Ana SayfaÇiçekYılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı çiçeği, Cacteceae ailesine ait bitki türlerinden biridir. Tropikal ve subtropikal iklimi seven bu çiçek, Brezilya’nın Güneydoğu kıyılarında yetişmektedir. Yılbaşı çiçeğinin adı, yılbaşına yakın zamanlarda açan bir çiçek olmasından gelmektedir. Yılbaşı şans çiçeği olarak da bilinmektedir. Yapraklarının ucunda renkli çiçekler açan bir süs bitkisi olan bu çiçek, bulunduğu mekana keyifli hava katan bir çiçektir.

Yılbaşı Çiçeği

Yılbaşı çiçeği ismi, yeni yıla yakın zamanlarda açan bir çiçek olduğu için bu adı almıştır. Geniş yaprakları ve eşsiz renkte çiçekleri ile dikkat çeken bu çiçek, kaktüs türündeki bitki ailesine mensuptur. Bir saksı bitkisi olan çiçek, güzel enerjisiyle iç mekanların en güzel köşelerini süslemektedir.

Kaktüs ailesine ait bir tür olan bu çiçek, diğer kaktüs çeşitleri gibi suyu çok sevmez. Kış mevsiminde çiçek açan bitki türlerinden biridir. Farklı renklerde ve farklı türlerde görülebilir ancak türler arasında belirgin bir farklılık bulunmamaktadır. Yılbaşı çiçeğinin sağlıklı yetişebilmesi için en önemli şartlardan biri düzenli bakılmasıdır. Yılbaşı çiçeği ne zaman açar sorusunun cevabı ise aralık ve ocak aylarıdır. Ev ve ofislerde keyifle yer verebileceğiniz çiçek, aralık ve ocak ayları arasında çiçek vermektedir.

Mor Yılbaşı Çiçeği

Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri

Farklı türlere ve farklı renklere sahip olan çiçek, evlerin ve ofislerin en zarif canlısı olmak için aday! Yıllar önce popüler çiçek türleri arasında yer alan yılbaşı çiçeği şık bir görünüme sahiptir. Bu görünümü ile bulunduğu alana yeni bir enerji getirmektedir.

Çok fazla türe sahip olmayan bu çiçek hibritler ve kültivarlar tür olarak isimlendirilebilir. Farklı renkleri ile mekanları süsleyen yılbaşı çiçeği çeşitleri; kırmızı, pembe, beyaz, lila ve sarı renklerde bulunabilmektedir. Farklı yılbaşı çiçeği renkleri ile siz de evinizin en güzel köşesini süsleyebilirsiniz. Kokina olarak da bilinen bu çiçek, geniş alanda olmayı seven bir bitki türüdür.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı çiçeği nasıl bakılır sorusu için ilk cevap güneş ışığıdır. Kış aylarında çiçek veren bitki olan çiçek, yaprak yapısı olarak kaktüse benzemektedir. Yaprakları içinde su depolayan bir süs bitkisidir. Dekorasyon çalışmalarında da yerini alan çiçek, uzun süre dayanıklı bir bitkidir.

Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır denildiğine öncelikle yeterli gün ışığı alan bir ortamda bulundurulmalıdır. Yaz mevsiminde haftada 2 defa, kış mevsiminde haftada 1 defa sulanmalıdır. Toprağın kuruluk durumuna göre sulama periyotları belirlenebilir. Toprakta kuruluk oldukça su verilebilir. Sulama işleminde suyun miktarı önemlidir. Yılbaşı çiçeğine her sulamada aynı miktarda su verilmesi önemlidir ve bu işlem, toprağın her bölgesine uygulanmalıdır.

Yılbaşı çiçeği nasıl sulanır sorusunun cevabı, az sulamadır. Bu bitki, çok fazla su sevmez, bu nedenle fazla sulama olursa çiçek çürüyebilir. Toprağı ise iki yıl sabit kalabilmektedir. 2 yıl aralıklarla yapılabilir. Toprak değişimi içi nisan ayı uygundur. Uygun koşullarda bakılmayan çiçek, kısa sürede solma meydana gelebilir. Yeterli beslenmediği durumlarda da çiçekte kararma oluşabilmektedir. Bu durumların önüne geçmek için yılbaşı çiçeğinin suyu ve aldığı ışık kontrol edilmelidir.

Yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir sorusunda çiçeğin bakımında bitki ile çok fazla temas edilmemesi önemlidir. Temas dışında bitkinin hareket ettirilmemesi de önemlidir. Alıştığı yerin değiştirilmemesi, bitkinin konforu için de daha uygun olacaktır. Yapraklarına ya da çiçeklerine dokunulması ya da yerinin değiştirilmesinden pek hoşlanmaz.

Pembe Yılbaşı Çiçeği

Nasıl Ortamda Yetişir?

Doğrudan güneş almaması gereken çiçek, aydınlık ortamları sever. Güneşi doğrudan almaması ancak aydınlık bir odada olması yeterlidir. Aydınlık ortamlarda büyüme hızı artan bu çiçek, güneş ışığı aldığı yöne doğru büyüme göstermektedir. Yetiştiği ortamda güneş ışığı oldukça önemli olan yılbaşı çiçeğinin ışık almayan kısımları periyodik olarak güneşe çevrilmelidir. Yılbaşı çiçeği neden çürür sorusunun cevabı, ortam koşulları olabilmektedir. Bu nedenle çiçeğin yetiştiği ortam oldukça önemlidir.

Sıcaklık olarak yılbaşı çiçeğinin bulunduğu ortam, kış aylarında en az 15 derece olmalıdır. Çiçeğin kök bölümü tamamen toprağın altında olmalıdır. Bunun dışında çiçek, rüzgar alan bir yerde tutulmamalıdır. Rüzgardan etkilenen bitkinin dalları ve gövdesi hareket eder, bu da köklerine hava değmesine neden olmaktadır. Kökleri hava alan bitkinin kuruma olasılığı artmaktadır. Bu nedenle çiçeğin bulunduğu ortam, hareketin az olduğu bir konumda seçilmelidir. Kapı önü ya da pencere önü gibi alanlarda bulundurulmaması daha uygun olacaktır. Yılbaşı çiçeği açmıyorsa; konumuna, toprağına, ışığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Cam Kenarında Yılbaşı Çiçeği

Toprağı Nasıl Olmalı?

Yılbaşı çiçeği dikimi yapıldığında toprağının özelliklerine dikkat edilmelidir. Çiçeğin toprağı lifli ve humuslu olmalıdır. Toprak değişimleri sırasında çiçeğin saksı da değiştirilmelidir. Yılbaşı çiçeği saksı değişimi ne zaman sorusuna cevap ise nisan ayıdır. Toprak değişiminde sıcak mevsimlerin başlangıcı daha uygundur. Toprak değişimi sırasında çiçeğin saksısı da bir boy büyük olarak kullanılmalıdır. Büyük saksıları seven yılbaşı çiçeğinde, saksıdaki toprağının da fazla olması önemlidir.

Yılbaşı çiçeğinde toprağa vitamin de eklenebilir. Sağlıklı bir yılbaşı çiçeğinin toprağına vitamin eklemeye gerek yoktur. Yılbaşı çiçeği tomurcukları neden döker, yılbaşı çiçeği yaprak döküyor gibi sorunları olanların toprağa vitamin eklenmesi faydalı olacaktır. Yılbaşı çiçeği coşturan vitaminlerin kullanımında 1 litre su içine 1 kapak vitamin eklenebilir.

Yılbaşı Çiçeği

Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Yılbaşı çiçeği, yılda birkaç defa çiçek açabilmedir. Çiçeklenmenin gerçekleşmesi için de çiçeğin serin bir yerde tutulması önemlidir. Sıcak ortamlardan hoşlanmayan yılbaşı çiçeği, oda sıcaklığından daha serin bir yere konumlandırılmalıdır. Yılbaşı çiçeğim çiçek açmıyor dediğiniz anlarda çiçeğin bulunduğu ortamın sıcaklığı kontrol edilmelidir. En çok kış aylarının başlangıcında çiçeklenen çiçek, aralık ve ocak ayları gibi çiçek açar. Diğer aylarda da çiçek açabilen türleri bulunmaktadır. Başka aylarda da çiçek açması, yılbaşı çiçeğinin türüne ve bulunduğu mekanın koşullarına göre değişebilmektedir.

Yılbaşı çiçeğinin çiçek açması için çiçeğin yaz mevsimi sonundan itibaren dış ortamda tutulması gerekmektedir. Ekim ayında ise sulamanın minimum seviyede tutulması önerilir. Çiçeğin tomurcukları bittiğinde çiçek içeri alınmalıdır.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yılbaşı çiçeği çoğaltma nasıl yapılır sorusunun cevabı köklerden ayırma işlemidir. Bitkilerin kökleri ayrıştırılarak gerçekleştirilmektedir. Yılbaşı çiçeği çoğaltma işlemi yapılırken, kesişim noktalarına dikkat edilmelidir. Narin bir yapıya sahip olan bu çiçeğin, çoğaltma işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Çoğaltma işleminden sonra tomurcuklanan yılbaşı çiçeğinin yeri sabit tutulmalıdır. Yeri değiştirilen çiçek, tomurcuklarını dökmeye eğilimli olur. Çoğaltma yapılan yılbaşı çiçeğinin tomurcuklanması da artabilir. Bu nedenle tomurcuklanmanın artması istenilen durumlarda çiçek fazla sulanmamalıdır. Bunun nedeni de köklerin su bulamadıklarında, suyu bulmak için daha fazla çoğalmalarıdır. Çoğalması oldukça kolay olan çiçek, çelikleme ya da tohum yöntemiyle çoğaltılabilmektedir. Bunun dışında yaprağından koparılarak doğrudan toprağa da ekilebilir.

Yılbaşı çiçeği aşılama işlemi ise dezenfekte edilmiş bir maket bıçağı kullanılır. Aşılanmak istenilen kaktüse maket bıçağı ile küçük kesik atılır. Aşılanacak çiçeğin genç ve sağlıklı dallarından bir tane yaprak çevirilerek alınır. Alınan bu yaprak, aşılanmak istenen kaktüsün kesikli tarafına yerleştirilir.

Yılbaşı çiçeği ne zaman ekilir sorusunun cevabı ise ocak ve şubat aylarıdır. Çiçeği döküldükten sonra ekilebilmektedir.

Yılbaşı Çiçeği Hastalıkları

Yılbaşı çiçeğinde, hastalanma ihtimali düşüktür. Kolay hastalanan bir bitki değildir. Ancak az da olsa yaprak biti, kök çürümesi gibi hastalıklar yaşayabilmektedir. Yılbaşı çiçeğinin bakımındaki en önemli işlemi sulamadır. Doğru ve uygun sulama işlemi, çiçeği hastalıklara karşı da korumaktadır.

Yılbaşı çiçeği zehirli mi diye soranlar için ise cevap, çiçeğin zehirli olmadığıdır. Kökeni Brezilya olan bu bitki, tropikal bitkiler arasında yer alır.

Çiçek yetiştirme ile ilgiliyseniz yasemin çiçeği ile ilgili bu yazımızı evterapisi.com/yasemin-cicegi mutlaka okumalısınız.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR