Durmaksızın çiçeklenen şahane bir ev bitkisi.
Daha ziyade “ruj çiçeği” olarak bilinen Aeschynanthus Radicans, herdem yeşil kalan, çarpıcı güzelliği ile gönüllerde taht kurmuş olan, tropikal bir ev bitkisidir.
Bu eşsiz bitkiye ismini veren, bordo renkli tomurcuklarının üzerinde beliren, capcanlı kırmızı tonlarıyla neşe saçan, tüp şeklindeki çiçekleridir. Bu çiçekler kümeler halinde büyür ve mumsu, parlak, yeşil yaprakların yanında, göz alıcı asmalara benzerler. Bu da onları askılı sepetler ve uzun, ince yapıdaki saksılar için mükemmel bir seçim haline getirir.
Epifit (başka bir bitki üzerinde gelişen) bir tür olan ruj çiçeğinin anavatanı, Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgeleridir.
Yeterli derecede ısı, nem ve dolaylı güneş ışığı aldıkları takdirde, bu bitkiler yılın büyük bir bölümünde çok sayıda çiçek açarak emsalsiz bir görsel şölen sergilerler. Bununla birlikte, bu bitkilerin en çok yaz ve sonbahar mevsimlerinde çiçeklendikleri bilinir.
Ruj çiçeğinin kokusu için tercih edilen bitkilerden biri olmadığını bilmenizde yarar vardır. Bu bitkinin çiçekleri keskin bir koku yaymasalar da kokularının pek etkili ve hoş olduğu da söylenemez.
Ruj Çiçeği Bakımı
Büyüleyici, tropikal bir görünüme sahip olsa da ruj çiçeği bakımı pek kolay olan bir ev bitkisi sayılmaz. Bu zarif bitki, ışığının ve nem oranının doğru seviyede ayarlanmasını ister.
Işık
Ruj çiçekleri aydınlık ortamları yeğlerler; fakat dolaylı ışık almaları gerekir. Aşırı derecede direkt güneş ışığı yapraklarının kuruyup solmasına neden olurken yetersiz ışık da çiçeklenmeyi sekteye uğratır ve çiçeğin yapraklarını dökmesine yol açar.
Toprak
Doğal olarak yetiştikleri nemli ve tropikal bölgelerde bu bitkiler dalların, kaya yarıklarının ve hatta diğer bitkilerin üzerinde epifit bitkiler olarak kök salıp yetişirler. Ruj çiçeklerini diktikten sonra köklerinin çürümemesi için bakımlarına özen göstermeniz gerekir.
Saksıda yetişen ruj çiçekleri için güzelce hava alan, dengeli bir şekilde nemlendirilen, hafif toprak karışımları idealdir. Çoğu kişi karışımlarına kum ve turba yosunu katmayı tercih eder; zira bu maddeler drenaj düzeyini artırdığı gibi toprağın sıkışmasına engel olur ve suyun iyi emilmesini sağlar.
Sulama
Ruj çiçeği özellikle de en verimli büyüme döneminde sürekli neme ihtiyaç duysa da aşırı sulama ve satürasyon kök çürümesine, yaprakların dökülmesine ve mantar hastalıklarına neden olabilir.
Orta düzeyde sulama idealdir. Toprak karışımının tamamen kurumasına engel olmanız ve toprağın en üstündeki birkaç santimlik bölümü kurumaya başladığında bitkiyi hafifçe sulamanız yeterli olacaktır.
Isı ve Nem
Ruj çiçeği sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmek için 18-24 santigrat derece civarında sıcaklığa ihtiyaç duyar. Tropikal bir tür olduğu için ısıya ve bolca neme önem verir. 10 santigrat derecenin altına düşen sıcaklıklar bu bitki için uygun değildir ve genellikle bu tür durumlarda bitki yapraklarını dökmeye başlar.
Ani ısı değişimleri ya da cereyan da bu bitki için sorun teşkil eder. Bu nedenle, ruj çiçeğinizi kapıların, cereyan yapan pencerelerin ya da klimaların yanına koymamanız gerekir.
Gübre
Ruj çiçeğinizi büyüme döneminde yavaş salınımlı bir gübreyle düzenli olarak beslemeniz yararlı olacaktır.
Ruj Çiçeği Türleri
Ruj çiçeğinin ne kadar popüler bir bitki olduğunu düşününce çok sayıda kültivarının yetiştiriliyor olmasına şaşırmamak gerek! En sık rastlanan türlerden bazıları şunlardır:
- Aeschynanthus radicans “Curly”: Bu kültivarın yaprakları pürüzsüz ve dümdüz değil, dalgalı ve kabarıktır. Anlayacağınız, diğer bitkiler arasında epey gösteriş yapar ve hemen fark edilir.
- Aeschynanthus radicans “Mona Lisa”: Bu tür, klasik ruj çiçeğinin canlı kırmızı tonunu değil, karakteristik turuncu-kırmızı tonlar sergileyen şahane çiçekleriyle bilinir.
- Aeschynanthus radicans “Variegata”: Bu kültivarın yeşil yapraklarında sarının, beyazın ve krem renginin büyüleyici tonlarına rastlanır.
Budama
Ruj çiçeği tırmanıcı bir bitki türü olduğundan saplarının budanması dağınık görünmesini önler. Bu sayede, bitki aynı zamanda daha sağlıklı ve gür bir şekilde büyüyecektir.
Ruj Çiçeğinin Çoğaltılması
Bu bitkiler sap kesme yöntemiyle kolaylıkla çoğaltılabilirler.
Bitkinizin üzerinde sağlıklı, genç görünen bir sap belirleyip bu sapın yaklaşık olarak 12 santimetresini kesin. Keseceğiniz sapın üzerinde hiç tomurcuk olmamalı ve birkaç tanesi hariç yaprakların hepsini koparmalısınız. Kesik ucu saksıya almadan önce köklendirme hormonuna batırmak faydalı bir işlem olabilir.
Toprak karışımı nemli kaldığı, kesik uç da sıcak tutulduğu ve direkt ışığa maruz bırakılmadığı müddetçe genç bitkiniz yaklaşık olarak 10 gün içerisinde köklenmeye başlayacaktır.
Tohumdan Yetiştirme
Bu bitkileri sap kesme yöntemiyle çoğaltmak son derece kolay olsa da tohumdan yetiştirmek de elbette bir başka seçenektir. Bunun için, bitkinin tohumlarını ılıman bir yerde, oda sıcaklığında ekmeniz gerekir. Toprak karışımı yalnızca tohumların üzerini kapatmalı ve tohumlar yaklaşık 20-25 santigrat derece sıcaklıkta tutulmalıdır. Fideler takriben 10 gün içerisinde çimlenecektir.
Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar
Ruj çiçeklerinin haşereler konusunda pek ciddi sorunu olmaz; ancak aşırı sulandıkları zaman mantar hastalıklarına ve yaprak lekelerine yatkın hale gelebilirler. Bu bitkinin yaprakları nemli bırakılmamalı ve toprak karışımları iyi drene edilmiş olmalıdır.