Bir mekânı yeniden dekore etmek istiyorsanız vurgu renkleri hakkında bilgi edinmeli ve dekorasyonda renk şeması oluştururken muhakkak kullanmalısınız. Renkler, bir mekânın yalnızca nasıl göründüğünü değil aynı zamanda nasıl hissettirdiğini de belirler. Bu nedenle mekân dekorasyonlarında ortamın sizde uyandırmasını istediğiniz hissi göz önüne alarak renk seçimi yapmalısınız.
Dekorasyonda Vurgu Rengi Nedir?
Vurgu rengi, odada kullanılan diğer renklerle kontrast oluşturur ve tamamlayıcı rol üstlenir. Ayrıca küçük mekânlara derinlik katılmasını ve monokromatik tasarlanan alanların canlanmasını sağlar. Vurgu rengi ortamın renk şemasına uygun olacak şekilde belirlenmelidir.
Vurgu rengi denince akla odadaki diğer duvarlardan farklı bir duvar rengi gelmemelidir. Odanın tüm duvarlarının mavi renkte olması da vurgu rengi kullanıldığı anlamına gelir. Vurgu renkleri, mekân tasarımında duvar rengi olarak kullanılabileceği gibi kırlent, mobilya, tablo ve dekoratif objelerde de kullanılabilir.
Düz renkte tasarlanan bir odaya vurgu rengi eklemek istiyorsanız 60-30-10 kuralını kullanmalısınız. 60-30-10 kuralında odanın %60’ı ana renginde, %30’u vurgu renginde ve %10’u ikincil vurgu renginde tasarlanır. Bu kurala uygun şekilde hareket ettiğiniz sürece mekân dekorasyonlarında dengeli ve dikkat çekici bir görünüm elde edersiniz.
Vurgulu Rengi Kullanmak Neden Önemlidir?
Vurgu renkleri kullanmak, odada denge ve ahenk sağlamanın harika bir yoludur. Vurgu renkleri doğru tercih edildiğinde alanı daha uyumlu hale getirmekte ve mekâna tanım ve boyut katan kontrastı, odaya kazandırmaktadır. Ancak vurgu renkleri belirlenirken aşırıya kaçılmamalı ve belirli kurallar çerçevesinde hareket edilmelidir. Aşırıya kaçılması, alanın basit ve kalitesiz görünmesine neden olabilir.
Vurgu renklerini doğru şekilde kullanmak istiyorsanız fazla iddialı olmayan tonlar tercih etmelisiniz. Ayrıca vurgu rengini yalnızca duvarlarda değil dekorasyon ürünlerinde, mobilyalarda ve tablolarda da dengeli şekilde kullanmalısınız. Dengelemek için 2 veya 3 vurgu rengi daha kullanabilir ve bu renklerin kullanımını oransal olarak %10’da tutabilirsiniz.
Vurgu Renkleri Nasıl Belirlenir?
Vurgu rengi belirlerken adım adım ilerlemelisiniz. İşe öncelikle dekore edeceğiniz alanın mimari yapısını inceleyerek başlayın. Ardından odanın resmi bir kurum için mi yoksa bir ev için mi tasarlandığını düşünün. Bu doğrultuda odaya yerleştirmek istediğiniz dekor ürünlerini ve mobilyaları belirleyin. Son olarak oda için tüm bunlara uygun bir tema seçin.
Tüm bu aşamaları tamamlamak, vurgu renklerini ve dekore edeceğiniz alanın renk şemasını belirlemenize yardımcı olacaktır. Beğendiğiniz ve birbiriyle uyumlu olan renkleri bir araya getirerek bir renk şeması oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Renk şeması oluştururken hangi renklerin birbiriyle uyumlu olacağından emin değilseniz, dikkat çekici renkleri gösteren boya markası broşürlerinden veya ilgi çekici mekân tasarımlarının bulunduğu dergilerden yardım alabilirsiniz.
Evinizde Kullanabileceğiniz Popüler Renk Kombinasyonları
Dekorasyon için kullanabileceğiniz binlerce güzel renk kombinasyonu bulunur. Dekore edeceğiniz mekânda yakalamak istediğiniz enerjiye uygun renk kombinasyonlarını sizler için hazırladık. İşte oluşturmak istediğiniz stile ve duyguya bağlı olarak sizlere ilham verecek popüler renk kombinasyonları:
Toprak Tonlarından Oluşan Dekorasyonlarda Kullanılabilecek Renkler
- Adaçayı yeşili
- Bej
- Krem rengi
Sahil Tonlarından Oluşan Temalarda Kullanılabilecek Renkler
- Mavi
- Bronz Rengi
- Beyaz
Klasik Tarzda Yapılan Dekorasyonlarda Kullanılabilecek Renkler
- Mavi
- Beyaz
- Sakinleştirici nötr renkler (Destekleyici renkler olarak kullanılabilir.)
Geleneksel Tarzda Yapılan Dekorasyonlarda Kullanılabilecek Renkler
- Bordo
- Koyu yeşil
- Kahverengi
Sakinlik/Huzur Temalı Tasarımlarda Kullanılabilecek Renkler
- Beyaz
- Bej
- Açık yeşil
Sofistike Tasarımlarda Kullanılabilecek Renkler
- Gri
- Beyaz
- Mavi
Ultra-Modern Tasarımlarda Kullanılabilecek Renkler
- Siyah
- Beyaz
- Gri
Enerjik Temalı Tasarımlarda Kullanılabilecek Renkler
- Mercan rengi
- Deniz mavisi
- Bej
Eğlenceli Tasarımlarda Kullanılabilecek Renkler
- Pembe
- Yeşil
- Gri
Eklektik Tasarımlarda Kullanılabilecek Renkler
- Mavi
- Kırmızı
- Kahverengi