Ana SayfaÇiçekSümbül Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

Sümbül Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

Yaz çiçeklerinden biri olan ve çok güzel kokular saçan çiçeklerin başında sümbül çiçeği gelir. Sümbül çiçeği görünümü ile de evlerde sıkça beslenmektedir. Ayrıca kişiye huzur verir. Çiçeklerle ilgilenen ve bakımlarını sürdüren kişiler stres etkeni ile daha az karşılaşır. Sümbül çiçeği bakımı güzel yapıldığı taktirde uzun ömürlü bir bitki olarak bilinir. Bakımını güzel şekilde yapmak için de bazı püf noktaları bilmekte fayda vardır.

Püf noktaları şunlardır:

  • Soğanlı bir bitki olduğu için toprağa ekildikten sonra soğanı görünmemelidir.
  • Bol humuslu toprağa ekilmelidir ve toprağı sık sık değiştirilmemelidir.
  • Direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bitkinin kurumasına neden olur.
  • Evlerde karanlık ortam ve oda ısısında yetiştirilebilir.
  • Olumsuz hava şartlarına karşı dayanıksızdır. Bu yüzden fazla rüzgarlı havada dışarıda bırakılmamalıdır.
  • Haftada 3 defa su verilmelidir.
  • Yaz sıcaklarında bitki kuru kalmamalı ve sulama miktarı artırılmalıdır.
  • Şu köklere kadar ilerlemeli ve kökleri sağlam olmalıdır.
  • Ekilecek saksı bitkinin büyümesini engellemeyecek genişlikte seçilmelidir.
  • Kuruyan yapraklar gün aşırı düzenli şekilde temizlenmelidir.
  • Fazla su verilmemelidir.

Bu gibi hususlara dikkat ederek güzel görünümlü ve hoş kokulu sümbül çiçekleri yetiştirebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli şekilde bakımları yapılırsa kısa zamanda gelişir ve çiçek vermeye başlar. Nemli toprağı sever fakat çok suyu sevmez. Çok fazla su çiçekte böceklenme yapar. Böcekler zamanla çiçeği sarar ve verimli gelişimini engeller.

Sümbül Çiçeği Nedir?

Sümbül Çiçeği Bakımı

 

Sümbül bakımı kolay, uzun ömürlü, soğanı ekilerek yetişen bir yaz çiçeğidir. Çeşitli bölgelerde kolayca yetişir. Aynı zamanda çeşit olarak da zengindir. Farklı çeşitlerde sümbüllerin farklı renkleri olmaktadır. Genellikle ilkbahar ile beraber çiçek vermeye başlar. Çiçekler mor, lila, beyaz gibi farklı renklere sahip olabilir. Ayrıca sümbül çiçeği bir sembol olarak anılır. Yeniden doğusu temsil eder ve hikayesi bile vardır. Ayrıca bu bitki sağlık amacı ile de oldukça faydalıdır. Yaprakları kaynatılıp tüketildiğinde birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Peki bu faydalar nelerdir? Bir göz atalım.

Sümbül Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Sümbül çiçeğinin sağlık açısından faydaları saymak ile bitmez.

Faydaları şunlardır;

  • Hoş kokusu ile güzel bir iştah açıcıdır.
  • Sık sık idrara çıkartır ve idrar yolu problemlerine iyi gelir.
  • Cilt yapısını korur ve ferahlık verir.
  • Parfüm ve kolonyalarda hoş kokular elde edilmesinde kullanılır.
  • Doğal bir ağrı kesicidir.
  • Karında meydana gelen ağrı ve kramplara iyi gelir.
  • Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir ve nefesi açar.
  • Sinir sisteminin gelişimini destekler.
  • Mide sorunlarına karşı iyileştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Yüksek ateşin düşürülmesi ve bel ağrılarının giderilmesi için kullanılır.

Faydaları için de sümbül çiçekleri evler de çok sık beslenen çiçekler arasında yerini almıştır. Sümbül çiçeklerinin yaprak ve çiçeği güzel şekilde kurutulmalıdır. Kurutulan çiçek ve yapraklardan güzel bir bitki çatı yapılarak faydalarından yararlanmak mümkündür.

Sümbül Çiçeği Nasıl Ekilir?

Sümbül çiçeğinin ekimi oldukça kolaydır. İlk olarak ekimin gerçekleşmesi için sümbül soğanına ihtiyaç vardır. Sümbül soğanı alındıktan sonra boyutuna dikkat etmek gerekir. Boyutundan daha geniş ve rahat kök salacağı genişlikte bir saksı seçilmelidir. Saksının yarışı humuslu toprak ile doldurulur. Doldurulan toprağın üzerine sümbül soğanı bırakılır ve üzeri bir miktar toprak ile örtülür. Bu işlemden sonra akşamdan dinlenmiş kireç barındırmayan su ile toprak sulanır. Toprak nemli olmalıdır. Saksının altında fazla su birikmemeli ve su miktarı uygun şekilde ayarlanmalıdır.

Sümbül Çiçeği Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sümbül çiçeği kökleri yatay şekilde gelişir. Bu yüzden geniş bir saksıya ekmeye dikkat edin. Ayrıca saksıyı sık sık değiştirmek köklerin zarar görmesine neden olur. Bu yüzden sık sık değiştirmek yanlış bir davranış olacaktır. Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus ise suyu ile ilgilidir. Bazı mevsimlerde çiçeğin suya daha çok ihtiyaç olur. Yazın sıcaklarında bu çiçek daha sık sulanmalıdır.

Ayrıca kullanılan su çok soğuk ve çok sıcak olmamalıdır. Bu iki durum çiçeğin yanmasına neden olur. Çiçeğe konulacak su kireç gibi olumsuzluklar içermemelidir. Bunun için dinlendirilmiş sular tercih edilebilir. Bunlara ayrıca dikkat edilirse çiçekler daha kısa zamanda kendini gösterecektir.

Sümbül Çiçeği Nerelerde Kullanıyor?

Sümbül Çiçeği Bakımı

Sümbül çiçeği aktarlarda kurutulmuş şekilde satılabilen bir bitkidir. Aynı zamanda hoş bir kokusu mevcuttur. Bundan dolayı parfümlerin çoğunda sümbül çiçeğinden faydalanmıştır. Ayrıca deterjan firmaları da sümbül çiçeğini oldukça fazla tercih ediyor. Güzel kokulu deterjan ve sabun üretiminde çokça kullanılmaktadır. Yumuşatıcılarda da sıkça kullanılan sümbül çiçeği çamaşırların daha temiz ve daha güzel kokulu olmasını sağlamaktadır. Eskiden sümbül çiçeğinin şifa amacı ile hastalık tedavi edici olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Sümbül Çiçeği Çoğaltılabilir Mi?

Sümbül çiçeğini çoğaltarak daha fazla sümbül bitkisi elde etmek mümkündür. Peki, nasıl yapılır? Kökten ayırma yöntemi adı verilen işlem ile yapılabilir. Sümbül bitkisinin kök kısmında filizlenen kısım alınarak başka bir saksı içerisine ekilebilir. Köklerin kırılmaması için bu işlemi yaparken çok dikkat edilmelidir. Ayrıca bu bitkiler tohum döker. Dökülen tohum alınarak ekme işlemine tabi tutulur. Düzenli şekilde suyu verildiği taktirde kısa zamanda yeni sümbüller meydana gelir.

Sümbül Çiçeğinde Ne Zaman Saksı Değişimi Yapılmalıdır?

Saksının sık değiştirilmesi önerilmez. Fakat zorunda kalındığı bazı durumlar vardır. Bu saksı seçiminin yanlış olmasından dolayı kaynaklanır. Büyük soğanlı sümbüller dar saksılara ekildi ise değiştirmek gerekir. Değiştirilmezse sümbül yeterli şekilde büyüyemez. Çürüme gibi olumsuzluklar meydana gelebilir. Böyle bir durum söz konusu değilse değişim yapmak pek doğru olmaz. Değişim yapılan saksının toprağını da değiştirmek gerekir. Kökler zarar görmeyecek şekilde düzenli olarak bir arada tutulmalıdır.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR