Taşınma durumunda paketleme oldukça kolay ve zahmetsiz bir iş gibi görünebilir ancak püf noktaları bilinmeden yapıldığında enerji, zaman ve para israfına neden olabilir. Enerjinizi, paranızı ve zamanınızı maksimum verimle kullanmanızı sağlayacak paketleme ipuçlarını sizler için hazırladık. İşte taşınırken işinize çok yarayacak hızlı ve kolay paketleme tüyoları:
1- Paketleme Malzemelerini Alın
Toplanmaya başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey paketleme malzemelerini eksiksiz şekilde tamamlamaktır. Toplanma esnasında kolilerin yetmemesi veya bandın bitmesi, karşılaşmak isteyeceğiniz en son durumdur.
2- Kolilere 20 Kg’dan Fazla Yük Bırakmayın
Toplanma esnasında her bir koli en fazla 20 kg olacak şekilde ayarlanmalı ve ağır eşyalar, kolilerin en alt kısmına yerleştirilmelidir. Üste yerleştirildiklerinde alttaki eşyalara zarar verebilirler.
3- Kutuların Sağlamlığından Emin Olun
Kutuların içine çorap, eşarp, yastık kılıfı ve kumaş parçaları gibi hafif ve küçük parçaları bırakabileceğiniz için kutularda delik veya yırtık olmadığından emin olmalısınız.
4- Küçük Eşyaları Küçük Kutulara Bırakın
Küçük eşyaları zarar görmemeleri adına küçük bir kutunun içine yerleştirin. Ardından taşınma esnasında kaybolmamaları için küçük kutuları büyük bir kutunun içine bırakın. Tüm kutulara etiketler yapıştırın ve etiketlere kutu içeriklerini yazın. Küçük eşyaları önce küçük kutulara alıp sonrasında büyük kolilere yerleştirmeniz, kaybolma ve zarar görme ihtimallerini azaltacaktır.
5- Kutuları Bir Listeye Kaydedin
Tüm kutulara içerikleri hakkında bilgi veren etiketler yapıştırın. Ardından tüm etiketlerdeki başlıkları bir kâğıda not alın. Bu sayede yeni evinize yerleşirken kaç koli olması gerektiğini ve kolilerin içeriklerini kolayca takip edebilirsiniz.
6- Giysilerinizi Şifonyerlerde Saklayın
Giysilerinizi ayrı ayrı kolilemek ve bunları taşınma sonrasında yerleştirmek yorucu olacaktır. Bunun için giysilerinizi normal depolama alanları olan şifonyerlerde bırakıp, şifonyerlerinizi mobilyanıza zarar vermeyecek bir bant yardımıyla sarabilirsiniz. Bu sayede hem yerleşme esnasında giysilerinizi katlamak ve ait oldukları yere yerleştirmek zorunda kalmaz hem de mobilyanızı zarar görmeyecek şekilde paketlemiş olursunuz.
7- Önemli Belgeleri Yanınızda Taşıyın
Önemli belgeleri nakliye arabasıyla göndermeniz riskli olabilir. Bunun için önemli evraklarınızı arabanızda kendiniz götürmeniz daha sağlıklı olacaktır. Arabanızla götüremeyeceğiniz bir durum söz konusuysa belgelerinizi, güvendiğiniz bir kargo şirketine vererek yeni evinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
8- Eşyaları Mümkün Olduğunca Ait Oldukları Şeylerle Birlikte Paketleyin
Eşyalarınızı mümkün olduğunca ait oldukları ürünlerle birlikte paketleyin. Örneğin çatal bıçak takımınızı, kutusuna veya tepsisine bırakıp sabitlemek için etrafını balonlu naylonla sarın. Balonlu naylon, sabit kalmalarını sağlayarak hareket etmelerine ve dağılmalarına engel olacaktır.
9- Tadilat Malzemeleri İçin Belli Bir Kutu Ayırıp Kutuya İçeriği Hakkında Bilgi Veren Bir Etiket Yapıştırın
Matkap, tornavida ve çekiç gibi eşya kurulumunda ve ev yerleştirmede oldukça ihtiyaç duyulan malzemelerin, hangi kolide olduğunun belli olmaması zaman kaybına neden olacaktır. Bunun için tadilat malzemelerini belli bir kutuya bırakıp ardından kutunun içeriği hakkında bilgi veren bir etiket yapıştırın. Bu sayede yeni evinize yerleşirken tadilat için gerekli olan malzemeleri kolayca bulabilir ve zaman kaybı yaşamadan işe koyulabilirsiniz.
10- Standart Poşetler Kullanmayın
Standart poşetler, kolayca yırtılabildiklerinden dolayı taşınma esnasında eşyalarınızın dağılmasına neden olabilirler. Bu nedenle eşyalarınızın bir kısmını poşetlerle taşımayı planlıyorsanız, kalın ve sağlam olan poşetler kullanmalısınız. Eğer sağlam poşet almak için zamanınız yoksa standart poşetleri, 2 katlı kullanarak eşyalarınızı paketlemelisiniz.
Ayrıca nadiren de olsa bazı durumlarda nakliye firmaları poşet kullanılmamasını talep etmektedir. Son anda bu sebepten bir sıkıntı yaşamamak için nakliye firmanızla görüşmeli ve poşet kullanımının sıkıntı olup olmayacağı hakkında bilgi almalısınız.
Taşınma esnasında bazı eşyalarınızı poşetlere bırakmanız ve paketleme esnasında poşet kullanmanız hem alandan tasarruf etmenizi sağlayacak hem de eşyalarınızın zarar görmesine engel olacaktır.
11- Oda Oda Toplanın
Toplanma esnasında oda oda gitmeniz yerleşme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Sırayla ilerlemeniz, aynı odanın eşyalarının aynı kolide olmasını sağlayacak ve bu sayede, odaları yerleştirirken sizi eşya arama zahmetinden kurtaracaktır.
12- Yardım Etmek İsteyen Yakınlarınız Arasında Görev Dağılımı Yapın
Bir yapılacaklar listesi hazırlayıp buradaki görevleri yakınlarınız arasında paylaştırın. Görev dağılımı yapmanız daha düzenli çalışmanızı sağlayacak ve hem enerjiden hem de zamandan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.