Ana SayfaÇiçekSinekkapan Bitkisinin Yetiştirilmesi

Sinekkapan Bitkisinin Yetiştirilmesi

Drosera capensis olarak da bilinen ve güneş gülü gibi kulağa nazik gelen bir adı olmasına rağmen bu bitki etobur bir bitkidir. 90’ın üzerinde farklı türü olan en geniş etobur bitki ailesine dahildir. Bu türlerde de çok sayıda alt tür bulunmaktadır ve King Sundews, Temperate Sundews ve Rosetted Sundews gibi tanımlayıcı isimleri vardır.

Yeşil yaprakları türüne göre dar, oval veya yuvarlak gibi farklı şekillerde olabilmektedir. Bu bitkiler türüne göre çok farklı büyüklüklerde olabilir ancak dışarıda satılan türlerin çoğu oldukça küçüktür.

Sinekkapan Bitkisi

Yaprakları kokusuyla böcekleri kendine çeken bir mukus salgılayan ince saplı (bazen “tentakül” olarak da adlandırılır) bezlerle kaplıdır. Yaprakların yapışkan yüzeyi böcekleri yakalar ve böcekler burada sindirilir. Yaprak avını sindirmek için kıvrılır daha sonra tuzağı dinlendirmek için yeniden açılır. Bu süreç dört ila altı gün alır.

Sinekkapan bitkisi gibi bir bitki için bu davranış kimilerine canice gelirken kimileri bunu büyüleyici ve bitki dünyasındaki çeşitlilik bakımından öğretici buluyor. Yaz aylarında insanı sokan sinekleri de yedikleri için faydalı bile olabilir.

Sinekkapan bitkisi çoğunlukla Avustralya ve Güney Afrika’da bulunan tropik bir bitkidir ve genellikle asidik ve kumlu toprakları olan turbalık ve bataklıklarda yetişir.

Bu bitki ister büyük isterse de küçük olsun, rozet şeklinde yaprakları vardır ve küçük beyaz ya da soluk pembe renkte çiçek açar. Oldukça çekicidir ve yapraklarının üzerindeki narin saplar ışığı yansıtır.

Sinekkapan Bitkisi

Sinekkapan Bitkisinin Bakımı

Sinekkapan bitkisi evde ya da dışarıda saksıda yetiştirilebilir. Tropik ortamla aynı ısı ve nem şartları sağlanırsa arka bahçenizdeki toprakta bile yetiştirebilirsiniz.

Suyun yakınına dikerseniz kendi doğal ortamlarına benzeyecek ve nem sağlayacaktır. Yıllık bitki olarak saksıda veya cam teraryum içinde evde de bakabilirsiniz, böylece kendi memleketlerindeki nemli ve sıcak ortamı sağlamış olursunuz.

Sinekkapan bitkileri bazen dışarıda satılan turba yosunlarının üstünde de yetiştirilir. Bu bitkilerin genellikle egzotik ev bitkileri alanında uzmanlaşmış satıcılardan özel siparişle edinilmesi gerekiyor.

Sinekkapan Bitkisi

Işık

Sinekkapan bitkisi en çok tam güneş almayı sever. Evde bakıyorsanız güneş alan bir pencere uygun olacaktır. Bu bitkiler güneş üzerlerine doğrudan vurmazken ya da kısmen gölge alan yerlerde de oldukça iyi gelişirler, yeter ki günde en az birkaç saat güneş alabilsinler.

Toprak

Saksıda bakacaksanız vermikülit ve/veya perlit ve turba yosunu içerisine az bir miktar kompostlu saksı toprağı karışımı ilave edin. Bu toprak karışımı nemi iyi tutacak ve sinekkapan bitkisinin ihtiyaç duyduğu asitliği sağlayacaktır.

Bahçenizdeki toprak çamurumsu özellikte ve büyüme mevsiminde sıcaklıklar da yüksekse bu bitkiyi bahçenizde bile başarılı bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Bitkiyi dikmeden önce toprağı güzelce sürün ve asitliği artırmak için bolca turba yosunu ilave edin.

Su

Saksıdaki sinekkapan bitkinizi sık sık sulayarak toprağın nemli kalmasını sağlayın. Fakat sinekkapan gibi özel toprağa ihtiyaç duyan çoğu saksı bitkisi çeşme suyu veya mineral suyundaki yüksek mineral düzeyini tolere edemeyeceği için damıtılmış su veya toplanmış yağmur suyu kullanın.

Sinekkapan Bitkisi

Sıcaklık ve Nem

Aynen adı gibi bu bitki sıcak, ıslak ve nemli ortamları sever. Dışarıdaki havanın sıcaklığı 10 Santigrat derecenin altına inerse bitkiyi bu sıcaklıklara maruz bırakmayın, sıcaklık birkaç gün 20 Santigrat derecenin altına inerse bitkiyi içeriye alırsanız iyi olur.

Saksıdaki bitkinizi sık sık sulayarak ve yapraklarına su püskürterek nemli bir ortam yaratabilirsiniz. Bitkinin yakınına içinde küçük çakış taşları olan bir su kabı koyarak da havanın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Teraryum ortamında nem düzeylerini bu kadar sık kontrol etmeniz gerekmez çünkü kapalı ortamda nem tutulur.

Sinekkapan Bitkisi

Sinekkapan Bitkisi

Sinekkapan Bitkisi

Sinekkapan Bitkisi

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR