Pek çoğumuzun evinde, kullanım sürelerinden daha uzun süre boyunca kullandığı eşyaları vardır. Bu eşyalar, kimisi için bulaşık süngeri veya çarşaf olabilirken kimisi için havlular olabilir. Pek çok kişi, havlular yırtılmadan değiştirme ihtiyacı duymasa da bu oldukça yanlıştır. Eskimiş havlular çok sayıda bakteri üretebilir ve zaman kaybına neden olabilir.
Havluların daha uzun ömürlü olmasını sağlamak mümkündür ancak bunun için havlu temizliği ve bakımına özen gösterilmelidir. 40 yılı aşkın süredir tekstil sektöründe faaliyet gösteren Janet Wischnia havluların ömrünü uzatmanın birkaç yolu olduğunu ifade ediyor. Wischina’ya göre banyoda kullanılan havluların 3-4 günde bir yıkanması gerekirken mutfak havlularının daha sık yıkanması gerekiyor.
Ayrıca havluların yıkandıktan sonra ferah bir alanda kurutulmasını ve küflenmemeleri için üst üste yığılmaması gerektiğini belirtiyor. Ancak ne kadar özenli davranılırsa davranılsın, belli bir süre sonra havluların atılması ve yerine yenilerinin alınması gerekiyor. İşte artık havlularınızı yenileme vaktinin geldiğinin işaretleri:
Havluların Sertleşmesi
Havluların sertleşmesi ve yumuşaklığını kaybetmesi, eskidiklerinin açık bir göstergesidir. Havlular yıkanırken kullanılan deterjandan dolayı zamanla sertleşir ve yumuşaklığını kaybeder. Bu durumda yapılabilecek pek fazla bir şey yoktur ve havluların atılması gerekir. Eskimiş ve yumuşaklığını kaybetmiş havlular atılmalı ve yerlerine kaliteli, yumuşaklık hissi veren havlular alınmalıdır.
Havluların Emiş Gücünün Azalması
Havluların sürekli olarak kullanılması, belli bir süre sonra yeterliliklerini kaybetmelerine ve işe yaramaz hale gelmesine neden olur. Asıl amaçlarına hizmet edemez hale gelen havluların, evde tutulmasının pek bir anlamı yoktur.
Bornozunuzu kurulanmak için art arda kullanmak zorunda kalmanız, havlunuzun kokması ve uçlarının yıpranmış olması, yeni havlu alma zamanının geldiğini gösterir. Ayrıca ünlü tekstil uzmanı Kelly Zies havluların katlanmak yerine bir çubuğa ve askıya asılmasının, havlu bakımı açısından daha avantajlı olduğunu belirtmektedir.
Yıpranmaları ve Yırtılmaları
Havluların sökülmüş veya yırtılmış olması yeni havlu alma zamanının geldiğinin en net göstergesidir. Tekstil uzmanı Wischina, havlunun alt kısımlarının sökülmeye başlamasının, yan taraflarının yıpranmasının ve emiş gücünün azalarak kalıcı kötü kokuya sahip olmasının, artık değişmeleri gerektiğini gösterdiğini ifade ediyor.
Yıkandıktan Sonra Bile Kötü Kokmaları
Uzun saatler boyunca çamaşır makinesinde kalmalarına rağmen havluların kötü kokuları geçmiyorsa artık çöpe atmanın zamanı gelmiş demektir. Deterjanla defalarca yıkanmalarına rağmen havluların kötü kokmaya devam etmesi hasar gördükleri veya nemden dolayı yüksek miktarda mikrop çektikleri anlamına gelir.
Havlular duş ve el yıkama sonrasında uygun bir alana kurumaya bırakılmalıdır. Havluların uygun olmayan bir alanda kurutulması, sürekli kötü koku yaymalarına ve kullanım sürelerinin azalmasına neden olur.
Birkaç Yıldır Kullanılmaları
Havluların veya havlu setlerinin yıllar boyunca kullanılması ve kullanım nedeniyle aşınmış olması, yeni bir havlu seti almanız gerektiğinin önemli bir göstergesidir. Havlularınızın nerede ve ne kadar süre boyunca kullanıldığına dikkat edin ve belli periyotlarda havlularınızı değiştirip diğer takımınızı kullanın.
Tekstil uzmanı Wischina kaç havlunuz olduğuna bakarak belli bir değiştirme sıklığı belirlemenizi öneriyor. Bu değiştirme periyodunun, havlu kalitesine ve havlunun kullanım alanına bağlı olarak değişebileceğini de ekliyor. Ancak genellikle banyo havlularının her 2 ila 5 yılda bir, mutfak havlularının ise her 1 ila 2 yılda bir değiştirilmesini öneriyor.
Bir de kullanılmayan ve çamaşır dolabının arka kısmında kalan havlular var. Bu havluların atılması veya reenkarne olarak araba yıkama bezi veya temizlik bezi olarak kullanılması tavsiye ediliyor.