‘’Bereket bitkisi’’ ve ‘’refah çiçeği’’ olarak da bilinen, Orta ve Güney Amerika’ya özgü olan para ağacı, dayanıklı yapısının da etkisiyle ev bitkileri arasındadır. İlk olarak 80li yıllarda, Tayland’da popüler hale gelmiştir.
Para ağacının popüler olmasını sağlayan temel etkenler arasında eski bir Çin öğretisi olan ‘’feng şui’’ yer alır, para ağacının bulunduğu ortama ‘’chi’’ enerjisi yaydığına ve bulunduğu ortama bereket getirdiğine inanılır. Bu durum, bu bitkinin ofislerde, bankalarda ve evlerde kullanımına neden olmuştur.
Para ağaçlarının gövdesi gençken örülebilir, örülmüş bir şekilde büyümeye devam ederler. Bu örgüler 3, 5 ya da 7 gövdeden oluşabilir. Para ağaçlarını evde, tohumdan yetiştirmek pek tercih edilmez ama dışarıda yetiştirmek istiyorsanız, ilkbahar geldiğinde tohumdan yetiştirebilirsiniz. Para ağaçları evde de dışarıda da yılda ortalama 60 cm’ye ulaşabilir.
Para Ağacı Bakımı
Vahşi doğada 28 metreye ulaşabilecek olan para ağaçları, evde genellikle 2-2,5 metreye ulaşır. Para ağacını evde yetiştirmenin püf noktası, doğru miktarda güneş ışığından ve sulamaktan geçer.
Açık havada yetiştirilen para ağaçlarında sarıya çalan bir beyaza sahip çiçekler yetişir. Sonradan bu çiçekler, büyük tohum kabuklarına dönüşür. Bunun yanında, evde yetiştirilen para ağacı, tozlaşmaya ihtiyaç duyduğundan çiçek açmaz. Onun çiçekleri, evinize verdiği pozitif enerjidir ?
Işık
Dışarıda yetiştirilen para ağaçları, doğrudan aldıkları güneş ışığını tolere edebilir ama evde yetişenler için en uygun ışık türü günde 6 saat, orta parlaklıkta ve dolaylı olarak alınan ışık türüdür. Bu bitkiler, aynı zamanda floresan ışığını da sever.
Toprak
Para ağaçları iyi drene edilmiş, zengin toprakları sever. Turba yosunu bazlı bir karışım onlara iyi gelecektir ancak bu bir zorunluluk değil. Kaktüs veya çiçek toprağı gibi orta hızda drene olan bir karışım da kullanabilirsiniz.
Su
Para ağaçları düzenli su isterler. Özellikle toprağın üst kısımları kuruduğunda onları sulamalısınız. İlkbahar ve yaz aylarında sulama sıklığınızı arttırmanız gerekiyor. Ancak fazla sulamamaya dikkat etmelisiniz. Fazla sulamadığınızdan emin olmak için toprağın iyi drene edilmiş olması gerekiyor.
Sıcaklık ve Nem
Para ağaçları ılıman iklimleri ve yüksek nemi sever. 18-24 derece arası onlar için iyidir. Bu sebepten, para ağacınızı sıcak ya da soğuk hava akımının bulunduğu bir alana yerleştirmemelisiniz. Ev ortamı genellikle kurudur ve bu para ağaçlarına iyi gelmez. Bu sorunu çözmek için hava nemlendiricisi kullanabilir ya da saksınızı su dolu bir çakıl tepsisine yerleştirebilirsiniz.
Gübre
Ağacınıza ilkbahar ve yaz mevsimlerinde her ay; sonbahar ve kış mevsimlerinde 2 ayda 1 defa orta güçte, seyreltilmiş gübre verebilirsiniz.
Budama
Ağacınızın boyunu kontrol edebilmeniz için budama oldukça önemlidir. Özellikle ağacınızın alt yapraklarını budamak, üstten bir büyümeyi teşvik edecektir.
Para Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
İlkbahar ya da yaz mevsiminde ağacınızdan 10-15 cm uzunluğunda kestiğiniz dalları suda bekletin. Birkaç hafta sonra, kökler oluşup büyüyecektir. Çelikleri köklendirme hormonuna batırıp toprağa ekebilirsiniz.
Saksı ve Saksı Değişimi
Para ağacınızın daha fazla büyümesini hedeflemiyorsanız, onları daha büyük bir saksıya almamalısınız. Ağacınızın küçük kalması için, küçük bir saksıda yetiştirilmesi gerekir. Para apacı için seçtiğiniz saksıda geniş drenaj deliklerinin bulunduğundan emin olmalısınız, aksi halde ağacınızın kökleri çürür.
Haşereler ve Yaygın Hastalıklar
Para ağaçları genellikle iç mekanlarda yetiştirildiklerinden dolayı haşerelere karşı hassastır ama özellikle unlu bitler, para ağaçlarını çok zorlar. Eğer ağacınız haşereler tarafından istila edilirse neem yağı gibi hafif ilaçlar kullanabilirsiniz.
Para ağacı ile para çiçeği birbirlerinden farklı bitkilerdir. Para çiçeği ile ilgili yazımızı okumak isterseniz buradan okuyabilirsiniz. evterapisi.com/para-cicegi