Ana SayfaBahçeYasemin Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Yasemin Çiçeği Bakımı ve Çoğaltılması

Dünyada Jasminium olarak bilinen yasemin çiçeği, eşsiz kokusuyla bulunduğu yeri canlandırır. Yasemin çiçeğinin anavatanı Himalaya bölgesidir.

Yasemin çiçeğinin ait olduğu familya, zeytingiller familyasıdır. Yaklaşık 300 adet farklı türü bulunan yasemin bitkisi, tropik ve astropik bir bitkidir. Dünyada hoş kokusuyla nam salan çiçek, Kuzey Amerika haricindeki tüm kıtalarda yetişebilmektedir.

Beyaz Yapraklı Yasemin

Yasemin Çiçeği

Tırmanıcı bitki türlerinden sayılan yasemin bitkisi, iki veya daha fazla sayıda yaprakçıktan oluşan bileşik yapraklara sahiptir.

Tüm dünya genelinde yaklaşık 200 farklı türe sahip olan yasemin çiçeğinin yetiştirilmesi kolaydır. Genellikle sarı ve beyaz renklerde çiçeklere sahip olan yasemin bitkisi, türlerine göre farklı renklerde de bulunabilmektedir. Yasemin çiçeğinin yaygın olmasındaki en büyük etken ise toprak seçimi yapmamasıdır. Çoğu tipteki toprakta kolayca yetişebilen yasemin bitkisi, uygun ortam koşulları sağlandığında uzun süre yaşayabilmektedir.

Yasemin Çiçekleri

Yasemin Çiçeği Anlamı

Hoş kokusuyla dünyaca bilinen yasemin çiçeğinin anlamı güzelliğin ve zarafettir. Sadeliği, zarafeti, güzelliği ve çekiciliği temsil eden yasemin çiçeğinin farklı renkleri de farklı anlamlar ifade etmektedir. Örneğin sarı yasemin çiçeğinin bolluk ve bereketi ifade eden bir yapısı vardır. Beyaz yasemin çiçeğinin anlamı ise yeşil yaprakları ile uyumu sayesinde saflığın bir göstergesidir.

Yasemin Çiçeği Bakımı

Yasemin Çiçeği Bakımı

Yasemin çiçeği hangi ortamda yetişir ve yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır sorularının cevabı öncelikle ortam sıcaklığının uygun olmasıdır. Güneşli havaları seven çiçek, evlerde ve ofislerde de rahatça bakılabilir.

Yasemin çiçeği nerede yetişir denildiğinde ise balkonlarda, teraslarda, bahçelerde, evlerde, ofislerde kolayca yetişebilir. Yasemin çiçeği özellikleri gereği, çiçeğe verilen su miktarı önemlidir. Suyu seven yasemin çiçeğinin her mevsim sulanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında, sıcaklığın yükseldiği zamanlarda daha sık sulanmaya ihtiyaç duymaktadır. Yasemin çiçeğinin bakımı için gereken bir diğer konu da toprak değişimidir. Kış aylarına girmeden önce çiçeğin toprağının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Yasemin çiçeği saksı içerisinde olduğu zaman toprak değiştirme işlemi yapılmalıdır. Bakım için gerekli olan durumlardan biri de dalların budanmasıdır.

Yasemin çiçeği nasıl budanır sorusunun cevabı, fazla uzayan dalların uç kısmından uygun şekilde kesilmesi işlemidir. Bu sayede  çiçeğin bakımı yapılmış olur. Yasemin çiçeğinin bakımı nasıl olmalı denildiğinde, çiçeğin bulunduğu ortamın aydınlık olması ilk koşuldur.

Yaseminler

Yasemin Çiçeği Çeşitleri

Zeytingiller (oleaceae) ailesinin bir üyesi olan yasemin bitkisi, geçmişi çok eskiye dayanan bir çalı türüdür. İç ve dış mekan dekorasyonunda yasemin çiçeği sarmaşık yapısı sayesinde de sıkça tercih ediliyor.

Günümüzde eşsiz kokularıyla mekanları süsleyen bazı yasemin çiçeği türleri şunlardır:

  • Arap Yasemin Çiçeği
  • Mavi Yasemin Çiçeği
  • Sarı Yasemin Çiçeği
  • Ful Yasemin Çiçeği
  • Yıldız Çiçekli Yasemin
  • Mor Yasemin Çiçeği
  • Beyaz Yasemin Çiçeği
  • Fulya Yasemin Çiçeği
  • Kıbrıs Yasemin Çiçeği
  • Katmerli Yasemin Çiçeği
  • Kuru Yasemin Çiçeği
  • Pembe Yasemin Çiçeği

Büyüleyici kokuları ile evlerin ve ofislerin de gözdesi olan yasemin çiçeğinin çeşitleri, farklı renkleriyle de mekana da uyum sağlayan çiçekler arasında yer almaktadır.

Arap Yasemin Bitkisi

Jasminum sambac olarak adlandırılır. Yıl boyunca yaprak dökmeden yaşayan bir çalı türüdür. Arap yasemini parfümlerde, çaylarda, aromatik uçucu yağlarda ve bazı ilaç içeriklerinde kullanılır. Koyu yeşil yapraklara sahip olan Arap yasemini, küçük beyaz çiçeklerden oluşur.

Mavi Yasemin Bitkisi

Adını masmavi renkteki çiçeklerinden alan bu tür, iç ve dış mekanlarda keyifli bir atmosfer yaratmak için idealdir. Mavi yasemin çiçeğinin kokusuz olma özelliği bulunmaktadır. Mavi yasemin çiçeği bakımı ise oldukça kolaydır.

Sarı Yasemin Bitkisi

Jasminum humile olarak bilinen bu yasemin çiçeği sarı renkte çiçeklere sahip olan, mart ve nisan aylarında çiçek açan bir türdür. Soğuğa dayanıklı olan sarı yasemin çiçeğinin yaprak döken bir yapısı vardır.

Bahçede Yasemin

Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Yasemin çiçeği nasıl bakılır ve yetiştirilir sorularının cevabı, çiçeğin öncelikle aydınlık bir alanda olmasıdır. Yetiştirilmesi oldukça kolay olan çiçek, bulunduğu mekana kolayca adapte olabilir. Bunun için ise ilk şart, aydınlık ve havalandırması kolay olan bir alan tercih etmektir. Kış mevsiminde de günde en az 4 saat ışık alan bir alanda bulunmalıdır.

Çiçek yetiştirilirken sulama işlemi de oldukça önemlidir. Yaz aylarında sulama işlemi haftada en az iki defa yapılmalıdır. Kış aylarında ise haftada bir defa sulama yapılması yeterli olacaktır. Sulama işleminde suyun toprağa ulaşması en önemli unsurdur. Bu nedenle çiçek üstten sulanmalıdır.

Güneş ışığı da yasemin çiçeğinin yetişmesinde büyük bir etkendir. Çiçeğin güneş aldığı tarafa doğru yönelme eğilimi vardır. Bu nedenle çiçeğin her yönü uygun koşullarda aynı miktarda güneş almalıdır. Işık ve güneş, çiçeğin yetişmesindeki temel etkenlerden biridir. Güneşsiz bir ortamda yetişen yasemin çiçeğinin yapraklarında kararma ve solma görülebilir.

Yasemin çiçeğinin yetişme ortamında rüzgar koruması da önemlidir. Çiçeğin hava alan bir yerde ancak rüzgardan korunaklı bir ortamda olması gerekir. Kış aylarında ise ortam sıcaklığının 14 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir.

Akdeniz ikliminde kolayca yetişebilen yasemin çiçeğinin soğuk bölgelerde yetişmesi pek mümkün değildir.

Yasemin Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Yasemin çiçeğinin çok fazla toprak ayırt etmeyen bir bitkidir ancak nemli toprağı seven bir yapıya sahiptir. Kış mevsiminde ise toprağının azaltılması, çiçeğin daha verimli olabilmesi için faydalı olacaktır. Toprağın nemli olmasını seven yasemin çiçeğinin 15 günde bir sulanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında daha sık sulama faydalı olacaktır. Yasemin çiçeğinin toprağında vitamin de kullanılarak toprağın vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmesi sağlanabilir.

Çiçek Açmış Yasemin

Yasemin Çiçeği Ne zaman Açar?

Yasemin çiçeğinin çiçeklenme zamanı haziran ve eylül ayları arasındadır. Çiçeklenmenin gerçekleşebilmesi için uygun ortam koşulları sağlanmalıdır. Bunun da ilk koşulu aydınlık ve hava alan bir mekanda olmasıdır. Ortam koşulları, sulama şartları ve toprağının uygun olduğu durumlarda haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Çiçeklenmeye devam etmesi için, kış mevsiminde çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığının 10 dereceden fazla olması gerekmektedir.

Yasemin Çiçeği Faydaları

Yasemin çiçeğinin çok sayıda faydasıyla olduğu bilinmektedir. Eşsiz kokusu ve özel yapısı sayesinde çoğu alanda kullanılmaktadır. Parfüm yapımı, aromaterapi yağ yapımı, ilaç içerikleri gibi alanlarda sıkça kullanılır. Yasemin çiçeğinin kokusu, sinirlerin yatışmasına ve psikolojik olarak da rahatlamaya yardımcı olur. Bu açıdan hem yağ olarak kullanılabilir hem de çayı yapılarak içilebilir.

Bitki çayı olarak içilebilen yasemin çayı faydaları; sinirlerin yatışması, romatizma ağrılarının azalması, ateş düşürücü olması gibi başlıca faydalardır. Bunun dışında sıcak su ile demlenerek hazırlanan yasemin çayı, göğsü yumuşatma ve damarları açmaya yardımcı olma özelliklerine de sahiptir. Cilt üzerindeki yasemin çiçeğinin faydaları ise; yüz ağrılarının giderilmesi, ciltte tonik olarak kullanılması, gözeneklerin sıkılaştırılması, göz altı morluklarının giderilmesi, güneş koruyucu olarak kullanılabilmesi, cildi beslemesi gibi özelliklerdir.

Yasemin Çiçeği Çoğaltılması

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yasemin çiçeği nasıl çoğaltilir sorusunun iki ayrı cevabı vardır. Bunlardan biri çelikle üretim diğeri ise daldırma ile üretim işlemidir. Arap yasemin çiçeği nasıl çoğaltilir sorusunun cevabı da yine aynıdır. Yasemin çiçeği çoğaltma işlemi için bu iki yöntemden faydalanabilirsiniz.

Çelikle üretim işlemi, sonbahar mevsiminin orta dönemlerinde yapılmalıdır. 15-20 cm arası bir uzunluğa sahip olan çubuklardan yararlanılır. Çelikle çoğaltma işleminin mart ayına kadar tamamlanması daha faydalı olacaktır ancak ideal çoğaltma zamanı sonbahar mevsimidir. Çelikle çoğaltma işlemi, steril bir ortamda yapılmalıdır. Buradaki en önemli unsur, toprağın temiz olmasıdır. Sulama işlemi için bir sistem kurulumu da faydalı olacaktır. Ortam olarak tam aydınlık olmayan ve rüzgara maruz kalmayan bir mekan idealdir.

Yasemin çiçeği daldırma yöntemi ile çoğaltma işleminde ise köklenme hızı oldukça yüksektir. Bu yöntem ile çelikle çoğaltma işlemine göre daha net sonuçlar alınmaktadır. Yasemin çiçeğinde çoğaltma işlemi içiin daldırma yöntemi kullanılmak istenirse, sağlam köklere sahip bir yasemin bitkisi kullanılmalıdır. Bu yöntem, hemen hemen yılın her döneminde kolaylıkla uygulanabilir. Uygun olmayan aylar; haziran, temmuz, ekim, kasım aylarıdır. Daldırma ile üretim işleminde rutubetli toprak gerekmektedir. Tam olgunluğa erişmemiş olan sürgünler, boğum kısımlarındaki yaprakların kesilmesiyle yapılır. En az 5 cm toprağa gömülmelidir. Bu işlem sonrasında köklenme işlemi 2 ay içinde gerçekleşir.

Yasemin Çiçeği Hastalıkları

Yasemin çiçeğinin de diğer bitki ve çiçek türleri gibi hastalıklara maruz kalma ihtimali vardır. Yapraklarında mantar oluşumu, sinek, solucan gibi haşereler oluşabilir. Ek olarak pamuksu hastalıklar da yine yasemin çiçeğinde görülebilen durumlardır. Bu durumlarda toprakta ya da çiçekte, hastalığın durumuna göre ilaçlama yapılması gerekmektedir. Yasemin çiçeğinde de bu tür hastalıklardan koruma önemlidir. Genellikle bitlere maruz kalan yasemin bitkileri, kışın kapalı ortamlarda muhafaza edilebilir.

Çiçeklerde ve bitkilerde görülen başlıca hastalıklar; küflenme, kloroz, yapraklarda siyah noktalar oluşması, kök yanığı, küllenme, siyah kök çürüğü, unlu bit ve tomurcuk dökülmesidir.

Çiçek yetiştirme ve bakımı ile ilgileniyorsanız Atatürk çiçeği ile ilgili bu içeriğimize evterapisi.com/ataturk-cicegi mutlaka göz atın.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR