Dünyada ev çiçekleri kategorisinde yer alan, evlerde ve ofislerde sıkça karşılaştığımız para çiçeği, şanslı bitki olarak da bilinmektedir. Güney Afrika ve Mozambik’e özgü olan bu çiçek, beyaz ya da pembe açan çiçeklere sahiptir. Bitki ve çiçek literatüründeki ismi ise Crassula Ovata’dır. Bitkiler dünyasında şans getirdiğine inanılan çiçek türleri arasında yer almaktadır.
Para Çiçeği
Para çiçeği, sukulent familyasına ait bir çiçek türüdür. Para bereket çiçeği olarak da bilenen bu çiçek, elips şeklindeki yaprakları ile dikkat çekmektedir. Para çiçeği hikayesi, bolluk ve bereketin ifadesi olmasından gelmektedir. Pek çok kültürde bu çiçeğin şans ve bereket getirdiğine inanılmaktadır. Evlerin ve ofislerin en güzel süs bitkileri arasında yer almaktadır. Yeşim rengi yaprakları ve pürüzsüz yapısıyla dikkat çeker.
Crassula çiçeği, çoğu kültürde bulunan bir çiçek türüdür. Tüm kültürlerde şansı, bolluğu ve bereketi ifaden çiçek, evlerin ve iş yerlerinin gözde bitkileri arasında yer almaktadır. Farklı türlere sahip olan crassula, aynı bakım koşullarına sahiptir. Bakımı da oldukça kolay olan çiçek, dekoratif açıdan da çoğu mekanı süsleyen keyifli bitkiler arasında yer almaktadır. Yemyeşil yaprakları, her mevsim tazeliğini korumaktadır. Bu sayede de bulunduğu ortama pozitif bir enerji getirdiğine inanılır.
Para Çiçeğinin Anlamı
Para çiçeği anlamı, bolluk ve berekettir. Mücevher çiçeği, bozuk para çiçeği, Japon para çiçeği, şans para çiçeği, pachira para çiçeği, Çin para çiçeği gibi isimlerle de bilinmektedir. Para çiçeği nedir sorusunun cevabı dünyada crassula olarak bilinen bir çiçek olmasıdır. Para çiçeğinin adı, şans çiçeği olarak tanımlanmasından da gelmektedir. Crassula para çiçeği bir yerde 3 aydan fazla yaşadığında o eve ya da o kişilere para ve şans getireceğine inanılmaktadır. Çiçeğin anlamı da bu inanıştan gelmektedir. Para çiçeği ne işe yarar sorusu da çiçeğin anlamı ile ilgili sorulan sorular arasındadır. Anlamı itibariyle bolluk ve bereketin artması amacıyla evlerde ve iş yerlerinde kullanılmaktadır. Para çiçeği faydaları, bolluk ve bereketin artması inancına dayanmaktadır. Ek olarak bulunduğu mekana pozitif bir enerji verdiği inancı da yaygındır.
Para Çiçeği Çeşitleri
Crassula olarak bilinen bu çiçeğin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Para çiçeği çeşitleri, ilkim koşullarına göre farklılık göstermektedir. Bu da çiçeğin görünüşünde değişiklikler oluşmasına neden olabilir. Para çiçeğinin en yaygın türü, kamp ateşi olarak bilinen türüdür. Kamp ateşi türü, yapraklarının uç kısmındaki kırmızı renklerden adını alan bir türdür. Bunun dışında örgülü para çiçeği olarak da bilinen bir türü bulunmaktadır. Bir diğer yaygın tür de crassula ovata türüdür. Yeşim bitkisi olarak da bilinen crassula ovata, çok bilinen türler arasında yer almaktadır. Para ağacı çiçeği de para çiçeği türleri arasında bulunmaktadır. Kaktüs türleri içinde bulunan bu çiçeğin bazı çeşitlerinin gövdesi, minik bir ağaca benzemektedir.
Güney Afrika kökenli olan crassula çiçeği, küçük yeşil yapraklarıyla bir ağacı andıran çiçek türüdür. Tüm çeşitleri için bakımında dikkat edilebilecek birkaç unsurla uzun süre sizinle olan bir crassula çiçeğine sahip olabilirsiniz.
Para Çiçeği Bakımı
Bu çiçek ailesi, doğrudan güneş istemeyen çiçek türleri arasında yer almaktadır. Para çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur güneştir. Para çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı; sulama, toprak ve bulunduğu konumdur. Çiçeğin toprağına yılda iki defa mineral ve vitamin takviyesi yapılmalıdır. Toprağın bakımı için ise toprağın değiştirilmemesi önemlidir. Bozuk para çiçeği bakımı yapılırken toprağın farklılaştırılması gerekir. Bu çiçek türü, toprağa zor adapte olan bir tür olduğu için toprak değişimi durumunda çiçeğin kuruma ihtimali yüksektir. Ayrıca toprağının susuz kalmaması da önemlidir.
Para çiçeği nasıl dikilir sorusunun cevabı ise geniş bir saksıya dikilmesidir. Bu çiçek hızlı büyüdüğü için dikilirken geniş bir saksı tercih edilmelidir. Çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için derin bir saksı kullanmak önemlidir.
Para çiçeği neden kurur sorusunun cevabı ise; az sulama, fazla sulama, ortam ısısının düşmesi, rüzgara maruz kalma, doğrudan güneşe maruz kalma gibi nedenler olabilmektedir. Para çiçeğinin bakımı nasıl olur denildiğinde ise düzenli sulama, uygun gün ışığı ve ortam sıcaklığı gibi konulara dikkat etmektir. Çin para çiçeği bakımı yapılırken toprağın kuruluğuna dikkat edilmelidir. Çiçeğin su ihtiyacı, toprağın kuruluğundan anlaşılmaktadır. Genellikle haftada bir defa sulanan para çiçeğinin, sulama öncesinde toprağı kontrol edilmelidir. Yaz mevsiminde sıcak iklimlerde, toprağın nem durumuna göre sulama periyotları sıklaştırılabilmektedir.
Soğuk havaları sevmeyen crassula çiçeği, kışın soğuk bir havaya maruz kaldığında çürüyebilmektedir. Bu nedenle bakımındaki en önemli unsurlardan biri de sıcaklıktır.
Para Çiçeği Evin Neresinde Durmalı?
Para çiçeği evde nereye konur sorusu için ortam sıcaklığı önemli bir unsurdur. Gerçek para çiçeği evin içinde ya da dışarıda 15 derece altındaki bir sıcaklıkta bulundurulmamalıdır. Bu sıcaklık altında olan ortamlarda para çiçeği yaprak döküyor gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Para çiçeği güneş sever mi sorusunun cevabı ise güneş alan ortamlardan hoşlanan bir çiçek olmasıdır. Pachira para çiçeği, rüzgar almayan ve güneş gören alanları seven bir çiçektir ancak doğrudan güneşte bırakılmamalıdır. Sıcaklık belirli bir derecenin altına düştüğünde ise çürüyebilmektedir.
İlgiyi seven crassula çiçeği için düzenli bakım gerekmektedir. Çiçeğin çoğalması, ilgiyle ve iyi bir bakımla doğru orantılıdır. Ev içindeki yeri de bu noktada çok önemlidir. Hava akışına maruz kalmayacağı bir yerde tutulmalıdır. Ayrıca dolaylı güneş alan bir alan, crassula için idealdir.
Ev ortamında yetiştirilen crassula çiçeği, balkon gibi doğrudan güneş alanlarda yetiştirilmemelidir. Doğrudan güneşe maruz kalan crassula çiçeğinin yaprakları dökülme olasılığı yüksektir. Ek olarak yanlış yer seçimi, çiçeğin gelişiminin de yavaşlanmasına neden olan durumlardan biridir. Evlerde ve iş yerlerinde crassulanın konumu için en uygun yerlerden biri pencere önüdür. Dekoratif olarak da mekana ayrı bir hava katan crassula çiçeği, pencere önünde yerini alabilecek çiçek türlerinden biridir. Pencere önünde konumlandırılan çiçeklerde de yine güneş ışığına dikkat edilmelidir. Crassula’nın konumunun değiştirilmemesine de özen gösterilmelidir.
Bir inanışa göre de para çiçeğinin; şans, para, bolluk ve bereket getirmesi için kuzey yönde konumlandırılması gerekmektedir. Ek olarak evlerin giriş bölümlerine konulduğu gözlemlenmektedir.
Para Çiçeği Toprağı ve Saksısı Nasıl Olmalı?
Para çiçeği nasıl ekilir sorusu için toprak ve saksı seçimi önemlidir. Para çiçeği, çok fazla toprak seçmeyen bir çiçektir ancak saksı seçiminde dikkat edilmelidir. Çiçek köklerinin rahat edeceği bir saksı, çiçeğin rahat büyümesi için faydalı olacaktır.
Para çiçeği özellikleri ise minik bir gövdeye sahip olmasıdır. Bu çiçeğin Güney Afrika kökenli olduğu düşünülmektedir. Yaprakları her zaman yeşil bir görünümdedir. 4 yıllık süreçte toprağı, saksısı ve bakımı uygun olduğunda çiçek açmaya başlar. Açan çiçekleri çoğunlukla beyaz ve pembedir.
Saksı seçiminde saksının derinliği, çiçeğin sağlıklı büyümesi için dikkat edilmesi gereken konulardandır. Para çiçeği, hava akımından oldukça kolay etkilenen bir çiçek olduğu için hava akışının az olduğu bir alanda, korunaklı bir saksıda tutulmalıdır. Saksıda uygunluk olmayan durumlarda crassula çiçeği, yaprak dökebilmektedir.
Para Çiçeği Çiçek Açar mı?
Para çiçeği ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de para çiçeği ne zaman çiçek açar sorusudur. Crassula olarak tanınan bu çiçek, yaklaşık 4. yılın sonunda çiçek açmaya başlar. Çiçeklenene kadarki süreçte ise yeşil yapraklı bitkiler kategorisinde yer alır. Para çiçeği nasıl açar sorusunun cevabı da uygun bakımın ve ortamın sağlanmasıdır. Para çiçeği ne kadar büyür gibi sorular da bu çiçek ile ilgili sorulan sorulardandır. Çiçeğin büyümesi ile gövdesi, minik bir ağaç görünümünü alır.
Para çiçeğinin çiçek açması için 15-35 derece arasında bir sıcaklığa gereksinim vardır. Ek olarak bulunduğu alan, toprağının nem değeri gibi konular da çiçek açması için uygunluğun sağlanması gereken noktalardır.
Crassula çiçeğinin açması için sulama da oldukça önemlidir. Haftada bir mutlaka su verilmesi gereken çiçeğin toprağı, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Sıcak mevsime sahip olan bölgelerde crassula çiçeğinin toprağı, bir haftadan daha kısa bir sürede suya ihtiyaç duyabilmektedir. Toprak, susuz bırakılmamalıdır. Bu nedenle toprağın nemi kontrol edilmelidir. Sulama sırasında ise toprağın tamamının sulanması oldukça önemlidir. Toprağın su ile temas etmediği alan kalmamalıdır.
Para Çiçeği Çoğaltma
Para çiçeği ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de para çiçeği nasıl çoğaltılır sorusudur. Para çiçeği yapraktan çoğaltma işleminde çiçeği sağlıklı bir yaprağı, sağa ve sola hareket ettirilerek yavaşça çiçekten ayrılır. Bu yaprağın uç kısmı, köklendirilmek üzere suda tutulur. Suyun içinde köklenme, hızlı bir zamanda gerçekleşir. Köklenen kısım, yeni bir saksıya alınır.
Crassula çiçeğinin köklenmesi ortalama bir haftayı bulabilmektedir. Yaprağın içinde bekletildiği suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Crassula çiçeği çoğaltılırken köklenen kısmın saksıya ekilmesi konusu da oldukça önemlidir. Kökler, toprağa nazik bir şekilde ekilmeli ve tamamen toprağın içinde tutulmalıdır. Yeni çiçeğin sulaması ve konumu da normal bir crassula çiçeği standartlarında olmalıdır.
Para çiçeği gibi şans getirdiğine inanılan yılbaşı çiçeği ile ilgili içeriğimize bu linkten ulaşabilirsiniz. evterapisi.com/yilbasi-cicegi
Bizi Instagramdan da takip edebilirsiniz. www.instagram.com/evterapisi