Massengena olarak da bilinen yuka çiçeği ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen bir süs bitkisidir. Kolay bakımı ile süs bitkisi yetiştirmeye yeni başlayacak olanların da ilk tercihlerinden olan yuka çiçeği bol ışık almayı seven ve sık sulamaya istemeyen bir çiçektir.
Halk arasında avize çiçeği olarak bilinen yuka çiçeği kolay bakımı sebebiyle ofis dekorasyonlarında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Peki yuka çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı? Yuka nasıl çoğaltılır?
Yuka Çiçeği Hikayesi
Yuka çiçeğinin hikayesi eski dönemlere dayanmaktadır. Öyle ki; ortaçağ döneminde şatoların giriş kısımlarına konumlandıran çiçeğin kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılmaktadır ve yuka çiçeğinin kralların odalarında baş uçlarına dahi konulduğu bilinmektedir.
Yuka Çiçeği Bakımı
Yuka bitkisi iç mekanlarda kolaylıkla yetiştirilebilen ve bakımı oldukça kolay bir salon bitkisidir. Yuka bitkisinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bitkisin fazla gün ışığına maruz kalmamasını sağlamak olacaktır. Çok fazla gün ışığına maruz kalan yuka çiçeği bitkisi olabilmekte ve eğilmektedir.
Dayanıklı yapısıyla yeni süs bitkisi yetiştirmek isteyenlerin sıkça tercih ettiği yuka çiçeği hava akımlarına karşı oldukça duyarlıdır. Bu sebeple yuka çiçeğinizi direkt hava akımına maruz kalacağı ortamlardan uzak tutmanız bitkinizin sağlıklı gelişimi açısında büyük önem taşır.
Yuka Çiçek Açar mı?
Yuka çiçeklerinin çiçeklenmesi oldukça merak edilen bir konudur. Yoğun sivri yaprakları ve ağacı andıran gövdeleriyle yuka çiçekleri çiçek açmaktadır. Beyaz salkımlar şeklinde çiçeklenen yukalar çiçekleri ile de tercih sebebi olmaktadır.
Yuka Bitkisi Ne Zaman Çiçek Açar?
Salkım şeklinde beyaz çiçekleri ile göz kamaştıran yukalar yaz mevsiminin sonlarında çiçeklenmektedir.
Yuka Çiçeği Çeşitleri
Kuşkonmazgiller familyasından olan yucca (yuka) çiçeklerinin bilinen 49 türü ve 24 alt türü bulunmaktadır.
Yuka çiçeğinin ana vatanı Kuzey Amerika ve Orta Amerika’dır.
Yuka Bitkisi Sulama
Yuka çiçeği fazla sulama istememektedir. Yuka bitkinini doğru sulama miktarı için çiçeğin toprağın el ile kontrol edilmesi ve kuru olmayan toprağa kesinlikle su verilmemesi gerekmektedir. Yuka çiçekleri susuzluğa dayanabilmektedir ancak nemli ve fazla sulamada hastalanmaktadır.
Yuka bitkisinin sulama düzeni kış aylarında daha seyrek yapılabilir. Yaz aylarında yuka bitkisi ihtiyaca göre sulanabilir. Yazın hızlı kuruyan toprağa sahip yuka çiçekleri daha sık sulanmalıdır.
Yuka Bitkisinin Yaprakları Neden Kurur?
Yuka bitkisi bakımı oldukça kolay olan salon bitkileri arasında yer alsa da doğru koşullar sağlanamadığında yuka bitkileri solmakta ve yaprakları kurumaktadır. Yuka bitkisinin yaprakları kuruyorsa başka bir cisme temas edip etmediğinden emin olmanız gerekmektedir.
Yuka bitkisinin yaprakları kuruyorsa cereyan, esinti, kalorifer ve klimadan uzak tutulması gerekmektedir.
Yuka Bitkisi Çoğaltma
Yuka bitkisi göz alıcı sivri çiçekleri ve ağaç gövdesi görünümü ile sıkça çoğaltılmak istenen salon bitkileri arasında yer almaktadır. Yuka bitkisini çoğaltmak için gövdesine yakın bir dal steril edilmiş düz uçlu bir kesici yardımıyla kesilir. Suda bekletilerek köklenmeye bırakılır. Yuka bitkisinin köklendirme suyunun 10 ila 15 günde bir değiştirilmesi önemlidir. Suyunu değiştiremediğiniz yuka bitkileri oksijen azlığı sebebiyle kök veremez ve çürür.
Su içerisinde köklenen yuka bitkisinin kökleri 15 cm’e ulaştığında yeni saksıya dikim işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yuka Bitkisi Yaprakları Neden Sararır?
Yuka bitkisinin sık ve gür yaprakları sararma problemi ile karşılaşabilmektedir. Toprak olarak suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen özellikli topraklar yuka bitkisi yaprak sararmasını önler. Aynı zamanda yukalar bitki besinlerini de sevmemektedir. Fazla besin takviyesine maruz kalan yuka bitkisi yaprakları sararabilmektedir.
Yuka Saksısı Nasıl Olmalıdır?
Yucca bitkileri diğer salon bitkilerine nazaran daha yavaş büyüyen bitkilerdir. Bu sebeple saksı değişimleri uzun aralıklarla yapılabilir. Yuka saksısı seçiminde en önemli nokta saksı boyutlarının çiçeğiniz için ideal olmasıdır. Bu yüzden yuka saksınızın boyuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Yuka saksıları, bitkinizin iyi sabitleneceği genişlikte ve derinlikte olmalıdır. Aksi halde bitkinizin kalın gövdesi saksıyı devirebilmedir.