Ana SayfaÇiçekTelgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Telgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Sevda çiçeği, telgraf çiçeği, kara sevda çiçeği isimleri ile bilinen telgraf çiçeği en çok tercih edilen süs bitkileri arasında yer almaktadır. Saksıda yetiştirme için de uygun olan telgraf çiçeği beyaz ya da pembe şeritli yapraklarının arkasında mor renk taşımaktadır. Yaprak dökmeyen ve bakımı oldukça kolay olan telgraf çiçeği süs bitkisi sevenlerin en çok tercih ettiği bitkiler arasında yer alır.

Peki sevda çiçeği, yaygın ismi ile telgraf çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Telgraf çiçeği nasıl çoğaltılır?

Telgraf Çiçeği Türleri

Sevda çiçeğinin dekorasyonlarda tercih edilen pek çok türü bulunmaktadır. Yaygın olarak tercih edilen telgraf çiçeği türleri; Mor yapraklı telgraf çiçekleri, zebra yapraklı telgraf çiçekleri, tüylü yapraklı telgraf çiçekleri, pembe yapraklı ve beyaz yeşil yapraklı olarak sıralanabilmektedir.

Mor yapraklı çiçek olarak da bilenen mor telgraf çiçeği en çok gün ışığına ihtiyaç duyan türlerdir. Yeşil yapraklı telgraf çiçekleri daha az ışıklı alanlarda gelişim gösterebilmektedir.

Telgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Telgraf Çiçeği İsmi

Telgraf çiçeği olarak adlandırılan tradescatia bitkisi halk dilinde yaygın olarak kara sevda çiçeği, sevda çiçeği olarak bilinmektedir.

Telgraf çiçeğinin sarkan dalları telgraf tellerine benzetildiğinden bu ismi almaktadır.

Kara sevda çiçeği ismini ise çiçeklerinin de dallarının insan ellerine benzetilmesinden kaynaklanmaktadır. Elleri ile uzanan sevdiğini arayan ama bulamayan bu çiçeğe kara sevda çiçeği adı verilmiştir.

Telgraf Çiçeği Özellikleri

Ana vatanı Güney Amerika olan telgraf çiçeğinin yaprakları yumurta şeklinde, üst yüzü yeşil, beyaz ya da pembe şeritli, alt yüzü ise mor olmaktadır. Çiçekli bitkilerden olan telgraf çiçekleri sarkan formda bitkilerdir.

60 türü bulunan telgraf çiçeğinin ismi tradescantiadır.

Telgraf çiçeği; sukulent gövdeli, etli yapraklı ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. Oldukça yayılmacı bir tür olan telgraf çiçeği kısa sürede ekildikleri saksıyı doldurmaktadır.

Telgraf çiçeklerini ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen 4 türü bulunmaktadır.

Telgraf çiçekleri geçirgen ve hafif gevşek topraklarda daha hızlı gelişim göstermektedir. Yarı gölge alanlar, doğrudan güneş almayan yerler telgraf çiçeği yetiştiriciliği için uygundur.

Telgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Telgraf Çiçeği Bakımı

Kara sevda çiçeği olarak da isimlendirilen telgraf çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Belli püf noktalar ile oldukça kolay yetiştirilen telgraf çiçeği en çok güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Bol güneş alan alanlarda hızlı gelişim göstermektedir. Sabah ve akşam güneşi alan telgraf çiçekleri daha çok yapraklanmakta ve çiçeklenmektedir.

Yetiştirildiği aydınlık alanlara ek olarak doğru saksı seçimini tamamlayan toprak seçimi ile daha iyi gelişmektedir. Gevşek topraklarda köklerinin daha hızlı geliştiği ve beslendiği bilinmektedir.

Telgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Telgraf Çiçeği Sulaması Nasıl Yapılır?

Telgraf çiçekleri çok sulama istememektedir. Telgraf çiçeği saksısı bol suyu tutmayacak deliklere sahip olmalıdır.

Telgraf çiçeğinizin sulanması yapraklarının üzerinden değil, direkt toprağına gelecek şekilde yeterli miktarda yapılmalıdır. Direkt sulanan sevda çiçeği yapraklarında mantar oluşumu gözlenmektedir.

Telgraf Çiçeği Çoğaltma

Telgraf çiçeklerinin en çok tercih edilen çoğaltma yöntemi çelikleme yöntemi ile çoğaltmadır. Telgraf çiçeklerinin çoğaltılması için en uygun zaman nisan ve eylül aylarıdır.

Telgraf çiçeğinizin sürgün uçlarından aldığınız 5 ila 8 cm uzunluğundaki çelikleri küçük saksılara dikerek gölge bir alanda 2-3 hafta içerisinde çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Telgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Telgraf Çiçeği Çiçek Açar Mı?

Telgraf çiçeğinin bazı türlerinin çok güzel çiçekleri bulunmaktadır. Telgraf çiçekleri türlerine göre değişen farklı renklerde çiçek açarlar.

Beyaz, mavi, pembe renkte çiçek açan telgraf çiçekleri, ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde çiçeklenir.

İç mekanda tercih edilen salon bitkilerinden olan telgraf çiçekleri dış mekanda da uygun bakım sağlandığında gelişim gösterecek ve çiçeklenecektir. Dış mekanda uygun koşullar altında yetiştirilen telgraf çiçekleri daha fazla çiçeklenmektedir.

Telgraf Çiçeği Uğursuz Mu?

Çiçeklerin uğurlu ve uğursuz olduğu düşünülmektedir. Hurafe olarak adlandırılanbu inanışlar hiçbir somut sebebe dayandırılamamaktadır.

Bazı söylentilere göre telgraf çiçeğinin uğursuz olarak görmenin en önemli sebebi telgraf çiçeğinin sık hastalanması ve beslenmesinin zor olmasıdır.

Telgraf Çiçeği Bakımı ve Türleri

Telgraf Çiçeği Hastalıkları

Telgraf Çiçeği Yaprak Sararması

Telgraf çiçeğinde yaprak sararması oldukça sık görülen bir problemdir. Telgraf çiçeği yaprak sararmasını sebebi genel olarak toprak altında bulunan kök ur nematodları sebebiyle olmaktadır. Telgraf çiçeği yapraklarının sararmasını önlemek için ilgili ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Telgraf Çiçeği Yaprakları Kuruyor

Telgraf çiçeği yaprakları pek çok sebepten dolayı kuruyabilmektedir. Telgraf çiçeğinin yapraklarının kurumasına neden olan en yaygın faktörle; uygun nemin sağlanamaması, yeterli sulama yapılmaması ve soğuk havadır.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR