Ana SayfaBahçeSıçan Kuyruğu Kaktüsü Bakımı ve Çoğaltılması

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü Bakımı ve Çoğaltılması

Sıçan kuyruğu Kaktüsü (Aporocactus flagelliformis), Meksika’nın güneybatısı ve Orta Amerika’nın bazı bölgelerine özgü gösterişli bir kaktüstür. Bitkiye adını veren ve olgunlaştığında 120 cm uzayabilen uzun ve sarkan gövdesiyle bilinir.

Sıçan kuyruğu kaktüsü, ilkbahar ve yazın başında çiçek açar ve çiçekleri genellikle kırmızımsı mor renktedir ancak pembe ve turuncu gibi kendine has renkte çiçek açan türleri de vardır. Çiçekleri boru şeklindedir ve 5 cm kadar geniştir.

İlkbaharın sonlarında çiçek açma döneminde fazla çiçek verir ancak her bir çiçeğin ömrü en fazla birkaç gündür.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü Bakımı

Sıçan kuyruğu kaktüsü bitkisi asılı sepet içinde en güzel görünür. Saksıya saksı toprağı doldurmadan önce saksıya bir kat turba yosunu veya başka bir organik malzeme yerleştirin. Bu bitki kuraklığa toleranslıdır ve çok az bir bakımla uzun süre yaşayabilir.

Yılda bir kez saksısını yenileyip bolca besin verirseniz ilkbaharda hoş pembe çiçekler verecektir.

Işık

Bu bitki, çöl koşullarında yaşayan bir kaktüstür, dolayısıyla yıl boyunca parlak ve doğrudan güneş ışını aldığında büyüyecektir. Doğrudan güneş ışığı alması için güney veya batıya bakan bir pencere önüne koyun.

Toprak

Zengin saksı toprağı en iyisidir. Her iyi organik saksı karışımı işinizi görecektir.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü

Su

Büyüme döneminde düzenli olarak sulayarak toprağı hafif nemli tutun. Sonbaharda sulamayı azaltın ve kışa geçerken daha da azaltın. Kışın uykuda olduğu dönemde genellikle suya ihtiyaç duymaz ancak toprak tamamen kurumuşsa biraz su verebilirsiniz.

Sıcaklık ve Nem

Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbaharda normal oda sıcaklıkları uygundur. Kışın bitkinin dinlenme dönemini destekleyecek nispeten serin bir yere konulması faydalıdır. 10°C ideal ancak bu kadar serin olmasa da olur.

Genel olarak 4-5°C gibi düşük ve 32°C gibi yüksek sıcaklıkları tolere edebilen oldukça dayanıklı bir kaktüstür ancak dona karşı dayanıklı olmadığı için daima dondan korunmalıdır.

Sıçan kuyruğu kaktüsü için çoğu ev ortamındaki nem düzeyi uygundur. Yüksek nem bitkinin gövdesinin çürümesine neden olurken aşırı kuraklık da örümcek akarları gibi sorunlara yol açabilir.

Gübre

Sıçan kuyruğu kaktüsünüze ilkbahar ve yaz aylarında büyüme dönemi süresince iki haftada bir yarı konsantrasyona seyreltilmiş sıvı gübre verin.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü

Bitkinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması

Sıçan kuyruğu kaktüsü oldukça hızlı büyür ve her yıl büyüme dönemi sona erip bitkinin çiçeklenmesi tamamlandığında saksısı değiştirilmelidir. Bitkinin tam olgunlaşmış olup olmamasına bağlı olarak daha geniş bir saksı veya sepet gerekli olabilir ancak saksı toprağı kesinlikle yenilenmelidir. Bu kaktüs besinleri hızlı tüketeceği için saksısını yenilendiğinde kendisi de tazelenecektir.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü

Sıçan Kuyruğu Kaktüsünün Çoğaltılması

Tohumdan da çoğaltılabilen A. flagelliformis en iyi çelikten üretilir. Gövdeden bir parça kesin ve birkaç gün kurumasını bekleyin, kesilen uç kabuk bağlayacaktır. Daha sonra ise çeliği zengin organik toprak bulunan bir saksıya ekin. Birkaç hafta içinde köklenecektir.

Bol güneş ışığı aldığından emin olun ve nemli tutun. Çok sayıda gövdesi olduğu için yediveren cinsi bir çiçektir ve her sezon yeni türler üretilebilir.

Kaktüs bakımı ile ilgili genel bilgiler için bu yazımızı okumanızı öneririz. https://evterapisi.com/kaktus-bakimi/

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR