Pilea çiçeği (Pilea peperomioides), madeni para biçimindeki yaprakları ve bakımının kolay oluşu nedeniyle epey yaygın olarak tercih edilen bir ev bitkisidir. Çiçek açan bu çok yıllık bitki ısırgangiller familyasına (Urticaceae) aittir ve anavatanı Çin’in güney bölgeleridir. Bu güzel bitki, Himalaya Dağları’nın eteklerinde doğal bir biçimde büyümektedir.
Pilea çiçeğinin bilinen pek çok farklı ismi vardır ve bu bitkiye “Çin para bitkisi”, “para bitkisi”, “pankek bitkisi” ve “UFO bitkisi” de denmektedir.
Pilea çiçeği daha ziyade eşsiz görünüme sahip yapraklarından dolayı yetiştirilmektedir. Bu bitki her ne kadar ilkbahar aylarında küçük, beyaz çiçekler üretiyor olsa da kapalı ortamlarda yetiştirildiğinde pek çiçek açmaz. Bu büyüleyici ev bitkisini nasıl yetiştirebileceğinizi siz de kolaylıkla öğrenebilirsiniz!
Pilea Çiçeği Bakımı
Bu popüler ev bitkisine ulaşmanız biraz zor olsa da bir tane edindiğiniz vakit bakımının ne kadar da kolay olduğuna şaşıracağınıza hiç şüphemiz yok! Pilea çiçeğinize parlak ışık tedarik ettiğiniz, onu yarı düzenli olacak şekilde suladığınız ve ilkbahar-yaz aylarında gübreyle azar azar beslediğiniz takdirde bitkiniz coşacaktır. Buna ek olarak, Pilea çiçeği çok pratik bir şekilde çoğaltılabilir. Sağlıklı bir bitki, daha fazla bitki elde etmek için kolaylıkla bölebileceğiniz çok sayıda filiz üretebilir. Onları arkadaşlarınızla paylaşabilir veya kendinize saklayabilirsiniz. Pilea çiçeğinden bir tane edindiniz mi ikincisini almanız asla gerekmeyecek!
Işık
Pilea çiçeği orta parlaklıkta dolaysız ışıkta serpilir. Orantılı bir görünüme sahip olması için bitkinizin yerini düzenli olarak değiştirmelisiniz. Yakıcı ve doğrudan ışık alan yerlerden kaçınmalısınız; zira bu durumda bitkinizin narin yaprakları kuruyup kavrulabilir.
Bu bitki daha az ışıkla da idare edebilir; ancak bu durumda uzun ve ince bacaklı bir bitki haline gelecek, daha az filiz üretecek ve madeni para biçimli yaprakları küçülecektir. Genel anlamda bu bitki parlak ışık alabildiği sürece en sağlıklı ve büyüleyici haline kavuşur.
Toprak
Pilea çiçeğinizi verimli, iyi drene edilmiş bir toprağa dikin. Tabanında turba ya da hindistancevizi lifi olan, yüksek kaliteye sahip ve organik bir toprak karışımı idealdir. Drenajı artırmak ve sırılsıklam olmasını engellemek için toprağı perlit ile ıslah edebilirsiniz. Toprak pH’ının ise 6.0-7.0 civarında olması bu bitki için idealdir.
Sulama
Her dem yeşil kalan bu çok yıllık bitkinin su ihtiyacının orta düzeyde olduğu kabul edilir. Bitkinizin iki sulama arasında kısmen de olsa kurumasını bekleyip ardından onu güzelce sulamalısınız. Pilea çiçeğinin yaprakları, bitki kuruduğunda sarkacaktır. Bu da, sulama vaktinizin geldiğini size hatırlatabilecek iyi bir işarettir.
Isı ve Nem
Oda sıcaklığının ve nemin orta düzeyde olması Pilea çiçeği için uygundur. Mümkünse onu aşırı kurak ortamlardan uzak tutmanızda yarar vardır. Bu da, genellikle, bitkinizi ısıtıcı fanlardan ve radyatörlerden uzak tutmanız gerektiği anlamını taşır.
Pilea çiçeği dondurucu soğuklara dayanıklıdır; ancak onu sıcaklığın 10 santigrat derecenin altına düştüğü kapalı ortamlarda tutmamanız gerekir. Bununla birlikte, kış aylarında bitkinin soğuğa kısa süreli maruz kalması çiçeklenmesini teşvik edebilir.
Gübre
Pilea çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez gübre ile beslenmeyi sever. En iyi sonucu almak için dengeli, çok amaçlı bir gübre tercih etmelisiniz. Bitkinin durgunlaştığı sonbahar ve kış aylarında ise ona gübre vermenize gerek yoktur.
Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi
Muntazam bir şekilde bakıldığında Pilea çiçeği çabucak büyür ve saksısı, kökleri ve filizleri ile dolup taşar. Bitkinizin saksısını toprağı tazelemek adına yılda bir defa, ilkbaharın başlarında ya da yaz aylarında değiştirmek için dilerseniz filizlerini koparabilir ve eskisinden bir boy büyük bir saksı tercih edebilirsiniz.
Pilea çiçeğiniz için saksı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli husus drenajın yeterli olup olmadığıdır. Kısacası, saksının bir drenaj deliği olduğundan emin olmalısınız!
Bu bitki plastik, seramik ve toprak saksılara iyi uyum sağlar. Yine de, toprak saksı tercih edecek olursanız bitkinizi daha sık sulamanız gerekeceğini unutmayın; zira bu tarz saksılar topraktaki suyu emer.
Pilea Çiçeğinin Çoğaltılması
“Paylaşımcı bitki” olarak adlandırılan Pilea çiçeği, çabucak yeni filizler üreteceği için, sağlıklı olduğu sürece çoğaltılması son derece kolay olan bir bitkidir. Bu filizler kök sisteminden büyür; ancak genellikle eski yaprakların döküldüğü yerlerde, ana bitkinin gövdesi boyunca uzanan yumrulardan büyüdükleri de görülür.
Filizler beş-on santimetrelik uzunluğa eriştiklerinde dilerseniz onları ana bitkiden ayırabilirsiniz. Bitkinizin tam anlamıyla gelişmiş ve gür görünmesini istiyorsanız bu filizleri ana bitkinin üzerinde bırakabilirsiniz de.
Bir filizi ana bitkinin köklerinden ayırmak için filizin köklerini ortaya çıkarmak adına toprağın etrafını nazikçe kazın. Temiz bir bıçak ya da budama makası yardımıyla esas kökü toprağın 3-4 santimetre altından kesin. Bölmüş olduğunuz kısmı derhal ayrı bir saksıdaki nemli toprağa alın. Yeni bitki saksısında kök sistemi geliştirene kadar toprağı nemli tutun; fakat onu sırılsıklam hale getirmeyin. Ardından, uygun bir sulama ve gübreleme düzeni belirleyin.
Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar
Pilea çiçeği belli bir haşereye veya hastalığa yatkın değildir; fakat ev ortamında büyütüldüğünde ev bitkilerine dadanan çeşitli haşerelerin istilasına uğrayabilir. Pamuklu bit, kabuklu bit, mantar sivrisineği ve örümcek akarı gibi haşerelere karşı tetikte olmalı ve bitkinizde bu haşerelerin bir istila başlattığını fark ederseniz onu duruma uygun şekilde tedavi etmelisiniz.