Papaya tipik ev bitkilerinden değildir, işte bu yüzden bir tane yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Meyve vermesi için yaklaşık 5 metre uzunluğa erişmesi gerektiğinden genellikle iç ortamlarda yetiştirilmeye elverişli değildir. Ancak bu durum, bu harika bitkileri yetiştiremeyeceğiniz anlamına gelmez, sadece meyvesini yiyemeyeceksiniz.
Süpermarketlerde satılan bir tek papayadan yüzlerce siyah tohum elde edebilirsiniz. Tohumdan yetiştirilen bitkiler yaklaşık 2 haftada filizlenir ve yalnızca 5-6 ayda çiçek verme olgunluğuna ulaşır. Pek çok türü budanmadığı takdirde bir yıl geçmeden tavana ulaşacaktır.
Papaya Evde Yetiştirilebilir mi?
Papaya bitkileri muzla benzer koşullarda yetişir. Yani parlak ışık, nem, ısı ve bol miktarda gübre ve suya ihtiyaç duyar. Ayrıca, aynen muz gibi aşırı hızlı büyüyen yarı odunsu bir bitkidir ve tropik bitkilerin olmazsa olmazı büyük yapraklara sahiptir. Bu bitkiyi dış ortamda yetiştirmek daha kolay olsa da yeterli alanınız varsa iç ortamda da yetiştirmek mümkündür. Canlı bir şekilde büyümesi için büyük bir kaba ve fazlaca güneş alan bir pencereye ihtiyaç vardır.
Papayanın Evde Yetiştirilmesi
Güneş Işığı
En iyi şekilde büyümesi için bu bitkinin 6-8 saat boyunca tam güneş ışığı almasını sağlayın veya sağlayabileceğiniz kadar aydınlık bir ortam yaratın. Saksıda eğilmeden düzgün ve düz büyümesi için belirli aralıklarla çevirin. Papayalar yaz iklimi için mükemmel bir güneşli veranda bitkisidir.
Sıcaklık ve Nem
Papaya bitkileri sıcaklığın 26°C’ye kadar çıktığı oldukça sıcak koşullara ihtiyaç duyar. Bitkiyi kış mevsiminde korumak için ortamı olabildiğince sıcak ve nemli tutmaya çalışın. Bu bitki, cereyanlı pencerelerin yanında durmaya uygun bir bitki değildir.
Sıcak iklimlerde saksı papayaları, bazen verandada yetiştirilir. Ancak 18°C’nin altındaki sıcaklıklara iyi tepki vermezler.
Sulama
Bu bitkiler bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Bitki büyüdükçe üç ila dört günde bir sulayın. İyice sulamak isteyebilirsiniz ama asla toprağın üzerinde su kalacak kadar sulamayın.
Gübre
Papaya bitkinize bol miktarda gübre verin. Papayalar, büyümelerini destekleyecek besinlere ihtiyaç duyan, oldukça hızlı büyüyen bitkilerdir. Dengeli bir gübreyle birkaç haftada bir besleyin.
Budama ve Bakım
İç ortamda yetiştirilen papaya bitkileri o kadar hızlı büyür ki birkaç ay içinde tavana ulaşabilir. Bu nedenle sık sık üstten budanarak kontrol altında tutulmaları gerekir. Ana gövdeyi birkaç metre uzunlukta olacak şekilde kesin. Tabandan birkaç yeni sürgün verecektir. Bu sürgünler 30-60 cm yükseklikte olduğunda en iyisini seçin ve orijinal orta gövde de dâhil olmak üzere diğerlerini kesin.
Saksıdaki papaya bitkinizi yazın dışarı çıkarıyorsanız daha soğuk aylarda eve almadan önce iyice budayın.
Saksı ve Büyüklük
Papaya çok büyük bir boyuta ulaşabilir, bu yüzden çapı en az 45 cm olan 55-75 litrelik bir saksıyla başlayın. Büyük saksı olarak eski bir fıçı veya büyük bir kova kullanabilirsiniz.
Saksı Toprağı ve Drenaj
İç ortamda yetiştirirken gevşek, iyi drene edilmiş, çok zengin bir saksı toprağı kullanın. Saksı toprağı çok yoğunsa ve drenaj yetersizliği varsa çürüme sorunları yaşanabilir.
Papayanın Saksıya Ekilmesi ve Saksısının Değiştirilmesi
Tohumdan yetiştirilen papaya bitkilerinin saksısı yalnızca bir kez değiştirilmelidir. Yani tohumlanmaya başlandığı kaptan daha büyük daimî saksısına alınmalıdır. Mevsim sonunda papayanızı toprak seviyesinde kesin ve başka sürgünlerin büyümesini bekleyin.
Papayanın Yaz Mevsiminde Dışarı Taşınması
Papaya sıcağa ve neme dayanıklıdır bu yüzden yaz mevsiminde dış ortamda oldukça rahat eder. Yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklara dayanacağından iklime alıştırılmasına gerek yoktur.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bu bitki için dikkat edilmesi gereken belirli bir husus yoktur; ancak papaya bitkisinin özellikle olgunlaştıkça oldukça ağır olacağını unutmayın. Saksısının yerini değiştirirken dikkatli olun.
Papayayı İçeri Alma Zamanı
Sıcaklıklar gün içinde 21°C’nin altına inmeye başladığında bitkiyi içeri almanın vakti gelmiş demektir. Kış boyunca çok sıcak, güneşli bir yerde tutun. Bulunduğunuz yer papaya ağacını 18-21°C sıcaklıkta tutacak kadar sıcak değilse tabanını baloncuklu naylon ve alüminyum folyoyla yalıtarak koruyun.
Papaya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Papaya Bitkilerine Musallat Olan Zararlılar Nelerdir?
Bazı zararlılar ve hastalıklar endişe verici olabilir, ancak standart ev bitkilerinden bazılarını etkileyen zararlılar (yaprak bitleri, pamuklu bitler ve akarlar) papaya bitkilerini de etkileyebilir.
Papaya Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?
Papaya bitkileri tohumdan kolayca filizlenir, hatta manavlarda satılan papaya meyvesinden çıkan tohumlardan bile filizlenebilir. Tohumları hazırlamak için papayadan çıkarın, çıkardığınız tohumları tek katlı bir kâğıt havlunun üzerine serin ve bir hafta kurumasını bekleyin. Haftanın sonunda tohumların etrafındaki kuru kabukları çıkarmak için tohumları ovalayın ve ardından kuru serin bir yerde saklayın.
Papaya tohumlarını filizlendirmek için tohumları tohum çimlendirme toprağına koyun ve nemli ve sıcak (23-26°C) tutun. Tohumlar hızla filizlenir ve bitkiler hızlı büyümeye başlar. Fideler belirli bir uzunluğa ulaştığında ev bitkisi olarak büyütmek için daha büyük saksılara aktarın.
Papaya Hasadı Nasıl Yapılır?
Evde yetiştirilen papaya bitkileri, özellikle manavda satılan meyvelerden alınan tohumlardan yetiştirildiğinde nadiren çiçek ve meyve verir. Ancak, cüce bir türe sahipseniz yeterli ışık ve sıcaklığı sağlıyorsanız ekildikten sonra 6 ila 12 ay içinde meyve verebilir. Meyveleri tamamen sarardıktan hemen sonra toplayabilirsiniz. Papaya meyvesini yemeden önce iki-üç gün buzdolabında saklamak en iyisidir.
Evde tropikal bitki yetiştirmek hoşunuza gidiyorsa bu yazımızı da okumanızı öneririz. https://evterapisi.com/evde-avokado-bitkisi-yetistirme/