Selluka çiçeği, don olmayan bölgelerde yetişen hassas çok yıllık bir bitkidir. Kıvrımlı kabuk şeklinde, rengi açık pembe ile lavanta arasında değişen küçük ve güzel çiçekleri vardır. Bu çiçekler büyüme alışkanlığı bakımından olmasa da şekil olarak bezelye çiçeğine benzer.
Çiçekleri çok gösterişlidir, krem beyaz renginde tomurcuklar şeklinde çıkar ve daha sonra lavanta, pembe, mercan ve mor gibi daha parlak renklerde açılıverir. Çiçekleri aynı zamanda kokuludur, sümbül ile mor salkım konusu arası bir kokusu olduğu söylenir.
Yaprakları da göz alıcıdır, mükemmel bir duvar veya çit örtüsü olur çünkü hızlı büyüyen selluka çiçeğinin boyu 38 ve hatta 50 cm’e ulaşabilmektedir. İhtiyaçlarınıza uygun şekilde kolayca budayabilirsiniz.
Selluka Çiçeği Bakımı
Bu güzel ve hızlı büyüyen çiçek, bakımı düzgün yapıldığı takdirde yıllık bitki olarak da yetiştirilir, dört ila sekiz hafta boyunca hoş kokulu çiçekler ve tüm yaz boyunca da bol bol yaprak verecektir.
Işık
Selluka çiçeği kısmen güneş gören yerleri sever. Sıcak yetişme bölgesinde, sıcak yaz günlerinde tam güneş biraz fazla gelebilir, bu nedenle bitkinizin durumunu takip ederek solma, yanma veya kuruma belirtileri olup olmadığına bakın.
Selluka bitkinizi çok yıllık bir bitki olarak yetiştirecekseniz tercihen sabah üç ile dört saat doğrudan güneş alabileceği bir yer seçin. Üzerine diğer bitkilerin gölgelerinin vurduğu bir nokta da iyi bir seçimdir.
Daha ılıman bölgelerde, selluka bitkinizi yıllık bitki olarak yetiştirecekseniz veya saksı içinde kışı geçirecekse daha fazla güneşi kaldırabilir.
Toprak
Selluka bitkisi zengin, tınlı ve drenajı iyi olan toprakları sever. Toprağınızın modifikasyona ihtiyacı varsa kompost ve turba yosunu ilave edebilirsiniz.
Su
Tropik bir bitki olan selluka bitkisi düzenli olarak sulanmayı sever. Toprağın 5 cm üstü kuruduğunda bitkiyi iyice sulayın, suyu çekmesine izin verin. Sellukaya su püskürterek sevdiği nemli ortamı sağlayabilir ve özellikle sıcak günlerde çiçeklerin kurumasını önleyebilirsiniz.
Sıcaklık ve Nem
Bu bitki havanın biraz nemli olmasını sever çünkü yetiştiği tropik ortamın koşulları oluşmuş olur.
Budama
Çok yıllık bitki olarak yetiştirecekseniz selluka bitkisi ölü yapraklar ve bozuk çiçeklerden kurtulmak için düzenli olarak budanmak ister. İlkbaharda yeni dallar çıktığında budayın, yeniden uzamaya başlayana kadar güçlü olan birkaç asmayı canlı tutun.
Selluka çiçeğinizi her mevsimde budayabilirsiniz çünkü hızlı büyüme alışkanlığı sayesinde düzenli olarak hafifçe budamaya çok iyi karşılık verir.
Selluka Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Selluka çiçeğine uygun yetişme koşullarını sağladığınız takdirde bitkiyi tohum veya çelikten kolaylıkla çoğaltabilirsiniz.
Tohumları (soğuk havalardan zarar görmeden kapsüllerin içinden toplanır), iyi bir drenaj sağlamak için bol miktarda perlit veya vermikülit bulunan nemli ve hafif asidik saksı karışımına ekin. Güneş alan bir pencerenin önüne koyun. Bitki yetiştikten sonra daha büyük bir saksıya alabilirsiniz.
Kışı Geçirmek
Bu bitki, soğuk bölgelerde hayatta kalması imkânsız olan tropik bir bitkidir, bu yüzden bazı yetiştiriciler kışın bitkiyi içeri alır. Bazı fidanlıklarda bahçenize götürüp ekmek için selluka bitkisi bulabilirsiniz. Ancak, soğuk bir bölgede yaşıyorsanız bitkiyi bir saksıya ekip kış boyunca içeride tutmanız gerekir.
Asmaları kesebilirsiniz, bir sonraki mevsim hemen geri uzayacaktır, selluka bitkinizi öldürürüm diye korkmayın, sıcak ve güneş ışığı altında hızlıca büyüyecektir.
Bu asmalar bol miktarda doğrudan güneş ışığını sever. Kış boyunca, günde en az dört saat güneş alan aydınlık bir pencereniz varsa burada rahat edecektir, don tehlikesi geçtikten sonra bitkinizi yeniden dışarı çıkarabilirsiniz.
Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar
Bu bitkiler genellikle böcek istilalarına uğramaz ancak karıncalar tarafından tozlaştırılır. Bu tozlaşma birkaç gün sürer ve beyaz tohumcuklar belirir.
Kapalı tohumların içindeki sulu nektar karıncaları kendine çeker (aynen şakayıklar da karıncaları kendine çekerek taç yapraklarını açar). Bu sürece müdahale ederseniz bitkiniz tohum üretmez, bu yüzden bırakın karıncalar işlerine baksın. Yakın zaman sonra giderler ve selluka bitkiniz de onların bu yaptıkları sayesinde daha sağlıklı hale gelir.