Sardunya çiçeği, süs bitkisi severler tarafından en çok tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır.
Kırmızı ve mor renkli çiçekleriyle adeta görsel bir şölen sunan sardunya çiçeği balkonlarda ve bahçelerde yetiştirilmek için uygundur.
Peki sardunya çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sardunya çiçeği çeşitleri nelerdir? Sardunya nasıl çoğaltılır?
İşte sardunya hakkında merak edilenler…
Sardunya Ne Demek?
Sardunya çiçekleri, gül ve menekşe çiçekleri gibi romantik ilişkilerde anlamlandırılan çiçeklerden biridir. Sardunyalar Orta Çağ’dan bu yana sonsuz aşkı temsil etmektedir.
Sardunya çiçeğinin aynı zamanda çiftler arasındaki sadakati pekiştirdiğine ve güçlendirdiğine inanılır. Eski dönemlerden bu yana; gücü ve zarafeti simgeleyen sardunya çiçekleri bu özellikleri ile evlenme teklifi edilirken de sıklıkla tercih edilmektedir.
Sardunya Çeşitleri
Çok fazla çeşidi bulunan sardunyaların bir kısmı vahşi doğada yer alırken bir kısmı ise evlerde yetiştirilen salon bitkileri arasında yer almaktadır. Türleri oldukça fazla olan sardunlar dört grupta yer alır. Bu gruplar; sakız sardunya, ceylangözü sardunya, normal sardunya ve kokulu sardunyalardır.
Sakız sardunyalar sıcak iklimlerde yetiştirilmek için uygundur. 15 derecenin altında yaşayamayan sakız sardunyalar aşırı sulama ile sararabilmekte ve solabilmektedir.
Ceylangözü sardunyalar evlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Ceylangözü sardunyalar bakımı en hassas olan sardunya çeşididir.
Normal sardunya türü ise saksı içerisinde yetiştirilebilen ve iç mekanlarda en fazla tercih edilen sardunya çiçeğidir.
Kokulu sardunya çeşidi eşsiz kokusu ile öne çıkmaktadır. Kokulu sardunya türü güzel kokulu süs bitkisi sevenler için ideal bir seçim olacaktır.
Sardunya Çiçeği Bakımı
Soğuk iklimlerde yetişmeyen sardunya çiçekleri aşırı sıcak ortamları da sevmemektedir.
12 – 15 °C derece arasında oda sıcaklığında muhafaza edilen sardunya bitkileri çok hızlı şekilde gelişir ve çiçeklenir. Genelde bahçe ve balkon gibi dış mekanlarda bakılan sardunyaların kapalı ortamlarda bakımı oldukça zordur. Saksısı ışık alacak şekilde konumlandırılan sardunyalar çok daha hızlı büyür.
Her çiçekte olduğu gibi sardunya bitkilerinin de sulama sıklığı ve miktarı büyük önem taşımaktadır. Kışın haftada bir ya da iki kere sulanan sardunyalar yaz aylarında ise haftanın en az 3 günü sulanmalıdır.
Sularken toprağın her yerinin su almasına dikkat edilmelidir. Sardunya toprağı yeteri kadar su almadığı takdirde çiçeklerin hastalıklara yakalanma ihtimali artmaktadır.
Sardunya Tohumu
Sardunya bitkisi sıklıkla tercih edilen süs bitkileri arasında yer aldığından peyzaj bitkilerinin satıldığı noktalarda tohumuna ya da fidesine kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
Sardunya çiçeği tohumu, sardunya bitkisinin çiçek açan yapraklarının dökülmesiyle elde edilen; iplik şeklinde görülen tohumlardan oluşur. Elde edilen sardunya tohumları ince iplik şeklinde alınır ve hazırlanan uygun toprağa ekilerek yetiştirilir.
Sardunya Tohumu Ne Zaman Ekilir?
İç mekanda yetiştirilmek istenen sardunyalar; sonbaharda tohumları alınarak ekilebilir. Dış mekanda yetiştirilmek isteyen sardunyaların ise ilkbahar aylarında ekilmesi önerilir.
Ev koşullarında yetiştirilmek istenen sardunyaların ekimi veya dikimi uygun koşullar sağlanan her mevsimde yapılabilmektedir.
Sardunya Nasıl Çoğaltılır?
Sardunya tohum ile ekilmeden de çoğaltılabilmektedir. Çelik şekli ile yetiştirilmesi oldukça kolay olan sardunya dalları koparılarak bir müddet suda bekletilip köklendirilmesiyle de çoğaltılabilmektedir.
Sardunya çoğaltmak için bitkinin dallarından biri temiz bir bıçak ile kesilir ve direkt toprağa dikilir.
Kesilen sardunya dalı suda köklendirme ile de çoğaltılabilir. 2-3 yapraklı bir sardunya dalı kesilip bir çay bardağı suya koyulur. Su azaldıkça üzerine su eklenir ve köklenmesi için bırakılır.
Sardunya tek bir yapraktan bile tutabilen ve kolaylıkla çoğaltılabilen bir bitkidir.
Sardunya Çiçek Açmıyor
Çoğalttığınız ve sağlıklı bir şekilde yetiştirdiğiniz sardunyanız çiçek açmıyorsa dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar olduğunuz söyleyebiliriz.
Sardunya bitkinizin çiçek açmasını destekleyen en önemli faktörlerden biri konumudur. Işıklı ve dolaylı olarak gün ışığı alan sardunyaların çiçeklenmesi daha hızlı olacaktır.
Mevsimsel olarak sardunya toprağınızı kontrol etmeniz ve nem oranına göre sulama yapmanız sardunya bitkinizin doğru ve zamanında çiçeklenmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda sulama yaptığınız sularda seçici olmanızda fayda vardır. Çok kireçli ya da çok soğuk sular sulama yapmanız için uygun değildir.
Sardunya bitkinizde böceklenme meydana geldiğinde, çiçekler için üretilen böcek ilaçlarını kullanmanız önerilmektedir.
Çiçek açmayan sardunya bitkinizi hava akımlarından koruyun. Tam çiçekleneceği dönemde rüzgara maruz kalan sardunyalar, yıpranır ve çiçeklenmesi ertelenir.
Sardunya Renkleri
Sardunya bitkisinin anavatanı Güney Afrika’dır ve Avrupa’da 1700’lü yıllarda tanınmıştır.
Yarı otsu ve otsu formda çalılar olarak yetişen çok yıllık bir bitkisi olan sardunyalar farklı renk de türlerde karşımıza çıkmaktadır. Sardunya çiçekleri çok renkli olup alacalı ya da düz yapıya sahip olabilmektedir.
Doğada bilinen 400 türü bulunan sardunyaların kimisi mutasyona uğrayarak meydana gelir ve melezleme sonucu ortaya çıkar.
Sardunya Ne Zaman Budanır?
Sardunyalar budanmayı oldukça seven süs bitkilerindendir. Budama işlemi ile kurumuş ve sararmış yaprakları alınan sardunyalar temizlenir ve ölü yaprakların yayılması engellenir.
Ayrıca toplanan sardunya yapraklarında bulunan bakteriler temizlenerek bitkinin gelişimi korunur.
Sardunyaların şubat ve mart aylarında budanması önerilir. Saksıda çok fazla uzayan sardunya dallarının budanması çiçeğin yeterli oksijen almasına imkan sağlayacaktır.