Ana SayfaBahçeYakut Kolyesi Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Yakut Kolyesi Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Bu sarkan sukulent ilgi çekici bir görünüme sahiptir ve kolay yetiştirilir.

Sarkan sukulentlere ilginiz varsa yakut kolyesi (Othonna capensis) koleksiyonunuza eklemeniz gereken bir çiçek. İngilizcede “ruby necklace” veya “string of pickles” olarak da adlandırılan bu çiçek, ince oval yaprakları ve kırmızımsı-mor gövdesiyle bilinir.

Papatyagiller familyasının bir üyesi olan yakut kolyesi çiçeğinin en yakın akrabası inci tanesi, muz sukulent, yunus balığı sukulent gibi popüler sarkan sukulentlerin yer aldığı Senecio cinsidir.

Ancak, yakut kolyesini diğer sarkan sukulentlerden ayıran karakteristik özellikleri vardır. Aynen adı gibi, bitki stres altına girerse fasulye şeklindeki yaprakları parlak kırmızı yakut rengine döner.

Yakut Kolyesi Çiçeğinin Bakımı

Yakut kolyesi, kolay yetişen bir sukulenttir, bakımı düzgün şekilde yapıldığında yılın büyük bir çoğunluğunda narin sarı çiçekler açar. Güney Afrika’ya özgü bu güneşi seven sukulent, suyu uzun süre tutabilen fasulye şeklindeki yaprakları sayesinde kuraklığa karşı dayanıklılığıyla bilinir.

Yakut kolyesi bitkinizi güneş alan bir yere koyup iki haftada bir suladığınızda büyüyecektir.

Işık

Yakut kolyesi için aydınlık, güneş alan ve güneye bakan bir pencere idealdir çünkü en az altı saat doğrudan güneş ışığı almak ister. Dışarıda bakacaksanız yakut kolyesi için tam güneş alan ya da kısmen gölgeli bir yer uygun olacaktır. Yani, bu sukulenti evde yetiştirecekseniz ona mümkün olabildiğince fazla ışık sağlamanız gerekir.

Adı gibi yakut kolyesi doğrudan güneş görerek yetiştiğinde yaprakları yakut kırmızısı rengini alır. Ancak, loş ortamlarda yetiştirilirse yaprakları yeşile döner ve bitki de daha ince uzun gelişir.

Yakut kolyesi bitkiniz için yeterli güneşi sağlayabileceğiniz bir alan yoksa güçlü yetiştirme ışığı kullanabilirsiniz.

Yakut Kolyesi Çiçeği

Toprak

Yakut kolyesi sukulenti, drenajı iyi, pH değeri 6,0 – 6,5 arasında asidik toprağa ihtiyaç duyar. Yakut kolyesi için hazır satılan kaktüs ve sukulent toprak karışımlarını kullanabilir ya da normal saksı toprağı içine drenaj sağlamak için bol miktarda perlit, kum ve/veya ponza ilave ederek kendi toprak karışımınızı hazırlayabilirsiniz.

Su

Yakut kolyesi çiçeğinizi sulamadan önce iyice kurumasını bekleyin. Çoğu sukulent gibi yakut kolyesi çiçeği de aşırı sulandığında çürümeye müsaittir, bu nedenle kuraklığa karşı toleranslı olarak kabul edilmiştir. Toprağın kurumasını bekleyin ve yakut kolyesi bitkinizi iyice sulayın, fazla suyun saksıdan akıp gitmesine izin verin.

Sıcaklık ve Nem

Yakut kolyesi bitkisi, bir soğuk hava sukulenti değildir ve sıcak iklimler en rahat ettiği iklimlerdir. Yakut kolyesi bitkinizi uzun süre 10°C altındaki sıcaklıklarda bırakmayın.

Evde bakıyorsanız, tipik ev sıcaklık ve nem seviyeleri yakut kolyesi bitkisi için uygundur. Yakut kolyesi bitkinizi, ekstrem kış soğukları süresince soğuk veya soğuk esintili camların önüne koymayın.

Gübre

Çoğu sukulent gibi yakut kolyesi de çok besin tüketmediği için düzenli gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Ancak, yeni gelişimi desteklemek için yakut kolyesi bitkisine ilkbahar ve yaz aylarında birkaç kez gübre verilebilir. En iyi sonucu almak için azot içeriği düşük bir gübre kullanın.

Yakut Kolyesi Çiçeği

Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması

Bu sarkan sukulentler normalde saksılarının sıkça değiştirilmesine ihtiyaç duymaz ve köklerinin hafifçe dolanık olması sorun olmaz. İki veya üç yılda bir saksını değiştirmek yeterli olacaktır.

Yakut kolyesi bitkiniz için bir saksı seçerken yeterli drenajı sağlayarak drenaj delikleri olan bir saksı seçin ve sadece bir boy büyük bir saksı olması yeterlidir.

Yakut kolyesi her saksıda yaşar ancak pişirilmiş çömlek tarzı saksılar sukulentler için harika bir tercihtir. Bu malzeme topraktaki fazla suyu emerek bitkinin suyunun fazla gelmesi ihtimalini azaltır.

Yakut Kolyesi Bitkisinin Çoğaltılması

Yakut kolyesi bitkisi çelikten kolaylıkla çoğaltılabilir. Çelikleri keserken her sapta en az 2-3 boğum olduğundan emin olun. Yakut kolyesi toprakta ve suda köklendirilebilir ancak genellikle topraktaki başarı yüzdesi suya göre daha yüksektir çünkü çürüme riski daha düşüktür.

Toprakta çoğaltmak için bir tepsiye kaktüs/sukulent toprağı doldurun ve çelikleri toprağın üstüne serin. Kökler oluşup yeni gelişim görülene kadar toprağı nemli tutarak (ama suya boğmayın).

Yakut kolyesi bitkisini toprak değil de suda çoğaltmak istiyorsanız çelikleri alın, alt yaprakları koparıp sapı ve boğumları çıplak bırakın. Daha sonra sapın ucunu suya sokun. En az 1-2 boğumun suya daldığından emin olun.

Kök gelişimini takip edebilmek için küçük kavanoz, vazo veya cam kâse gibi cam kaplar kullanın. Suyunu her hafta değiştirmeniz gerekir. Suyun içindeyken kökler çıktıktan sonra çelikleri toprağa alın, ilk bir veya iki hafta toprağı nemli tutarak köklerin şoka girmesini önleyin.

Sık Görülen Zararlı Böcekler ve Hastalıklar

Yakut kolyesi bitkinizde pamuklu ve kabuklu bitler gibi bitkinin özsuyunu emen zararlı böcekler olup olmadığını sık sık kontrol edin. Daha ciddi istilaları önlemenin en iyi yolu sukulenti sık sık kontrol edip zararlı böcekleri erken fark etmektir. Etkilenen bitkileri alkol, neem yağı veya böcek ilaçlı sabunla silerek istenmeyen zararlı böcekleri uzaklaştırın.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR