Salon çamı (Arokarya) gerçek bir çam ağacından ziyade peyzaj ağacı olarak yetiştirilmekte ya da iç mekan bitkisi olarak tercih edilmektedir. Çok düz bir gövdeye ve yaprak adı verilen, kısa, içe kıvrık iğnelerle kaplı ve hoş görünen asimetrik dallara sahiptir.
Diğer bölgelerde ise yavaş büyüyen salon çamı genellikle kurdeleler veya süs eşyalarıyla süslenerek canlı yılbaşı ağacı olarak yetiştirilir. Ağaç çoğunlukla yılbaşı geçtikten sonra atılır ancak iç ortamda süs bitkisi olarak bakılmaya devam edilebilir ya da ilkbaharda havalar ısındığında dış ortama ekilebilir. Ağaç kediler veya köpekler için zehirli olabilir.
Salon Çamı Bakımı
Salon çamı hem iç ortamda hem dış ortamda yetiştirilebilir. Her koşulda büyümeseler de oldukça dayanıklıdırlar ve farklı koşullarda gelişebilirler. Bu ağacı dışarıya dikecekseniz tamamen güneş alan bir yer ve gözenekli, orta derecede nemli ve kumlu toprak tercih edebilirsiniz. Dikildikten sonra kuru koşullara bir ölçüye kadar dayanır.
İç ortamda tutacaksanız gözenekli, kumlu ve hafif asidik bir saksı toprağı kullanın. Standart saksı toprağına ekstra turba yosunu ekleyerek toprağın asitliğini ve gözenekliliğini arttırabilirsiniz. Toprağı çok ıslatmadan nemli tutun ve bitkinin olabildiğince ışık almasını sağlayın.
Salon çamı açık tohumlu bir bitkidir, yani dişi ve erkek üreme organları aynı bitkide bulunur. Neredeyse tüm Salon Çamları genellikle Pasifik bölgesinden ithal edilen tohumlardan yetiştirilir. Evde yetiştirenlerin çoğu tohumlarla veya çoğaltmayla uğraşmaz. Kesmeye çalışmayın yoksa bitki ölebilir.
Işık
Salon çamı mümkün olduğunca tamamen güneş görmeyi sevse de loş koşullarda nispeten uzun süre (aylarca) dayanabilir. Bu nedenle saksıdaki bitkinizi kış mevsiminde içeride tutabilirsiniz, yaz geldiğinde ise dışarıda güneş gören bir yere taşıyabilirsiniz.
Bitkiniz içeride tutulurken uzamaya başlarsa bu durum düşük ışık ve yoğun gübreden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumda bitki daha fazla güneş ışığı alana kadar gübreyi kesin. Her tarafı eşit ışık alacak şekilde sık sık çevirmek faydalı olacaktır.
Toprak
Bu bitkiler asit seven bitkilerdir. Turba bazlı saksı toprağı turba parçalandıkça kademeli olarak asitleneceğinden iç ortam bitkileri için mükemmel bir topraktır.
Dışarıda bahçeye dikilecekse kumlu ancak tercihen turba içeren zengin bir toprağa dikilmelidir.
Su
Salon çamları sulandığında canlandıklarından susuzluğa ve tuza kısmen dayanıklıdır. Yeniden sulamadan önce toprağın biraz kurumasını beklemeniz tavsiye edilir. Yani bitki iç mekandaysa bir ila iki haftada bir sulayabilirsiniz. Saksının dibinden su çıktığını görene kadar su verin.
Sıcaklık ve Nem
Salon çamının ana vatanı Güney Pasifik olduğundan bu bitkiler sıcaklığın 18 ila 21 °C arasında olduğu ılık ve nemli iklimleri tercih ederler. Daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklarda da hayatta kalabilir ancak sıcaklık 2 °C’nin altına indiğinde ölebilir. İç mekanda bakılırken nemi sabit tutmak için bitkiye sprey şişesiyle düzenli olarak su püskürtün veya saksısını suyla dolu bir tabağın üzerine koyun (fakat köklerinin su içinde kalmasına izin vermeyin). Ancak, bu bitki çoğu alt tropikal bitkiye kıyasla kuru iç mekan havasına daha fazla dayanıklıdır.
Gübre
Işığın az olduğu zamanlarda gübrelemeye ara vermek en iyisi olsa da büyüme dönemi boyunca salon çamınızı hafif sıvı bir gübreyle besleyin.
Salon çamları (özellikle de genç ağaçlar) zayıf kök sistemlerine sahiptir. Köklerini güçlendirmek için düzenli gübre vermelisiniz ve desteğe ihtiyacı olduğunda destek çubuğu kullanabilirsiniz.
Salon Çamı (Arokarya) Türleri
Piyasada yalnızca tek bir türü vardır: Araucaria heterophylla. Bu bitkinin farklı çeşitleri veya adı bilinen başka türleri yoktur. Bu aileye ait başka birkaç tür bazen orijinal bitki olarak yanlış etiketlenip satılmaktadır. Bu türler, A. columnaris, A. araucanave A. bidwillii‘dir. Bunlarla karşılaşma ihtimaliniz düşüktür ancak bir gün bir şekilde elinize geçerse kültürel gereksinimlerinin benzer olduğunu unutmayın.
Budama
Alt yaprakların ölmesi iç mekan bitkilerinde yaygın görülen bir durumdur, bu ölü yaprakları sökün. Genellikle ağacın tepeden budanması tavsiye edilmez ancak, saksıdaki ağacınız ona ayrılan alan için çok fazla büyürse orta dalı kesin. Bu, ağacın o noktadan itibaren dallanmasına neden olur ve bitki klasik yaprak dökmeyen görünümünü kaybetse de bu tür budama genellikle ağacın sağlığını etkilemez.
Dışarıda yetiştirilen ağaçların ölü ve hastalıklı dallarını çıkarın, ancak bunun dışında rutin budama yapmaya gerek yoktur.
Salon Çamının Saksıya Ekilmesi ve Saksısının Değiştirilmesi
Saksıdaki bir salon çamının saksısı yalnızca kökleri düğümlendiğinde veya kökleri saksı altındaki deliklerden dışarı çıkmaya başladığında değiştirilmelidir. Genç salon çamları çok hızlı büyümezler, bu yüzden saksısını üç yılda bir değiştirebilirsiniz. Bitki olgunlaştıkça daha hızlı büyümeye başlayacaktır.
Salon çamınızın saksısını ilkbaharda değiştirin ve bitkiyi daha büyük bir saksıya aktaracaksanız saksının bitkiyi dik tutmaya yetecek kadar ağır olmasını sağlamak için saksı kumu gibi ağır maddelerin bolca bulunduğu toprak kullanın. En uygun seçenek, hafif asidik, turbalı ve kumlu saksı toprağıdır. Yeni saksının önceki saksıdan yalnızca birkaç cm büyük olması yeterlidir, ayrıca saksının altında bol miktarda delik bulunduğundan emin olun.
Kışlatma
Salon çamları ılık havayı sever ve 2 °C’nin altındaki sıcaklıklara dayanamaz. Bitki, dona maruz kaldığında sararmaya başlar ve ölür.
Saksıdaki salon çamınız dışarıdaysa içeri getirin ve cereyandan uzak tutun. Nemin yüksek olduğu (kış ayında kuru evde böyle bir yer bulmak zordur) ve tam ve parlak güneş ışığı alan bir odaya koyun. Yalnızca toprağın yüzeyine dokunduğunuzda kuruluk hissettiğinizde sulayın.
Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları
Salon çamları, yaprak biti, pamuklu bit, kabuklu bit, akar ve beyazsinek gibi zararlılara karşı savunmasızdır. Mümkünse böyle bir istilanın olabildiğince erken farkına varın ve en az toksik seçenekle tedavi edin. Salon çamlarında aşırı sulamadan kaynaklanan ve ağacın tüm bölümlerinin sararıp kahverengileşmesine ve en sonunda ölmesine sebep olan antraknoz gibi mantar hastalıkları da görülebilir.
Salon Çamlarıyla ilgili Yaygın Problemler
Bakımı kolay olan bu ağaç yaşamında bazı zorluklarla karşılaşabilir. İğnelerin renginin değişmesi bir problem olduğunu gösterir.
İğnelerin Kahverengileşmesi
Ağaç soğuğa dayanamaz fakat aynı zamanda aşırı sıcağa da dayanamaz. Büyük sıcaklık dalgalanmaları iğnelerin kahverengileşmesine neden olabilir. Kahverengi iğneler, aynı zamanda bitkinin gereğinden fazla veya eksik sulandığının bir göstergesi de olabilir.
İğnelerin Sararması
İğneler sararırsa ağaç yeterince güneş ışığı almıyor olabilir. Ya da çok fazla güneş ışığı alıyor olabilir. Aşırı sıcaklık değişimleri de iğnelerin sararmasına neden olabilir.
İğnelerin Dökülmesi
İğneler iki sebepten dökülür: Ağacınız aşırı sulanıyor olabilir veya yeterince güneş ışığı almıyor olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Salon Çamlarının Bakımı Kolay mı?
Salon çamları yeterli nem olduğu sürece hem iç mekanda hem dış ortamda kolaylıkla bakılabilir.
Salon Çamı Ne Kadar Yaşar?
Bu bitki dona karşı korunduğu müddetçe uzun yaşar, uygun koşullarda 150 yıl kadar hayatta kalabilir.
Salon Çamları Kozalak Çıkarır mı?
Bu bitki olgunlaştıktan sonra kozalak çıkarır. Dişiler 15 yaşını geçtiğinde, erkekler ise 50 yaşını geçtikten sonra kozalak çıkarır.