Ana SayfaBahçeYaprak Güzeli Begonya Bakımı ve Yetiştirilmesi

Yaprak Güzeli Begonya Bakımı ve Yetiştirilmesi

Pek çok begonya türü arasında Yaprak Güzeli Begonya en güzel ve etkileyici bitkilerden biridir. İngilizcede yaprakları boyalı begonya veya yaprakları süslü begonya anlamına gelen painted-leaf begonias veya fancy-leaf begonias şeklinde de adlandırılan bu bitkiler ebruli yapraklarıyla bilinir.

Çoğunlukla çeşitli yeşil, kırmızı, gümüş ve hatta mor tonlarda, parlak renkli ve geniş (15 cm’ye varabilen) yaprakları vardır.

Bu bitkiler neredeyse sadece yapraktan gelişir, çiçekleri küçük ve daha az gösterişli olduğu için pek çok yetiştirici çiçekleri kopararak yaprakların bu nefes kesici görselliğini öne çıkarmayı tercih eder.

Dışarıya ekecekseniz mayıs ayında don geçtikten sonra ekin, evde bakacaksanız dilediğiniz zaman ekebilirsiniz. Bu bitkiler ortalama büyüme hızına sahiptir, yani yılda en fazla 30 cm uzayabilirler. Yaprak güzeli begonya bitkisi hayvanlar için zehirlidir.

Yaprak Güzeli Begonya

Yaprak Güzeli Begonya Bitkisinin Bakımı

Yaprak Güzeli Begonya (Begonia rex-cultorum), genellikle dışarıda saksıda veya içeride ev bitkisi olarak yetiştirilen, yarı tropik, çok yıllık bir bitkidir. Hazır satılan formları, özenle yetiştirilen ve Asya’nın doğu kesimlerine özgü B. rex türü çeşitleridir.

Bahçeye ekilen yaprak güzeli begonya (nispeten nadiren görülür) en sıcak iklimler dışında tüm iklimlerde yıllık bir bitki olarak yetiştirilir.

Esas olarak yapraklı bir bitki olduğu için güzelliğini tam olarak ortaya çıkarabilmek için özenle yetiştirilmesi gerekir. Nispeten sığ bir saksı içine gözenekli saksı karışımı koyun, bitkiye düzenli olarak besin verin, bitkiyi nemlendirin ancak asla aşırı sulamayın.

Yaprak güzeli begonya bitkiniz için en güzel yaprak rengini elde etmek için doğru koşulları bulmak kimi zaman zor olabilir. İdeal gündüz sıcaklığı yaklaşık 21 °C, gece sıcaklığı yaklaşık 15 °C ve nem düzeyi ise yüzde 50 civarında sabit olmalıdır.

Bitkiyi bol güneş alan bir yere koyun ancak güneş ışınlarının bitkinin üzerine doğrudan vurmasını engelleyin. Her taraftan eşit ışık alabilmesi için bitkiyi sık sık çevirin.

Yaprak Güzeli Begonya

Işık

Yaprak güzeli begonya bitkileri yıl boyunca doğrudan vurmayan bol güneşi severler. Agresif şekilde çiçek açan bir tür olmadıkları için diğer begonya türlerine kıyasla düşük ışığı daha iyi tolere ederler ve floresan ışık altında da yaşayabilirler.

Toprak

Hava alan, hafif ve drenajı hızlı topraklar yaprak güzeli begonyalar için en iyisidir.

Su

Yaprak güzeli begonyalar düzenli olarak sulanmak ister ancak onları fazla sulamamaya dikkat edin. Nemi severler ancak yapraklara su püskürttüğünüzde çok ıslak kalmamalarına dikkat edin çünkü küllenme hastalığına yakalanabilir.

Su vermeden önce elinizle toprağa dokunup kuru olup olmadığına bakın. Ancak toprağın fazla kuru bırakmayın yoksa bitki solmaya başlar. Toprak hafif ve eşit nemli gelecek kadar sulanmalıdır.

Sıcaklık ve Nem

Yaprak güzeli begonya bitkisi için orta sıcaklıklar (15-21 °C) ve orta derecede yüksek nem (yüzde 50 civarında) en idealidir. Dondurucu sıcaklıklarda büyümesi yavaşlayacaktır, bazı begonya türleri ise kış boyunca ışık olmaması sebebiyle uykuya geçecektir.

Diğer begonya türleri gibi yaprak güzeli begonya ve diğer yapraklı begonyalar da aşk merdiveni gibi aynı oranda nemli ve yumuşak ortamlarda hayatta kalabilir.

Gübre

İki haftada bir çeyrek ya da yarı konsantrasyonda sıvı gübre verin.

Yaprak Güzeli Begonya

Yaprak Güzeli Begonya Nasıl Çoğaltılır?

Satılan begonyaların büyük bir çoğunluğu melez türler olduğu için tohumdan kesin olarak çoğaltılamıyor. Yaprak güzeli begonya gibi kök saplı begonyalar saksıyı yenilerken kök sap ayrılarak kolayca çoğaltılabilir.

Neredeyse tüm begonya türleri yaprak ucu çeliğinden kolayca filizlenir. Köklenme hormonu çeliklerin filizlenmesini kolaylaştırabilir.

Yaprak güzeli begonya bitkisi, yatak karışımı içine bir yaprak dikerek ve yaprak damarlarından küçük kesikler alarak ya da yaprak doğrudan (sapıyla) toprağa ekilerek çoğaltılabilir. Sap, yaprak ayasını bitkinin gövdesine bağlayan kısımdır.

Bitkinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması

Yaprak güzel begonyalar, sığ ve yumrulu bir kök saptan büyüyen kök saplı bitkilerdir. Dolayısıyla, kök sapa yayılması için gerekli alanı sağlayan, geni ve nispeten sığ saksılarda rahat ederler. Saksıda kök sapın büyümesi için yeterli alan varsa begonya yerinde rahat edecektir.

Kök sap saksının duvarlarına dayanmaya başlamışsa toprağını da tazeleyerek başka bir saksıya alma zamanı gelmiş demektir. Elinizdeki bitki sayısını artırmak istiyorsanız saksıyı değiştirirken kök sapları bölebilirsiniz.

Tüm begonyalar için geçerli bir kural olarak saksısını yenilediğiniz bitkileri suya boğmayın, hafif nemli ve sıcak tutsanız yeter.

Yaprak Güzeli Begonya

Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları

Pamuklu bitler sorun olabilir. Önlemek için bitkiyi düzgün budayın ve saksıdaki toprağın yüzeyindeki ölü yaprakları temizleyin.

Yaprak güzeli begonyalar sık sık külleme ve kurşuni küf mantar hastalığına yakalanırlar. Sistemik bir mantar ilacı faydalı olabilir. Hemen ölü yaprakları toplayın ve iyi bir hava sirkülasyonu sağlayın.

Yaprak Güzeli Begonyalarda Sık Görülen Sorunlar

Kıymetliniz, yaprak güzeli begonyanızın yapraklarının solmaya başladığını fark edebilirsiniz çünkü bu en yaygın görülen sorunlardan biridir. Bir zararlı böcek istilasından önce yaprakların solmasının başka nedenleri de olabilir, örneğin:

  • Toprak aşırı kuru veya aşırı ıslaktır.
  • Toprağın drenajı iyi değildir.
  • Bitkinin yoğun olmamak şartıyla daha fazla ışığa ihtiyacı vardır.
  • Nem seviyesi çok düşüktür (bitkiye su püskürtmeyin çünkü yaprak güzeli begonyalar yapraklarının ıslak kalmasından hoşlanmaz).

Sık Sorulan Sorular

Yaprak Güzeli Begonyaların Bakımı Kolay mıdır?

Yaprak güzeli begonyalar bakımı en kolay bitkilerden biridir ve pek çok koşulda rahat edebilirler. Ancak suya, ışığa ihtiyaçları olduğunda ve toprak koşulları istedikleri gibi olmadığında size bazı belirtiler verirler.

Yaprak Güzeli Begonyalar Ne Kadar Hızlı Büyür?

Yaprak güzeli begonyalar orta hızda büyür ve büyüyecek yeri olan bir saksıda mutlu olacaklardır, bu nedenle saksılarını çok sık değiştirmenize gerek yok.

Yaprak Güzeli Begonyalar Ne Kadar Yaşar?

En sağlıklı bitki türü bile en fazla birkaç yıl yaşayacaktır. Ancak bu bitkileri çoğaltmak kolaydır, çeliklerden yeni bitkiler üreterek elinizde sürekli sağlıklı bitki olmasını sağlayabilirsiniz.

Begonya bakımı ve çeşitleri ile genel bilgiler edinmek isterseniz bu yazımızı mutlaka okuyun. https://evterapisi.com/begonya-cicegi-bakimi-ve-cesitleri/

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR