Parlak Mustafa çiçeği, çok yıllık, yaprak dökmeyen, sarmaşık türünde otsu bir ev bitkisidir. Uçları çentikli, kırışık, koyu yeşil, yuvarlak, oval yapraklara sahiptir. Damarların çökük görüntüsü damarlar arasında kalan kısımlara kabarık ve kıvrımlı bir görünüm verir.
Çiçekleri beyaz yeşilimsi renktedir ancak ufaktır. Yayılan etli gövde, gövdenin toprakla temas ettiği düğümlerde köklenebilir bu yüzden oldukça yabanidir. Yaklaşık 20 cm boya ve 30-60 cm genişliğe ulaşabilen Parlak Mustafa çiçeği, asmak için idealdir. Bununla birlikte yapraklarından çay yapılabilir.
Bilimsel Adı: Pilea nummulariifolia
Parlak Mustafa Çiçeği Bakımı
Işık
Parlak ışıkta iyi gelişir ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır, yoksa yaprakları kuruyabilir. Güneşten kurumuş yaprakları kesip bitkiyi daha gölgeli bir yere taşıyabilirsiniz.
Bitkiniz, yüzünü sürekli güneşe doğru çevirecektir. Daha dengeli bir büyüme için haftada 3-4 defa bitkinizi çevirin.
Toprak
Mineralli topraklardan ziyade organik toprakları sever. Afrika Menekşesi toprağı veya turbalı saksı toprağı kullanın.
Sıcaklık
Parlak Mustafa çiçeği, tropik iklim bitkisi olduğundan sıcaklığı ortalama 18 ila 27 °C arasında olan ortamlarda bakılmalıdır. Havalandırma ızgaralarından veya cereyan yapan pencerelerden uzak tutun. Don, bitkiyi hemen öldürür. Bu sebepten bitkinizi iç mekanda yetiştirmelisiniz.
Parlak Mustafa Nasıl Sulanır?
İlkbahardan sonbahara kadar düzenli olarak sulayın, toprağın homojen şekilde nemli kalmasını sağlayın. Kış mevsiminde daha az sulayın, tekrar sulamadan önce toprağın 2,5 cm’lik üst kısmının kurumasını bekleyin.
Bitkinizin yapraklarında beyaz lekelerin oluşması, suyunuzun içeriğindeki kimyasallardan ve tuzlardan kaynaklı olabilir. Bu durumda, musluk suyunu kullanmadan bir gece önce açıkta bekletip sulayabilirsiniz.
Gübre
Yaz ve kış mevsimlerinde yarı yarıya seyreltilmiş dengeli sıvı gübre ile her ay besleyin. Bitkinizi gübrelemeden bir gün önce onu suladığınızdan emin olun, Parlak Mustafa çiçeğini kuruyken gübrelememelisiniz.
Saksı Seçimi
Parlak Mustafa çiçeği, köklerini hafif kısıtlayacak küçük saksılarda yetişir. Kökler, saksıyı zorlamaya başladığında bitkinizi 3-4 cm daha büyük bir saksıya dikebilirsiniz.
Parlak Mustafa Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Parlak Mustafa çiçeği bitkisi, kök topu bölünerek veya sapı kesilerek çoğaltılabilir. Sap kesme işlemini ilkbaharda yapın.
Sapı nemli bir saksı toprağına koyun ardından sap düzgün duracak şekilde etrafını toprakla kapatın. Nemli kalmasını sağlamak için tüm saksıyı naylon torbanın içine koyup ağzını kapatın. Alternatif olarak tohumdan da çoğaltılabilir.
Parlak Mustafa Nasıl Budanır?
Parlak Mustafa çiçeğinin küçük kalmasını istiyorsanız sap uçlarını elle koparın. Bu, özellikle bitkiyi bir teraryumda yetiştiriyorsanız önemlidir. Bununla birlikte bitkinizin yapraklarından biri ya da birkaçı kahverengiye dönebilir. Bu durumda yayılımı önlemek için hastalıklı yaprakları koparmalısınız.
Zararlılar ve Hastalıklar
Parlak Mustafa çiçeğinin önemli sayılabilecek zararlı veya hastalık sorunları yoktur. Pamuklu bitlere ve örümcek akarlarına dikkat edin. Parlak Mustafa çiçeği aynı zamanda sap çürümesine ve bakteri kaynaklı yaprak lekesine de duyarlıdır. Bu durumda hastalıklı bölümleri budamanız yeterli olacaktır.