Peperomia (Peperomia spp.), yaygın türleri genellikle kompakt ev bitkisi olarak yetiştirilen, 1500’den fazla türe sahip bir bitki cinsidir. Radyatör bitkisi olarak da bilinen bu bitkiler ne begonya kadar göz alıcı ne de draçena kadar dayanıklıdır ve bu sebeple ev bitkileri dünyasında çok fazla dikkat çekmiyor olabilirler. Ancak bu bitkiler iyi bir ev bitkisinde aradığımız tüm özelliklere sahiptir: Farklı yetişme koşullarına dayanıklıdırlar, ilginç yapraklara sahiptir ve nispeten küçük kalırlar.
Türler görünüm olarak farklılık gösterse de çoğu yuvarlak ve hafif kalın yapraklara sahiptir. Çoğu peperomia bitkisi parlak yeşil yapraklara sahip olsa da yapraklar farklı renklerde, dokuda ve desende olabilir. Genel olarak yavaş büyüyen ve az bakım gerektiren bitkilerdir. Yetiştirme mevsimi olan ilkbahar başına ekilmesi ideal olsa da ev bitkisi olarak istediğiniz zaman ekebilirsiniz.
Peperomia Bakımı
Peperomia yetiştirilmesi çok zor bir bitki değildir ve küçük boyutu sayesinde masa üstleri ve saksı köşeleri için mükemmel bir seçimdir. Bu bitkilerin diğer çiçekleri geçmesi ve gölgelemesi pek olası değildir.
Peperomia bitkisini yetiştirirken karşılaşılan en büyük zorluk genellikle hatalı sulama ve nemle ilgilidir. Bu bitkiler Orta ve Güney Amerika’nın alt tropikal ve tropik bölgelerine özgü olup genellikle yağmur ormanlarının serin ve nemli alt kısımlarında yetişirler. Ev bitkileri gibi bunlar da orta düzeyde nemli toprak ve yüksek nem sever fakat aşırı sulanmaya karşı oldukça hassas olabilirler. Peperomia aşırı sulandığında solar veya yaprakları üzerinde kabarık, kabuk benzeri çıkıntılar oluşabilir.
Neyse ki peperomia bitkileri ciddi zararlı böcek istilaları veya hastalık gibi sorunlara yatkın değildir. Bitkinizin birkaç yaprağı düşerse sakın telaşlanmayın çünkü bu normal bir durumdur. Ancak ciddi yaprak dökülmesi genellikle ciddi sıcaklık değişimi veya gübreye bağlı bir sorundur. Peperomia bitkileri pamuklu bit istilasına da yatkın olduğu için gövdede veya yaprakların altında pamuksu beyaz kütleler olup olmadığını sürekli kontrol edin.
Işık
Peperomia genellikle kısmen gölge alan yerleri tercih eder. Bitkileri ikindi güneşinin doğrudan vuracağı yerlere koymayın yoksa yaprakları yanar. Evde ise güneşin parlak olduğu ancak doğrudan bitkiye vurmayacağı bir pencere önüne yerleştirin. Düşük ışığı tolere edebilirler, ancak yapraklarının rengi canlı olmaz. Floresan ışık altında da güzel gelişirler.
Toprak
Peperomia bitkileri için gevşek ve drenajı iyi olan bir toprak gerekir. Turba yosunu içeren saksı karışımını tercih edin.
Su
Bu bitkiler düzenli sulanmayı sever ancak toprak, çamurumsu hale gelmemelidir. Toprağa dokunduğunuzda kuru geliyorsa sulayın. Sonbaharın sonu ve kış boyunca bitki aktif olarak büyümeyeceği için sulamayı hafifçe azaltın.
Sıcaklık ve Nem
Peperomia bitkileri genellikle 18-26 santigrat derece aralığındaki oda sıcaklıklarında rahat eder. Ancak bu bitkileri klima ve ısıtıcı fanların yarattığı cereyan ve hava akımlarından korumanız gerekir çünkü bu cihazlar sıcaklıkta aşırı dalgalanmaya neden olabilmektedir. Bu bitkiler ayrıca orta ila yüksek nem seviyelerini tercih eder. Nemi artırmak için bitkinizin yapraklarına su püskürtebilir veya saksısını, üzerine çakıl serilmiş ve su dolu bir tepsi üzerine yerleştirebilirsiniz ancak saksının dibinin suya değmemesi gerekir.
Gübre
Büyüme dönemi (ilkbahar-sonbahar) boyunca seyreltilmiş sıvı gübre verin veya büyüme döneminin başında yavaş salınımlı gübre peletleri kullanın. Kışın gübre vermeyin.
Bitkinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Peperomia bitkileri saksıdan biraz taşmayı sever, bu nedenle kök yumrusunun sığacağı bir saksı tercih edin. Bu bitkileri en azından toprağını yenilemek için iki veya üç yılda bir ilkbaharda başka bir saksıya alın. Kökleri hâlâ yerlerinde rahatsa kendi saksılarında da değiştirebilirsiniz veya biraz daha geniş bir saksıya alabilirsiniz.
Peperomia Bitkisinin Çoğaltılması
Çoğu Peperomia türü, aynen Afrika menekşesinde olduğu gibi yapraktan kolayca çoğaltılabilir. Büyük yaprakları saplarıyla birlikte koparın ve filizlendirme toprağına gömün. Köklendirme hormonu verirseniz başarı şansınız artabilir. Çeliği, büyüme gerçekleşene kadar ışık alan ve sıcak bir yere koyun ve daha sonra daimi saksısına aktarın.
Budama
Peperomia bitkiniz genellikle budanmaya ihtiyaç duymaz. Ancak 30 cm’den daha fazla uzadıysa bitkiyi budayabilirsiniz. Sterilize edilmiş bir bıçak veya makas kullanın. Budamanın amacı bitkiyi istediğiniz boyuta getirmek olsa da çok fazla budarsanız bitkiye kalıcı hasar verir, büyümesine engel olursunuz. Gerektiğinde ölü veya hasarlı kısımları kesin.