Ana SayfaBanyoSauna mı Buhar Odası mı? Farkları Nelerdir?

Sauna mı Buhar Odası mı? Farkları Nelerdir?

Eviniz için sauna mı yoksa buhar odası konusunda mı karar vermeye çalışıyorsunuz? Aralarındaki ilk fark, her birinin sağladığı ısı türüdür.

Sauna, kapalı bir alanda genellikle sıcak kayalardan veya kapalı bir ocaktan kuru ısı oluşturur. Bir buhar odası, kaynar suyla dolu bir jeneratörden nemli ve hafif ıslak bir alan üretir.

Her ikisi de kasları gevşetmek ve rahatlatmak dâhil olmak üzere bir ton fayda sağlarken (isteğe bağlı bir SPA deneyiminin lüksünden bahsetmiyorum bile), bir buhar odası ayrıca nefes almaya da yardımcı olabilir.

Tasarım açısından ikisi de biraz farklıdır. Sauna ile buhar odasının maliyetinin ve kurulumunun özelliklerini anlamak, hangi seçeneğin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Sauna – Buhar Odası Karşılaştırması: Faydalar

Isı, vücutta zindeliği desteklemek için yüzyıllardır kullanılmaktadır ve hem saunalar hem de buhar odaları ısıyı vücuda sayısız şekilde fayda sağlamak için kullanılabilir. Ancak bunu nasıl yaptıkları biraz farklılık gösterir.

Saunalar, genellikle 85°C ile 95°C derece arasında bir yerde kuru ısı kullanır. Bu ısı, sahip olduğunuz sauna türüne bağlı olarak elektrik, odun, gaz veya kızılötesi ışık gibi çeşitli kaynaklardan gelebilir.

Buhar odaları ise size, yaklaşık 38°C ile 48°C dereceye kadar ısıtılan yüksek nemli bir ortam sağlar. Genel olarak saunalardan çok daha az sıcaktırlar, ancak %100 nemde hissettiğiniz ısı oldukça hissedilir derecededir.

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Isının vücut için faydaları, ister kuru ister nemli olsun aynıdır, yani saunaların ve buhar odalarının faydaları da hemen hemen aynıdır. Bu faydalar şunları içerir:

  • Stresin ve gerginliğin giderilmesi
  • Cilde kan akışının artması
  • Kan basıncının düşmesi
  • Dolaşımın desteklenmesi
  • Ağrıyan eklemlerdeki ağrının dinmesi
  • Bağışıklık sisteminin desteklenmesi

Ayrıca buhar odaları, akciğerlerin açılmasına destek olarak solunum sorunlarına yardımcı olabilir.

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Sauna – Buhar Odası Karşılaştırması: Maliyet

Hem saunalar hem de buhar odaları için dikkate alınması gereken iki maliyet faktörü vardır. Bunlar ünitenin kendisinin maliyeti ve kurulum maliyetidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu ünitelerden birini evinize alıp bir köşeye koymak ve ardından belki birkaç gün sonra kullanıp kaldırmak o kadar da basit değildir (ama buna daha sonra değineceğiz).

FIXR’re göre maliyet dökümü şu şekilde olabilir:

  • İki kişilik bir sauna için ortalama maliyet:  2,900 $ (ünite için 1,400 $ artı uzman bir tesisat için 1,000 $ – 2,000 $)
  • İki kişilik bir buhar odası için ortalama maliyet: 3,300 $ (Ünite için 1,000 $ – 5,000 $ artı uzman bir tesisat için 1,170 $ – 2,000 $)

Özel bir buhar odası mı istiyorsunuz? Bu size biraz daha pahalıya mal olacaktır, yani kurmadan önce tek başına ünitenin herhangi bir yerden nakliye bedeli 2,500 $ ile 8,000 $ arasındadır.

Sonuç: Bütçeye daha uygun seçenek açıkça bir saunadır ve becerileriniz varsa “Kendin Yap” kurulumunu seçerek daha fazla tasarruf edebilirsiniz. Ancak yine de bazı özelikler için bir elektrikçi getirmeniz gerekecektir (ki buda size yaklaşık 350 dolar ila 700 dolara mal olacaktır).

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Sauna – Buhar Odası Karşılaştırması: Kurulum

Hangi yolu seçerseniz seçin profesyonel kurulum maliyeti pahalıdır. Süreç oldukça farklı olsa bile bir sauna veya buhar odası kurulum maliyeti oldukça benzerdir.

Saunaları kurmak daha kolaydır, burada öncelikli odak noktası ışık düğmeleri ve ısı kumandaları gibi iç elemanlara enerji verilmesi olmalıdır. Tüm bu özellikleri ele almak için bir elektrikçiye ihtiyacınız olacaktır, saunanız gazla çalışacaksa bir tesisatçı da getirmeniz gerekebilir. Kızılötesi saunalar, özellikle kendi başınıza yapmayı planlıyorsanız, kurulumu en kolay olanıdır.

Suyun boşaltılmasına (drenaja) ihtiyaç duyulduğu için buhar odaları daha karmaşık bir kurulum süreci gerektirir. Mevcut bir duşu buharlı duşa dönüştürüyorsanız olsanız bile, yine de bu daha kolay olmaz. Su geçirmez contalar ve otuz santimetre başına 1/2” ila 2” eğimli tavanlar dâhil olmak üzere, çoğu duşta standart olarak bulamayacağınız buhar odalarına özel yapısal uygulama özellikleri vardır.

Sonuç: Saunaların kurulumu çok daha kolaydır ve evinizdeki herhangi bir boş iç alana saunayı yerleştirebilirsiniz. Saunalar en yaygın olarak banyolarda veya bodrumlarda bulunur.

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Sauna – Buhar Odası Karşılaştırması: Boyut

Hem saunalar hem de buhar odaları çeşitli boyutlarda mevcuttur ve ayrıca istediğiniz özelliklere göre özel olarak uyarlanabilirler. Ne kadar boş alana sahip olduğunuzu dikkate almanın yanı sıra, ünitenizin boyutunu belirleyecek diğer faktörler arasında, tercih ettiğiniz yerleşim düzeni ve aynı anda kaç kişiyi saunaya sığdırmak istediğiniz yer alır.

  • İki – üç kişilik bir sauna için ortalama boyut sauna is 122 cm x 183 cm ila 152 cm x 215 cm kadardır.
  • Bir buhar odası için ise tek kişinin sığmasını istiyorsanız, bir oturak için 38 cm ile birlikte 92 cm x 92 cm gibi asgari bir boyut seçmelisiniz.

Karar: İhtiyaçlarınızın ne olduğuna ve ne kadar boş alana sahip olduğunuza bağlı olarak sauna veya buhar odasının boyutunu optimize edebilirsiniz.

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Eviniz İçin Hangisi En Doğrusu?

Sauna ve buhar odası arasında karar vermek, her şeyden çok bir tercih meselesidir ve birçok insanın şu ya da bu şekilde oldukça doğrudan bir tercihi vardır. Ancak her ikisini de seviyorsanız, yukarıda belirtilen etmenlere bakmanın zamanı gelmiştir. Fiyat, boyut ve kurulum karmaşıklığı, seçeneklerinizi daraltmada çok önemli olacaktır. Neyse ki her iki şekilde de birçok avantaj elde edip evinize katma değer sağlayabilirsiniz.

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Sauna - Buhar Odası Karşılaştırması

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR