Ana SayfaÇiçekYaprak Güzeli Çiçeği (Kolyos) Bakımı

Yaprak Güzeli Çiçeği (Kolyos) Bakımı

Yaprak güzeli çiçeği ismini yansıtan göz alıcı yaprakları ile en çok tercih edilen süs bitkilerindendir. Kolyos olarak da bilinen yaprak güzeli çiçeğinin Latince ismi Coleus’tur.

Salon bitkisi olarak da ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen yaprak güzeli çiçeğinin bakımı en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Peki yaprak güzeli çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yaprak güzeli çiçeği özellikleri nelerdir? Yaprak güzeli çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yaprak Güzeli Çiçeği Özellikleri

Yaprak güzeli çiçeği nemli ve ılıman iklimleri sevmektedir. Bu sebeple yaprak güzeli çiçeğinizi sıkça sulamanız ve yaz aylarında yapraklarına su püskürtmeniz bitkinizin gelişimini destekler.

Yaprak güzeli çiçeğinin anavatanı Hindistan’dır. Ayrıca Afrika ve Asya’nı tropik kesimlerinde de yetiştirilmektedir ve Kolyos çiçeğinin doğada bilinen 150 türü bulunmaktadır.

Yaprak güzeli çiçeği göz alıcı yaprakları ile dikkat çeker. Yaprak güzeli çiçeğinin yapraklarında aynı anda yeşil kırmızı, sarı, mavi ve beyaz renkler bir arada görülebilmektedir.

Haziran ve ekim aylarında küçük çiçekler açan yaprak güzeli çiçeği renk bakımından değişmektedir. Yumuşak kadifemsi yapraklara sahip olan yaprak güzeli çiçeği kadife yapraklı çiçek olarak da anılmaktadır.

Yaprak güzeli çiçekleri 60 ila 100 cm’e dek ulaşan odunsu dallara ve koyu küçük yapraklara sahiptir. Yaprak güzeli çiçekleri köklerinin gelişebilmesi için geniş alanlara ihtiyaç duyar bu sebeple uygun saksı seçimi çok önemlidir.

Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise eğer bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamanız gerekmesidir. Yoksa bitkinizin gelişimi daha cılız hal alır ve bitki kısa sürede ölür.

Eğer tomurcuklardan tohum elde etmek istiyorsanız yan dallardan birinin çiçek açmasına izin verebilirsiniz.

Yaprak Güzeli Çiçeği (Kolyos) Bakımı

Yaprak Güzeli Bakımı

Yaprak güzeli çiçeği düzenli bakımları yapıldığında çok hızlı gelişim göstermektedir. Yaprak güzeli çiçeği yoğun bir bakım istemese de bakımında önemli püf noktalar taşır.

Sıcak havalarda yetişen yaprak güzeli çiçekleri gelişme döneminde 14-17 derece sıcaklıkta yetişebilmektedir.

Kış aylarında çok düşük sıcaklıklara dayanamayan yaprak güzeli çiçekleri için 12-16 derece idealdir. Yaprak güzeli çiçekleri yalnızca kış aylarında yaşanan soğuklara değil sonbaharda yaşanan soğukluklara dahi dayanamamaktadır. Çok soğukta kalan yaprak güzeli çiçeklerinin yaprakları dökülerek hastalanabilmekte ve ölebilmektedir.

Nemli ve sıcak ortamlarda gelişebilen yaprak güzeli çiçeklerinin yapraklarının daha güzel olması için yeterli nemin sağlanması gerekmektedir. Bu sebeple yaz aylarında yapraklarına sık sık su püskürtülmeli ve bitkinin nemini koruması sağlanmalıdır.

Kök neminin karşılanması da oldukça önemlidir. Bu yüzden düzenli bir sulama işlemi gerçekleştirilmelidir.

Yaprak güzeli çiçeği diğer bir ismi ile kolyoz çiçeği aydınlık ortamları sevmektedir. Direkt gün ışığı almayan ancak aydınlık ortamlar kolyoz çiçeğinizin yetişmesi için uygun ortamı sağlar. Nadir şekilde yarı gölge alanlarda da gelişim gösterebilmektedir ancak yaprak güzeli çiçekleri kesinlikle karanlık ve gölge alanlarda yetiştirilmemelidir.

Güneş ışınlarına maruz kalma şiddetine göre yaprak güzeli çiçeği farklı renklerde gelişebilmektedir. Tam gölge olan alanlarda yetiştirilen yaprak güzeli çiçekleri yeşil kalır ve sağlığı bozulur.

Yaprak Güzeli Çiçeği (Kolyos) Bakımı

Yaprak Güzeli Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kolyoz çiçeği aydınlık yerde yetiştirildiğinde toprak seçmeyen bir bitkidir. Hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde gelişim gösterebilmektedir.

Ancak yaprak güzeli çiçeğinizin doğru ve hızlı şekilde gelişim göstermesi için suyu iyi geçiren drenajı iyi bahçe torağında yetiştirmeniz daha doğru olacaktır. Humuslu topraklarda çok hızlı gelişen yaprak güzeli çiçekleri gübre ya da bitki besini istememektedir.

Yaprak güzeli çiçekleri sert ve ağır toprakları sevmemektedir. Bu topraklarda kökleri nefes alamayan yaprak güzeli çiçekleri çabuk hastalanmakta ve ölebilmektedir.

Yaprak güzeli çiçeğiniz toprak yetiştiriciliğine alternatif olarak suda da yetiştirilebilmektedir. Suda hızlı köklenen yaprak güzeli çiçekleri dinlendirilmiş musluk suyu içerisinde yetiştirilebilmektedir. Su da yetiştirilen yaprak güzeli çiçeğinin suyu haftada bir düzenli şekilde değiştirilmelidir.

Yaprak Güzeli Çiçeği Sulama Düzeni

Yaprak güzeli sulaması bitkinizin bulunduğu yere ve bitkinizin boyutlarına göre değişim göstermektedir. Aydınlık ve çok sıcak bölgelerde yetiştirilen kolyoz çiçekleri günlük olarak sulanmaktadır. Ancak gölgede yetiştirilen kolyoz çiçekleri daha az sulama isteyecektir.

Yaprak güzeli çiçeğinizin doğru sulanma düzeni için bitkinizin toprağını kontrol ederek toprağın nemine ve bitkinizin ihtiyacına göre sulama düzenini ayarlayabilirsiniz.

Çok sulama yapılan yaprak güzeli çiçeklerinin kökleri çürümekte ve ölebilmektedir.

Yaprak Güzeli Çiçeği (Kolyos) Bakımı

Yaprak Güzeli Çiçeği Zararları

Kolyos çiçekleri doğru bakım koşulla uygun bakılmadığında hastalanabilmektedir. Genellikle sulama düzeninden kaynaklanan hastalıklara yakalanan yaprak güzeli çiçekleri hastalandığında derhal evden çıkarılmalı ve toprağı değiştirilmelidir.

Yaprak güzeli çiçeği hastalıklarından olan kök çürüğü, yaprak lekesi ve kurşuni küf hastalıkları sonucunda; beyaz sinek, unlu bitler ve nemmatodlar oluşmaktadır.

Hastalık belirtisi gördüğünüz yaprak güzeli çiçeğinizi gerekli önlemler alarak uzaklaştırmanız evinizi saran haşerelerden korunmamızı sağlayacak ve hastalıkların diğer bitkilerinize bulaşmasını önleyecektir.

Yaprak Güzeli Çiçeği Çoğaltma

Yaprak güzeli çiçeğinizi çoğaltmanın en basit yolu kesimlerdir. Kesilme yöntemi ile yaprak güzeli çiçeğinizi kısa sürede çoğaltabilirsiniz.

Yaprak güzeli çiçeğinizi tohumdan da yetiştirmeniz mümkündür. Farklı renk ve şekillerde elde etmek istediğiniz yaprak güzeli çiçeğinizin tohumlarını uygun bir saksıya ekerek çimlendirebilirsiniz.

Yaprak güzeli bitkinizi çoğaltmak için en doğru zaman sonbahar aylarının başı olacaktır. Kesim uzunluğu yaklaşık 10 cm olacak yaprak güzeli dallarının üstünde iki ila üç yaprak bulunmasına dikkat edilmelidir.

Kesilen yaprak güzeli parçaları yaklaşık üç cm derinliğinde nemli toprağa yerleştirilir. Aydınlık ve doğrudan güneş almayan alanlarda yetiştirilen yaprak güzeli çiçeği oda sıcaklığında bulundurulmalıdır.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR