Ana SayfaÇiçekSüt Ağacı Bakımı, Çoğaltma ve Saksı Değişimi

Süt Ağacı Bakımı, Çoğaltma ve Saksı Değişimi

Afrika süt ağacı olarak bilinen Euphorbia trigona, Orta Afrika’ya özgü bir türdür. Kökleri istilacı olmasa da hızlı ve coşkulu büyümesi ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Halk arasında; şamdan kaktüsü, katedral kaktüsü, dostluk kaktüsü ve iyi şans bitkisi gibi pek çok isimle anılmaktadır.

Süt ağaçları büyüme mevsimi boyunca gür ve yeşil kalmaktadır. Afrika süt ağaçları uzun ömürlüdür ve yılda 30 ila 60 cm yüksekliğe, toplam 2 buçuk metre yüksekliğe kadar çok kuvvetli bir şekilde büyüyebilir. İç mekanda yetiştirilen süt ağaçları, bu yüksekliğin yaklaşık yarısına kadar büyüyecektir.

Süt Ağacı Bakımı

Afrika Süt Ağacı Bakımı

Afrika süt ağacı, Güney Amerika’da ve Avrupa’nın Akdeniz bölgelerinde dekoratif bir peyzaj veya kap bitkisi olarak oldukça popülerdir. Hızla büyüyen boyu, onu süs bitkisi meraklıları için aranan bir bitki yapar. Süt ağaçları budama ve kazıklama yoluyla eğitim gerektirebilmektedir.

Afrika süt ağacı ayrıca kuraklığa çok dayanıklıdır. Çok sıcak ve çok soğuk hava şartlarında hayatta kalabilmektedir.

Hızla uzayan süt ağaçları nispeten küçük bir kök sistemine sahip oldukları için devrilebilirler. Bu yüzden uzayan süt ağaçlarının budanması ya da kazıklaması gerekmektedir.

Afrika süt ağaçları dolaylı ancak parlak güneş ışığını sevmektedir. Güneye bakan bir pencere kenarında veya kısmi güneş alan dış mekanlarda hızlı gelişim gösterecektir.

Süt ağacı bitkileri toprak konusunda ekstra bir bakım istememektedir. Ancak ağır killi topraklar bitkinin sağlıklı büyümesini engelleyebilir ve drenajı engelleyebilir. Süt ağaçlarının gelişimi için kumlu topraklar iyi bir seçim olacaktır.

Etli bir bitki olduğundan Afrika süt ağacının fazla suya ihtiyacı yoktur. Çok yüksek sıcaklık ve kuraklık varsa, bitki köklerde ek olarak sulanmalıdır. Ancak normal şartlarda iç mekanlarda yetiştirilen süt ağaçlarının haftada bir kez orta derecede sulanması yeterli olacaktır. Doğal yaşam alanını taklit etmek için toprağın her sulama arasında kurumasını beklenmelidir.

Süt ağacı bitkileri sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı bitkilerdir. Kuru iklimin oldukça yüksek sıcaklıklarını tolere edebilir. Yazları çok sıcak olan bir yerde yetiştirilirse, aşırı ısınmayı önlemek için bitki dolaylı güneş ışığı veya kısmi gölge alan bir yere yerleştirilmelidir. Süt ağacı bitkisinin ekstra neme ihtiyacı yoktur ve çok nemli ve ıslak bir ortamda süt ağacı bitkisi yetiştirmek mantar veya haşere gibi sorunlara neden olabilir.

İlkbahar ve yaz aylarında bitkinin büyüme mevsimi boyunca, ayda bir kez suda çözünür gübre ile süt ağacı bitkilerinin gelişimi desteklenebilir.

Süt Ağacı Bakımı

Süt Ağacı Budama

Afrika süt ağaçları her zaman budama gerektirmez. Ancak çok hızlı uzayan süt ağacı bitkileri devrilmemesi için budanmalı ya da kazık ile sabitlenmelidir. Sapları budamak için keskin ve sterilize edilmiş bir bıçak kullanılmalıdır. Kesilen süt ağacı dalları kurur ve bir nasır tabakası oluşturur. Budama işlemi gerçekleştirilirken bitkinin her iki tarafında da dengeli olduğundan emin olunmalıdır.

Süt Ağacı Bakımı

Afrika Süt Ağacı Çoğaltma

Afrika süt ağacı kolayca çoğaltılabilmektedir. Süt ağacınızı çoğaltmak için sadece bir çift makasa ve saksı ortamına sahip besin değeri yüksek toprak ile hazırlanan bir kaba ihtiyacınız vardır.

Çoğaltma sırasında kalın eldivenler gibi uygun koruyucu giysiler kullanmanız ve cildinize sütlü özsu bulaşırsa hemen yıkamanız önerilir.

Süt ağacınızı çoğaltmak için bitkinizin dallarından birini tabanından keskin bir makas yardımıyla kesin. Sızıntı akana dek dalı soğuk suyla yıkayın.

Kestiğiniz süt ağacını, bir kağıt havlu üzerine; kuru ve doğrudan güneş görmeyen bir odada, beş ila yedi gün boyunca bekletin.

Böylece nasırlanır. Pek çok süt ağacı çoğaltıcısı nasıl aşamasını atlayabilmektedir. Ancak bitkinizin sağlıklı şekilde gelişmesi için nasır dönemi oldukça önemlidir. Bu yöntemle büyüme üç hafta içinde gerçekleşmelidir

Nasır oluştuktan sonra, kesimi, toprağın yaklaşık bir inç altına oturacak şekilde yerleştirin. Kesimin dik kalmasına yardımcı olmak için toprağın üstüne bir çakıl tabakası eklemeniz bitkinizin dik durmasını sağlayacaktır.

Kesimi yerleştirdiğiniz saksınızı aydınlık bir ortamda bekletmeniz önerilir. Süt ağacı kesimi iki ay içinde kök salacaktır. Büyümeyi görür görmez, yeni süt ağacı bitkinizi biraz daha büyük, bir saksıya nakledebilirsiniz.

Süt Ağacı Bakımı

Afrika Süt Ağacı Saksı Değişimi

Sit ağacı bitkinizin saksısını değiştirirken dikkat etmeni gereken en önemli husus bitkinizin aşısı sulama riskinden koruyacak iyi drenajlı bir saksıda yetiştirmek olacaktır.

Afrika süt ağacı, suyu emen gözenekli bir toprak kapta çok hızlı gelişim gösterecektir. Süt ağacınız için suyu çok iyi emmeyen sırlı saksılardan kaçının. Etli bitkiler için formüle edilmiş kumlu bir toprak veya saksı karışımı, daha iyi su drenajı sağlar. Drenajı kolaylaştırmak için saksı toprağına pomza veya perlit de ekleyebilirsiniz.

Süt ağacı bitkiniz her yıl daha hızlı bir gelişim gösterir. Bitkinizi daha büyük bir tencereye yeniden yerleştirmek, köklerin bitkiyi yerinde tutması için yeterli alan olmasını sağlar. Bitkinin zarar görmemesi için çok büyük bir Afrika süt ağacının saksısının değiştirilmesi iki kişi gerektirebilir.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR