan güneş ışığına nispeten daha fazla tolerans gösterebilir. Yeşil renkli türler ise kısmen gölgede kalmaya daha yatkındır.
Toprak
Bitkinizi geleneksel toprak tabanlı bir toprak karışımına dikmelisiniz. Bu bitkinin kökleri çürümeye meyilli olduğundan seçtiğiniz toprak karışımının iyi drene edilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Buna ek olarak, topraktaki fazla nemi kurutmak adına sarmaşığınızı pişirilmiş/toprak veya kil saksılara dikmelisiniz.
Sulama
Bu bitkiyi ilkbahar ve yaz aylarında düzenli olarak sulamanız gerekir. Kış geldiğinde ise sulama sıklığınızı azaltabilirsiniz. İlkbahar ve yaz boyunca sarmaşığınızın iki sulama arasında tamamen olmamakla beraber kısmen kurumasına izin vermelisiniz. Benzer şekilde, bitkiniz fazla ıslak da bırakılmamalıdır.
Isı ve Nem
Tropikal doğası gereği ok başı sarmaşığı sıcak ve nemli şartları sever. Mümkünse ısıyı 15 santigrat derecenin üzerinde tutmaya çalışın. Bu bitki ortalama nemi tolere edebilmekle birlikte havada fazladan nem olduğunda coşacaktır. Sarmaşığınızı, mutfak ya da banyo gibi doğal olarak daha fazla neme sahip bir yerde tutmaya özen gösterin. Portatif bir nem cihazı satın alarak veya saksınızın altına bir dizi ıslak taş koyarak da nemi artırabilirsiniz.
Gübre
Bitkinizi ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları boyunca ayda bir kez sıvı gübreyle besleyin. Bitkinin büyümesini yavaşlattığı kış aylarında ise ona gübre vermeyi kesebilirsiniz.
Ok Başı Sarmaşığının Çoğaltılması
Ok başı sarmaşığı bitkisi sapları budandığında çok geçmeden köklenecektir. İlkbahar ve yaz aylarında da kolaylıkla çoğaltılabilir. Şayet bitkiniz gövdesi boyunca havai köklere sahipse başarı şansınızı artırmak için bağlı köklerden oluşan bir sap yığınını alabilirsiniz.
Bu özel bitkiyi çoğaltmak için kestiğiniz kısmı bir bardak suya koyun. Birkaç hafta içinde yeni köklerin oluşmaya başladığını göreceksiniz. Kökler güçlenene kadar en az bir ay bekleyin. Bu süreçte zaman zaman suya takviye yapabilirsiniz. Ardından, kestiğiniz kısmı normalde yapacağınız gibi toprağa dikebilirsiniz.
Saksı Değişimi
Bu bitkiler agresif ve çabucak büyüyen sarmaşıklardır. Bu nedenle, saksı değişiminin sıklığı sarmaşığınızın ne kadar büyük olmasını istediğinize bağlıdır. Daha büyük bir sarmaşık elde etmek için yılda bir kez bitkinizin saksısını değiştirmelisiniz. Şayet saksıyı bu sıklıkta değiştirmeyecekseniz de her ilkbaharda toprak karışımını tazelemeli ve bitkinizin köklerinin düğümlenmemesi için saksıyı her iki yılda bir değiştirmelisiniz.
Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar
Bitki, haşerelere karşı kendiliğinden dirençlidir. Bununla birlikte, evde diğer bitkilerle bir arada bulunması onu örümcek akarı, pamuklu bit, yaprakbiti ve scale (sıcak ve kuru ortamlarda yaşayan bir haşere türü) gibi haşerelere karşı savunmasız hale getirir. Bu istilacılardan herhangi birine rastlarsanız bitkinizi derhal neem yağı veya bir başka doğal solüsyon ile tedavi edin.