Ton Sür Ton Ne Demek?
Dekorasyonda monokrom tarzları ya da tek renk kullanımını daha önce duymuş olmalısınız. Ton sür ton denilen akım ise dekorasyonda tek bir renk belirleyip bu renk üzerinde rötuş yapmaya yöneliktir. Bu tarzda farklı renk nüansları, tonlar ve dokular belli şekillerde kullanılır. Ton sür ton renk tasarımının özünde, belli bir rengin dekore edilen alana yayılacak şekilde kısmen farklı olan satürasyonlarının kullanımı yatmaktadır. Bu stil ile dekore edilen yatak odaları ise çok daha zarif görünür.
Ton sür ton yönteminin monokrom tarzdan farkı bu yöntemde, arzu edilen görünümün elde edilebilmesi için birden fazla rengin tercih edilebilmesidir. Neticede, tek bir rengi ya da hoşuna giden birden fazla rengi kullanmak isteyen herkesin gözünde son derece şık ve havalı bir tarz yaratılır.
Farklı Tonların Kullanımına Özen Gösterin
Yatak odasında ton sür ton kullanmanın ilk adımı farklı renklerin açık veya koyu oluşunu göz önünde bulundurmaktır. Mesela, örnek fotoğraftaki gibi duvara dayalı bir yatak başlığı aracılığıyla ton sür ton tarzı benimsenebilir. Yatak odanızda bu yöntemi uygulayacaksanız duvarın rengini yatak başlığından biraz daha koyu tutabilirsiniz. Böylece, yatak başlığınız hem duvarla güzel bir şekilde uyum sağlayacak hem de onun görünümüne karışıp gitmeden belirgin kalmaya devam edecektir.
Nevresim takımlarınızda da aynı rengin farklı tonlarını tercih edebilirsiniz. Aynısı halılarınız, perdeleriniz ve duvara astığınız tablolar için de geçerlidir. Ton sür ton yöntemiyle odanızdaki pek çok unsuru ve görünümün genelini dikkat çekici hâle getirebilirsiniz. Üstelik, aynı rengin farklı tonlarını kullanarak yatak odanızın sıkıcı ve hayal gücünden yoksun görünmesini de engellemiş olursunuz.
Dokuyu İhmal Etmeyin
Ton sür ton ile yapılan yatak odası dekorasyonu doğru rengi yakalamakla bitmez. Bu stilin asıl kilit noktası dokudur. Doku kullanarak yatak odanızın bir örnek görünmesine sebep olmadan aynı rengin farklı tonlarını yedirebilirsiniz. Örneğin, yatak odanızda çarpıcı bir görünüm yaratmak adına duvarlarınıza doku katabilirsiniz. Doku, tüm alanı etki altına alan bir unsur olduğundan son derece göz alıcıdır. Dokulu halıların ve kilimlerin de benzer bir etkisinin olduğu muhakkaktır.
Söz konusu görünümü elde etmekle ilgili temel prensip dokuyu odanızda istediğiniz kadar cesur ya da sade görünecek şekilde kullanmaktır. Örnek fotoğraftaki doku kullanımının duvarlarda ve halıda daha sade ve yumuşak bir etki yarattığını görebilirsiniz. Bu fotoğraf aynı zamanda belli bir tona mümkün olduğunca yakın renkler kullandığınız zaman ton sür ton yönteminin monokrom tarza yaklaştığını da kanıtlıyor. Ton sür ton ve monokrom tarzlar arasında belli bir uyumun ve denkliğin olduğu kolaylıkla iddia edilebilir.
Tonları Birbirinden Ayırmak İçin Diğer Renklerle Dokunuşlar Yapın
Ton sür tonda illaki tek bir renk tercih etmek zorunda değilsiniz. Yatak odanızda daha çarpıcı bir görünüm elde etmek için tonları görsel olarak birbirinden ayıracak bambaşka bir renkle birkaç küçük dokunuş yapabilirsiniz. Mesela, yatak başlığındaki yüksek oranda doymuşluğa sahip bir renk, duvarın ve nevresim takımının renklerini birbirinden ayırabilir.
Alternatif olarak, şarap rengi bir yatak başlığı, açık gri renkte bir nevresim takımı ve koyu gri duvarlar arasında mükemmel bir köprü görevi görecektir. Aynı tarzı yatağınıza sereceğiniz şal battaniyeler ve yastıklarla da yakalayabilirsiniz. Bir başka yöntem ise tek rengin tercih edildiği geniş bir duvarın çarpıcı görünmesi için duvara farklı tonlarda bir tablo asmaktır.
Duvar Boyasının Son Katında Yeni Tarzlar Deneyin
Yatak odası dekorasyonunda ton sür ton kullanımının bir başka tarzı da duvardaki son kat boyayı farklı stillerde tamamlamaktır. Bu sayede, eğlenceli ve kreatif bir şekilde özgün bir doku elde edebilirsiniz. Örneğin, duvarlarda siyah rengin tercih edildiği bir odada siyah mat boyanın üstünden siyah parlak boya ile geçilebilir. Ton sür ton tarzının özünü ortaya çıkaran sıra dışı ve eğlenceli bir geometrik modelde de ise aynı renk ailesinin farklı tona sahip üyeleriyle çeşitli dokular yaratılabilir. Atılan son katta farklı dokuya sahip boyalar tercih ederek açık siyahın ve koyu siyahın alışılmadık illüzyonundan oluşan bir görsel şölen elde edebilirsiniz.
Birden fazla tonun tercih edildiği ton sür ton, yatak odalarında etkileyici bir atmosfer yaratır. Örneğin, bembeyaz nevresim takımları serip odanızdaki koltukta da beyaza yakın tonlar tercih ettiğinizde yatak odanızın tamamının ahenk ile dolup taştığını görebilirsiniz.
Tarzınızı Görsel Detaylarla Pekiştirin
Ton sür ton yönteminin bir başka kilit noktası odak noktaları ya da dekorasyonu pekiştiren, dikkatleri üstüne çeken görsel detaylar yaratmaktır. Odanın geri kalanı bu tarz unsurlara ayak uydurabilir. Göz alıcı tek bir unsura yer vermek bile odanızın dümdüz ve sıkıcı görünmesine engel olacaktır.
Görsel detay yaratmanın pratik yollarından biri, odanın göze çarpan bir bölümüne doku katmaktır. Örnek fotoğrafta görülebileceği gibi, pek çok yatak odasında geometrik modellerden oluşan cesur görünümlü perdeler görsel detay amaçlı tercih edilir. Perdeler genellikle odanın büyük bir parçası olduğundan odak noktası olacak şekilde tasarlanmaları kolaydır. Kullanılabilecek diğer elementler ise nevresim takımı ya da yatak başlığıdır.