Neşeli, renkli ve papatyaları andıran sineralya çiçeği, papatyagiller familyasına (Asteraceae/yıldız çiçeği) aittir. Anlayacağınız, ayçiçekleri, papatyalar, kâğıt çiçekleri ve vapur dumanlarıyla akrabadır. Sineralya çiçeği ilk olarak 1777’de Britanya Kraliyet Bahçelerinde görevli olan bitkibilimciler tarafından keşfedilmiştir. Bu eşsiz bitkiye Azor Adaları’nın Atlantik Okyanusu’na bakan serin kayalıklarında rastlanmıştır. Bitkinin şimdiki biçimi ise o zamanlar keşfedilen iki Sineralya (pericallis) cinsinin melezlenmesiyle elde edilmiştir. Sineralya ülkemizde Sindirella çiçeği olarak da bilinir.
Son derece narin bir tür olan bu güzel çiçek genellikle tek yıllık bir bitki olarak yetiştirilir. Sineralya, çok çeşitli renklere sahip olması ve zarafetle açtığı çiçeklerini uzun süre boyunca korumasıyla bitki yetiştiricilerinin gözdesidir. Sineralyaların pembe, kırmızı, mor ve mavinin canlı tonlarını sergilediği bilinir. Bu emsalsiz çiçeğin pek çok türünde beyazın maviyle, kırmızının beyazla ve daha pek çok rengin çarpıcı kontrastı ile bütünleşen çift renkli taçyapraklarına rastlanır. Bu çiçeğin sadece sarı renkli bir türü bulunmaz.
Kobalt mavisinin tonlarını yansıtan türleri ise özellikle yazın, Bağımsızlık Günü’nde kırmızı, beyaz ve mavi renklerde aranjmanlar hazırlanırken daha popüler hale gelir. Sineralya çiçeklerinin boyutları da çeşit çeşittir. Uzun boylu türleri daha iri çiçekler açar. Bazı çiçeklerin boyunun 12 santimetreye çıktığı bilinir.
Sineralya Çiçeği Bakımı
Sineralyaların papatyaları andıran biçimlerine ek olarak gururla sergiledikleri gösterişli renkleri onları ABD’de son zamanlarda tek yıllık olarak yetiştirilen süs bitkileri arasında en popüler türlerden biri haline getirmiştir. Oldukça sıcak ve nemli bir bölgede yaşıyorsanız (9-11. kuşaklar) bu bitkileri çok yıllık olarak yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Tek yıllık olarak yetiştirildiklerinde renklerini belli bir süre için korurlar. Bu nedenle, dengeli bir şekilde nemli kalmalarını garantilemelisiniz. Ayrıca, yeni tomurcuklar açmaları için bitkilerinizin solan kısımlarını devamlı olarak koparmalısınız. Göreceksiniz ki ilkbahardan yaza kadar solmayan renkleriyle etrafı haftalar boyunca şenlendiren çiçekleriniz olacak!
Işık
Bu narin çok yıllık bitkiler bir hayli sıcak kuşaklara alışık olduklarından gölgelik yerlerde çok daha iyi hissetmeleri pek de şaşırtıcı olmasa gerek! Veranda şemsiyesinin altına konacak bir saksının içinde ya da ağaçların huzurlu gölgesini kucaklayan, çok az güneş alan bir çardakta olmaları da onları aynı derecede mutlu edecektir.
Toprak
Sineralya kısmen asidik olan, nemi iyi tutan ve drenaj düzeyi yeterli olan, verimli toprakları sever. Turba yosunu ve kahve telvesi gibi toprağını ıslah edebilecek maddeler, birazcık şımarık sayılan bu güzel bitkiye büyümesi için çok daha ideal bir ortam hazırlayacaktır.
Sulama
Daha evvel bahsetmiş olduğumuz gibi Sineralyanın devamlı neme ihtiyacı vardır. Bitkinin tabanını güzelce ve sık sık sulamalı ve toprağının nemli olduğundan ama bataklık kıvamında, aşırı sulu hale de gelmediğinden emin olmak için onu kontrol etmelisiniz. Sıcak havalarda sulamanın muntazam yapılması çok daha elzem hale gelir.
Isı ve Nem
Sineralya da çok kısıtlı dayanıklılık bölgelerinde serpilebilen çoğu bitki gibi ısı konusunda biraz mızmız davranır. Bu bitkiler 10 ila 18 santigrat derece arasındaki sıcaklıkları yeğlerler. Şayet sıcaklık geceleyin 1 santigrat derecenin altına düşerse bu bitkiler ölür; 26 santigrat dereceden yüksek olursa da çiçeklenmeyi reddederler. Yazın kavurucu sıcağında bitkilerinizi gölgelik bir yere koyun. Hatta, gerekirse çok sıcak günlerde onları içeri taşıyın.
Bu çiçekler nemli olan fakat “tropikal” sayılmayacak ortamlarda coşarlar. Bulunduğunuz bölge bitkinizin büyüme dönemi süresince mütemadiyen nemli değilse bile etrafındaki toprağı sürekli nemli tutarak bitkinizin iklim ihtiyaçlarını tahmin edebilirsiniz. Bununla birlikte, toprağı resmen “sırılsıklam” hale de getirmemelisiniz; zira bu durum kök çürümesine yol açar.
Hem ev ortamında hem de açık havada yetiştirilen bitkilere uygun nem oranını sağlamanın en iyi yolu çakıl taşlarıyla dolu bir tepsi hazırlamaktır. Bir tabağa ya da tepsiye klasik çakıl taşlarını ya da ince olanlarını bir tabaka halinde yayıp tabağınızı/tepsinizi saksının altına koyun. Ardından, onu yaklaşık 1,5 santimetre derinlikte suyla doldurun. Evinizdeki hava kuruysa bu işlemi her gün yinelemeniz gerekebilir. Su buharlaştıkça bitkinizin etrafında dengeli bir şekilde nemli bir ortam yaratacaktır. Bitkinize su püskürtmeniz pek tavsiye edilmez; zira bu işlem çiçeklerin taçyapraklarını rahatsız edebilir.
Sineralya Çiçeğinin Çoğaltılması
Sineralya, uygun şartlara sahip bir bölgede son derece pratik bir şekilde tohumdan çoğaltılabilir. Esasında, bu bitkiler kendilerini çabucak tohumlayabilirler. Dolayısıyla, bunun önüne geçmek için tohumlar belirmeden çiçeklerin solan kısımlarını koparmalısınız. Sineralya çiçeğinizi daha ziyade tek yıllık bir bitki olarak yetiştirebileceğiniz soğuk bir bölgede yaşıyorsanız yazın onu kesme yöntemiyle çoğaltabilir ve bitkinizi evde yetiştirmeye çalışabilirsiniz. Ne var ki, bu bitkinin hassas oluşu ve devamlı olarak neme ihtiyaç duyması onu evde yetiştirme işini zora sokabilir.